Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
9.54

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Luis de Guindos posojilo Evropska centralna banka davek na bilančno vsoto bank davek banke ECB

Četrtek, 9. 11. 2023, 9.54

5 mesecev, 2 tedna

ECB opozarja na posledice obdavčitve bank, a davku ne nasprotuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Luis de Guindos | Podpredsednik ECB Luis de Guindos je v intervjuju za Finance dejal, da ECB tovrstnim davkom ni naklonjena, ker takšna obdavčitev ne sme zavreti kreditiranja in prelivanja učinkov ukrepov denarne politike v sistem ter ne sme škodovati solventnosti bank. | Foto Reuters

Podpredsednik ECB Luis de Guindos je v intervjuju za Finance dejal, da ECB tovrstnim davkom ni naklonjena, ker takšna obdavčitev ne sme zavreti kreditiranja in prelivanja učinkov ukrepov denarne politike v sistem ter ne sme škodovati solventnosti bank.

Foto: Reuters

Davek na bilančno vsoto bank, ki ga v zakonu o obnovi načrtuje vlada, lahko vpliva na zmanjšanje kreditiranja v Sloveniji, v mnenju opozarja Evropska centralna banka (ECB). Da tovrstni davki ne smejo poslabšati kreditiranja in škodovati solventnosti bank, je za današnje Finance opozoril tudi podpredsednik ECB. Na ministrstvu za finance pa poudarjajo, da ECB ne nasprotuje davku na bilančno vsoto, temveč svetuje previdnost.

ECB v mnenju o davku - osnutek zakona o obnovi po avgustovskih poplavah in plazovih predvideva uvedbo davka na bilančno vsoto bank in hranilnic za petletno obdobje, in sicer v višini 0,2 odstotka od bilančne vsote - opozarja, da se v nasprotju z davčnimi ureditvami, ki so jih uvedle druge države članice, dodatni davek v Sloveniji ne bi obračunaval zgolj od neto obrestnih prihodkov ali vrednosti, povezane z obrestno maržo, ampak celotne bilančne vsote.

"Potrebna je previdnost, da takšna davčna osnova kreditnih institucij ne bi spodbudila h krčenju bilančne vsote z močnejšim zmanjševanjem dejavnosti kreditiranja, kot bi bilo treba z vidika denarne politike. V zvezi s tem ECB ugotavlja, da se je obseg kreditiranja v Sloveniji že zmanjšal in da bi lahko uvedba novega davka dejavnost kreditiranja dodatno omejila," v mnenju opozarja ECB.

ECB tovrstnim davkom ni naklonjena

Za mnenje ECB je v začetku oktobra zaprosilo ministrstvo za finance, ki je konec oktobra centralni banki posredovalo tudi osnutek zakona o obnovi, ECB pa je mnenje, ki je objavljeno v uradnem listu EU, spisala 2. novembra.

Pravi, da omejevanje kreditiranja prispeva k manj ugodnim pogojem za stranke, višji stroški in manjša ponudba posojil pa lahko negativno vplivajo na realno gospodarsko rast.

Robert Golob
Novice Golob: Ne načrtujemo nobenih novih davkov za prebivalstvo #video

Podpredsednik ECB Luis de Guindos je medtem v intervjuju za Finance dejal, da ECB tovrstnim davkom ni naklonjena, ker takšna obdavčitev ne sme zavreti kreditiranja in prelivanja učinkov ukrepov denarne politike v sistem ter ne sme škodovati solventnosti bank.

ECB je po njegovih besedah izdala mnenja Litvi, Španiji, Italiji in zdaj tudi Sloveniji. "Vsi načrtovani davki niso enaki, v vsakem mnenju pa je poudarjeno, da ne smejo poslabšati kreditiranja in škodovati solventnosti bank," je dejal de Guidos.

V Združenju bank Slovenije menijo, da bi imelo sprejetje predlaganega davka dolgoročne negativne posledice na kreditiranje in odpornost bančnega sistema ter na njegovo konkurenčnost in zmožnost pridobivanja sredstev od lastnikov ali investitorjev.

Ministrstvo: ECB ne nasprotuje davku na bilančno vsoto, svetuje pa previdnost

ECB je glede napovedanega davka na bilančno vsoto bank podala priporočila oz. svetuje previdnost, kar je njena vloga in je bilo pričakovano, ne nasprotuje pa uvedbi davka, je danes objavilo ministrstvo za finance.

"ECB uvedbi predlaganega davka ne nasprotuje, podala pa je stališče z vidika denarne politike, finančne stabilnosti in bonitetnega nadzora ter tako na določenih mestih podala priporočila oz. svetuje previdnost, kar je tudi njena vloga in je bilo pričakovano," je navedlo ministrstvo.

Pri pripravi rešitev je po lastnih navedbah upoštevalo pripombe, ki jih je ECB podala v podobnih primerih - namenskost, začasnost davka, varovalke glede presežka, mehanizmi za varovanje finančne stabilnosti.

Ministrstvo v sporočilu za javnost navaja priporočilo ECB, naj se predlagani določbi priloži analiza možnih negativnih posledic za bančni sektor, da se lahko oceni, ali bi se z uporabo te določbe povzročilo tveganje za finančno stabilnost.

"V tej zvezi pa ECB ugotavlja, da predlog zakona že navaja predhodne analize skupnega neto učinka predlagane določbe na slovenski bančni sektor, vezano na prihodnje učinke pa pozitivno ocenjuje to, da bo Banka Slovenije enkrat letno preverila vpliv davka na stabilnost bančnega sistema v Sloveniji. ECB razume, da bo vlada ugotovitve in priporočila Banke Slovenije na podlagi tega letnega preverjanja upoštevala," pravi ministrstvo.

Navaja tudi priporočilo ECB glede bonitetnega nadzora bank, in sicer da bi morali paziti, da davek ne bi pomenil dodatnega bremena za manj dobičkonosne banke ali banke, ki so v zadevnem davčnem obdobju beležile izgubo.

"Ob tem na ministrstvu ugotavljamo, da morda predlagane določbe niso bile povsem pravilno interpretirane," pravijo. Dodali so, da bodo, kot naproša tudi ECB, evropski centralni banki podali dodatna pojasnila glede davčne obravnave v primeru, ko je dobiček banke enak ali manjši od nič - v tem primeru banka ne bi plačala davka.

Prav tako bodo podali dodatna pojasnila glede razumevanja medsebojne interakcije tega davka in davka od dohodka pravnih oseb, napovedujejo.

V drugih državah sprejeli enkratne davčne obremenitve

Kot je za današnje Delo dejala direktorica združenja Stanislava Zadravec Caprirolo, je predlagana obdavčitev bistveno višja kot drugje, poleg tega je davek namenjen srednjeročnemu financiranju proračuna, medtem ko so v nekaterih drugih državah sprejeli enkratne davčne obremenitve. Slovenska predvidena ureditev bo po njenem mnenju bistveno slabša za investitorje in lastnike, kar bo vplivalo na dostopnost kapitala in ceno, druga posledica pa bo krčenje kreditne aktivnosti in bilančne vsote.

AmCham ostro proti dvigu davka od dohodkov pravnih oseb

Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham) ostro nasprotuje dvigu davka od dohodkov pravnih oseb prihodnje leto in v letu 2025 iz 19 na 21 odstotkov, do leta 2028 pa še za odstotno točko več. "Čeprav naj bi bil dvig začasen, smo zaradi preteklih izkušenj z zasilnimi fiskalni dvigi, ko po pretečenem obdobju ni prišlo do obljubljenega znižanja davčne osnove, do tega predloga skeptični," so pojasnili.

Ne spreglejte