Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2013,
15.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek Nemčija Uroš Čufer

Četrtek, 28. 11. 2013, 15.32

7 let, 2 meseca

Bratuškova za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premierka Alenka Bratušek se je skupaj s finančnim ministrom Urošem Čuferjem udeležila investicijske konference v Düsseldorfu.

Kot je poudarila na konferenci, je Slovenija na poti iz krize, privatizacija je eden od glavnih temeljev okrevanja gospodarstva, gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo pa bi moralo biti še močnejše.

Na investicijski konferenci so sicer predstavili investicijske priložnosti v Sloveniji, konference pa so se udeležili predstavniki 80 podjetij iz Nemčije, med njimi tudi RWE, Eon, Deutche Bank in Messer, so sporočili iz kabineta predsednice vlade.

Bratuškova je poudarila tri temeljna sporočila Premierka je poudarila tri temeljna sporočila, in sicer, da se Slovenija počasi, vendar zanesljivo premika iz gospodarske krize na pot k stabilni in trajnostni gospodarski rasti, da je privatizacija eden od glavnih temeljev okrevanja slovenskega gospodarstva in da bi moralo biti gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo še močnejše.

Poleg privatizacije so v Sloveniji tudi številne druge možnosti za naložbe, in sicer na področju turizma, v avtomobilskem sektorju, v informacijsko in komunikacijsko tehnologijo ter lesno industrijo, pa tudi možnosti naložb v nova podjetja in številne druge oblike investicij, je vlagateljem naštela Bratuškova. "Izkoristiti moramo komplementarnost naših dveh gospodarstev. Vlada je pripravljena pomagati z odpravo administrativnih ovir in z aktivno podporo," je na investicijski konferenci še dejala predsednica vlade.

"Slovenija je zanesljiv partner, je logistično središče, ima strateško lokacijo ..." Vršilec dolžnosti direktorja Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) Boštjan Skalar je zadovoljen z investicijsko konferenco, ki je bila prva v nizu, na katerih Slovenija predstavlja investicijske priložnosti. Kot je dejal, je Slovenija dala pozitivno sporočilo predstavnikom nemških podjetij. Ti so po njegovih navedbah Slovenijo zelo pohvalili - Slovenija je zanesljiv partner, je logistično središče, ima strateško lokacijo in izredno usposobljeno delovno silo.

Nemški vlagatelji, ki so že prisotni v Sloveniji, ustvarjajo zaupanje pri drugih potencialnih investitorjih, je dejal Skalar in izrazil pričakovanje, da bi bila v bližnji prihodnosti kot nadaljevanje današnje konference podobna konferenca organizirana v Sloveniji.

Blagovna menjava med državama znaša skoraj deset milijard evrov Nemčija je namreč slovenska največja trgovinska partnerica - blagovna menjava med državama znaša skoraj deset milijard evrov - in tretja največja po naložbah. Zato je bila odločitev, da Slovenija investicijsko konferenco najprej izvede ravno tam pametna, je ocenil Skalar.

Pod okriljem Spirita so se sicer na investicijski konferenci predstavljala zasebna podjetja in projekti ter investicijsko okolje, medtem ko so predstavniki Slovenske odškodninske družbe predstavili privatizacijo in na kratko podjetja, katerih deleže namerava prodati država. "Izkazali so ogromno interesa, to je bila odskočna deska, tudi predsednica vlade je dala zelo dobro sporočilo. Menim, da so začutili, da Slovenija misli resno," je ocenil Skalar.

Naslednja investicijska konferenca, na kateri bo Slovenija predstavljala priložnosti za vlaganja, bo v Parizu, in sicer 4. decembra, nato 9. decembra v Milanu in 10. decembra v Moskvi. Premierka se je pred investicijsko konferenco srečala s častnimi konzuli Slovenije. Kot piše na Facebook profilu slovenskega veleposlaništva v Berlinu, se je Bratuškova srečala s tremi častnimi konzuli, ki Slovenijo zastopajo v Nemčiji - gre za Jana Philippa Reemtsmana (Hamburg), Stefana Messerja (Frankfurt) in Martina F. Bergmanna.

Minister Čufer pa se je po navedbah veleposlaništva na sedežu deželne vlade srečal z ministrom za gospodarstvo, energijo, industrijo, srednje velika podjetja in obrtništvo Severnega Porenja - Vestfalije Garreltom Duinom. V pogovoru sta pozdravila odločitev Slovenije, da prvo v seriji investicijskih konferenc pripravi prav v Düsseldorfu. Zavzela sta se tudi za spodbujanje aktivnosti nemških srednje velikih podjetij na slovenskem trgu.

Bratuškova bo iz Nemčije danes odpotovala v Litvo, kjer se bo začel dvodnevni vrh Vzhodnega partnerstva - EU in njenih šestih vzhodnih sosed. Premierka se bo v petek ob robu vrha sestala s predsednikom Gruzije Giorgijem Margvelašvilijem ter predsednikom vlade Moldavije Iuriem Leanco.

Ne spreglejte