Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2015,
14.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stečaj

Ponedeljek, 26. 1. 2015, 14.06

7 let, 2 meseca

Delavci Seaway Yachts vložili predlog za stečaj podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Delavci podjetja Seaway Yachts, ki že tri mesece niso prejeli plač, so na murskosoboško sodišče vložili predlog za stečaj podjetja.

Zadnje mesece so zaradi pomanjkanja materiala za izdelavo plovil večinoma na prisilnem dopustu, od vodstva Seawaya pa tudi niso prejeli pravih zagotovil, da bi družbo, ki je v hudih finančnih težavah, lahko rešili.

Zadnje redno izplačilo prejeli 26. avgusta lani Kot je povedal Peter Virant iz Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, je v zadnjih mesecih delala le manjšina delavcev. Denarja ni bilo, prav tako ni bilo več pravih obetov, da bi podjetje do denarja lahko prišlo. Delavcem tako ni več preostalo drugega, kot da vložijo predlog za stečaj in vsaj iz tega naslova prejmejo del zaostalih plač in denarno pomoč.

Stečaj bi vodstvo podjetja lahko preprečilo, če bi poplačalo delavce, česar bi bili zaposleni zelo veseli, vendar se Virant boji, da za to ni več veliko možnosti. Številni delavci, ki jih je bilo pred začetkom težav v Seaway Yachts okoli sto, so v preteklih mesecih že sami dali odpoved, ker niso mogli več zdržati brez prihodka. Tako so dobili vsaj nadomestilo zavoda, nekateri pa so si našli tudi drugo službo.

Delavci so zadnje redno izplačilo prejeli 26. avgusta lani, potem pa so s precejšnjimi zamudami prejemali le še posamezne dele plač.

Brez zagotovil in odgovorov Direktor Bogdan Topič zaposlenim tudi na zadnjem zboru delavcev ni mogel dati pravih zagotovil in odgovorov, ki bi kazali, da bi kmalu lahko našli rešitev. Tako so delavci sprevideli, da bi se le še nadaljevala agonija in podaljševalo zanje nevzdržno stanje ter so sklenili, da vložijo predlog za stečaj.

"Zelo mi je hudo za firmo in za ljudi, odgovornost za to pa nosijo lastniki," je poudaril Virant, medtem ko s strani vodstva podjetja in lastnikov v sindikatu še niso dočakali pravega odziva.

Z vložitvijo predloga stečaja s strani devetih zaposlenih in s trenutnim perečim likvidnostnim stanjem družbe se je danes seznanil nadzorni svet Seaway Yachts, ki ga vodi Zoran Bošković. "Nadzorni svet družbe Seaway Yachts ocenjuje, da bi zahteva za stečaj nedvomno bistveno otežila proces prestukturiranja podjetja, ki je v sklepni fazi," so sporočili po seji.

Topič, ki je vodenje Seawaya prevzel lansko jesen, se že več mesecev trudi zagotoviti svež denar za Seaway Design in Seaway Yachts ter za Seawayevo podjetje v Italiji, ki imajo za več kot 15 milijonov evrov dolgov. Podjetja imajo tudi blokirane račune, rešitev pa bi bila nov strateški partner ali konverzija terjatev bank v lastniški delež.

Zaradi finančnih težav stoji tudi projekt v Puconcih, kjer je razvojni center že zgrajen, a sameva.

Ustanovitelja se distancirata od finančnih težav podjetja Ustanovitelja Seawaya Japec in Jernej Jakopin, ki snujeta barke za šest od desetih največjih proizvajalcev bark na svetu in se distancirata od finančnih težav podjetja, sta konec lanskega leta že ustanovila novo družbo J&J Jakopin, ki se je kmalu zatem preimenovala v J&J Design, je poročal Dnevnik. Tako nameravata Jakopina še naprej razvijati luksuzna plovila za ugledne svetovne proizvajalce v navtični industriji.

Ne spreglejte