Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
13.17

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubljana luksuzne nepremičnine

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 13.17

7 let, 4 mesece

Cene nepremičnin na novem dnu, prodaja luksuza obstala

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Cene novih stanovanj v Sloveniji so v tretjem četrtletju lanskega leta padle na najnižjo raven do zdaj. Promet z nadstandardnimi nepremičninami je povsem obstal.

Cene novih stanovanj v Sloveniji so se v tretjem četrtletju lani glede na drugo četrtletje znižale za 15,1 odstotka in dosegle do zdaj najnižjo izmerjeno raven od leta 2007, ko je statistični urad začel spremljati te cene. Cena je za kar 13,5 odstotka nižja od ravni cen v prvem četrtletju 2007. Cene rabljenih stanovanj so ostale nespremenjene.

V Ljubljani so se cene rabljenih stanovanj sicer znižale že peto zaporedno leto četrtletje, tokrat za 3,6 odstotka, in so bile na ravni prvega četrtletja 2006. Cene v ostali Sloveniji pa so se zvišale, za 2,5 odstotka, in so bile na ravni z začetka leta 2007.

Na padec cen novih stanovanj je po navedbah statističnega urada odločilno vplivala prodaja stanovanj iz stečajne mase Vegrada, kjer so v ljubljanskih Celovških dvorih prodali 64 stanovanj, še vedno pa kupca išče 260 stanovanj.

Največ stanovanj prodanih v Ljubljani V tretjem četrtletju lanskega leta je bilo v Sloveniji prodanih zgolj 165 novih stanovanj. Največ, 50 odstotkov, jih je bilo prodanih v Ljubljani, sledita podravska (12 odstotkov) in gorenjska regija (osem odstotkov).

Padec cen je še izrazitejši tudi zato, ker so se cene novih stanovanj, potem ko so se vse leto 2012 postopno zniževale, v prvih dveh četrtletjih leta 2013 nepričakovano zvišale, in sicer glede na zadnje četrtletje 2012 skupno za 11,3 odstotka.

Nove hiše v petih letih za četrtino cenejše Nove hiše so od cen v prvem četrtletju 2008, odkar statistično spremljajo te cene, nižje za 27,8 odstotka. Transakcij, ki so bile uporabljene za izračun indeksa, je bilo v tretjem četrtletju najmanj do zdaj; v vsej Sloveniji je bilo namreč prodanih le 11 novih hiš. Cene novih hiš torej še naprej postopno upadajo in v tem četrtletju so dosegle novo najnižjo raven. Glede na drugo četrtletje so se pocenile za 2,7 odstotka. To je bila že tretja zaporedna četrtletna pocenitev.

Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se v tretjem četrtletju glede na predhodno znižale povprečno za 12,5 odstotka.

Prodaja luksuznih nepremičnin povsem obstala Na mrtvem nepremičninskem trgu so, tako glede prodaje kot tudi padca cen, najbolj na udaru prav nadstandardne nepremičnine. Kupci sicer obstajajo, a so po besedah Predraga Todića iz nepremičninske agencije Ljubljana nepremičnine izjemno zahtevni in izbirčni. "Transakcije z luksuznimi nepremičninami, ki se vrtijo okoli milijona evrov, se sploh ne odvijajo, prodaja praktično stoji. V promet gredo zgolj nepremičnine, ki so ljudem dosegljive," pojasnjuje Alen Komić iz ABC nepremičnin. Ljudje se bojijo, kaj vse se bo še dogajalo z obdavčitvami nepremičnin.

Prodajalci so sicer pripravljeni na znižanje cen, za koliko, je odvisno od razloga prodaje. "Tisti, ki dragih nepremičnin niso več sposobni vzdrževati, so bistveno bolj dovzetni za znižanje cen kot pa tisti, ki se zavedajo nepremičninskega krča in niso prisiljeni v prodajo. Slednji čakajo na boljše čase. Čeprav se bodo cene luksuznih nepremičnin še zmanjševale, nekateri prodajalci še kar upajo na obrat cen in svojih nepremičnin ne prodajo pod ceno," pove Komić.

30-odstotni popust na luksuz Popusti pri luksuznih nepremičninah so bistveno večji kot pri standardnih nepremičninah oziroma stanovanjih. Gibljejo se med 20 in 30 odstotki. Bolj luksuzna je nepremičnina, višji so popusti.

"Pred dvema letoma so precej luksuznih nepremičnin v Ljubljani in na Obali prodali tujcem, tudi Rusom, vendar se je za takšnimi kupci izgubila vsaka sled. Nekaj malega povpraševanja za luksuzom je zaznati pri slovenskih kupcih, prodaja pa se za takšne vrste nepremičnin lahko zavleče tudi do štirih let," svoje izkušnje razlaga Komić.

Po besedah Predraga Todića pa so slovenski kupci zaradi trenutne politične in gospodarske situacije postali previdnejši in se z nakupom ne želijo izpostavljati. Največ povpraševanja zaznavajo na elitnih lokacijah, kot je center prestolnice, Portorož in Bled, še vedno pa med njimi prevladujejo ruski kupci.

Ne spreglejte