Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
8.24

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57

Natisni članek

parcela sosedje Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 8.24

2 meseca, 3 tedne

Dostop do parcele so mu popolnoma zagradili. Kaj pa zdaj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,57
hiša | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Pred 30 leti sem kupil parcelo za otroka. Pot je bila skozi sosedovo dvorišče, po kateri je vozil tudi tretji sosed. Pred leti sta se soseda skregala in lastnik dvorišča je na poti zabetoniral veliko betonsko gredo. Tretji sosed je potem čez svojo parcelo zgradil začetek poti, preostali del poti pa je obstoječ. Jaz zdaj za mojo parcelo nimam več dostopa, vse je ograjeno. Ali ni z zakonom določeno, da mora vsako zemljišče imeti dostop?

Herman T.

Pravnik na dlani odgovarja:

V vprašanju sicer niste navedli, ali gre za zazidljivo parcelo ali ne. Nakup parcele namreč še ne pomeni, da je ta zazidljiva, oziroma iz vašega vprašanja izhaja, da ste nakup opravili pred 30 leti. V tem času so se lahko pogoji zazidljivosti popolnoma spremenili in parcela ni več zazidljiva.

Zazidljivost parcel določajo prostorski akti v občini ali naselju, kjer je parcela. Prostorski akti se lahko spreminjajo in ni nujno, da parcela ostane zazidljiva.

Nakup stavbnega zemljišča za gradnjo hiše je vsaj tako zahteven kot gradnja. Ker je postopek urejanja zazidljivosti oziroma se prostorski načrt sprejema v upravnih postopkih, se dejansko stanje pojmuje na dan, ko se npr. vlaga dokumentacija za gradbeno dovoljenje. Če je bila parcela na dan nakupa zazidljiva, ni nujno, da je tako tudi na dan vložitve dokumentacije.

Pravni nasvet_3
Novice Soseda uporablja moje dvorišče kot dovoz. Moram to trpeti?

Glede dostopa do parcele ne obstaja noben pravni predpis, ki bi določal, da mora imeti lastnik do parcele tudi dostop. Vsak lastnik si mora dostop zagotoviti sam, bodisi prek javne ceste ali poti bodisi s sklenitvijo pogodbe o ustanovitvi služnosti.

Iz vašega vprašanja izhaja, da si vi take pravice niste zagotovili. Vsekakor se boste morali z enim od sosedov dogovoriti za služnost poti oziroma vožnje čez njegovo parcelo do vaše parcele.

Če vam služnosti ne bo hotel zagotoviti noben sosed, pa lahko uporabite institut nujne poti. Nujna pot se ustanovi v primerih, ko dostop do parcele ni mogoč po javni cesti ali pa je povezan z nesorazmernimi stroški. V primerih torej, ko se lastnik zemljišča, ki potrebuje dostop, in lastnik zemljišča, čez katerega je dostop mogoč, ne moreta sporazumeti, se spor lahko reši prek sodišča s tožbo za določitev nujne poti. Toda taka tožba nima zagotovljenega izida.

Ker nam ni poznano, ali ste doslej od nakupa parcelo uporabljali in do nje vsaj poskusili dostopati, vam podrobnejšega odgovora ne moremo posredovati. Lahko pa nas kontaktirate neposredno z več podrobnostmi.

Pravni nasvet_3
Novice Sosed je zasadil živo mejo. Nato pa bi rad, da jo obrezujejo kar sosedje?

 

Ne spreglejte