Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2013,
10.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Branko Roglić stečaj Hrvaška

Petek, 16. 8. 2013, 10.50

7 let, 2 meseca

Branko Roglič opozarja: Sindikati preveč ščitijo slabe delavce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Jez med realno ekonomijo in javno potrošnjo je tako velik, da se poteze vlade lahko primerjajo z zdravljenjem raka z aspirinom," je o delu hrvaške vlade povedal lastnik podjetja Orbico.

Orbico je eden največjih podjetij v regiji, ki v osemnajstih državah zaposluje 2700 ljudi in ustvarja prihodek 820 milijonov evrov. Lastnik podjetja Orbico Branko Roglić je častni konzul Slovenije v Splitu.

Predstečajni postopki bodo zgolj odložili pravi stečaj Roglić je tudi predsednik Nadzornega odbora hrvaškega Združenja poslovodij (HUP), ki je pred kratkim javno kritiziral predlog zakona ministrstva za finance glede stečajnih oziroma predstečajnih postopkov.

"V predstečajnih pogodbah vidim dober namen, mislim pa, da bodo zgolj odložile pravi stečaj, upniki pa bodo še težje prišli do denarja. S predstečajnimi postopki ne bi smeli čakati tako dolgo, da se potem odkrije, da v stečajni masi ni ostalo nič," je Roglić v intervjuju za Globus kritiziral poteze hrvaške vlade.

V predstečajno pogodbo bi verjel le, če bi se v tem času zamenjala tudi menedžment, ki je podjetje spravilo na rob, in lastnik podjetja – ter njegova zasebna lastnina. "Morali bi preveriti, ali so vodstvo in lastnik črpali iz podjetja, da se ne zgodi, da je lastnik bogataš, podjetje pa v stečaju."

Zmanjšal bi število zaposlenih v zdravstvu Hrvaška vlada bi morala izvesti ključne reforme, o katerih govorijo že desetletje, temeljito bi morali reformirati lokalno in javno upravo ter nekatere zdaj brezplačne storitve javnega zdravstva spremeniti v plačljive. "Današnji sistem je nevzdržen. Rad bi, da bi bilo vse v zdravstvu brezplačno, a če smo brez denarja, moramo biti realni."

Na vprašanje, kaj meni o predlogu ministra za finance, da bi nezdravstvene delavce v zdravstvu ločili od javnih zdravstvenih ustanov, je Roglič dejal, da bi število teh delavcev zmanjšal, in se pri tem dotaknil tudi izkušenj iz Slovenije. "Imam veliko izkušenj v prevzemanju drugih podjetij. Nekoč smo v Sloveniji prevzeli podjetje Emona, ki je bilo takrat v precej slabi finančni situaciji. Za polovico sem zmanjšal število zaposlenih in jih izplačal z odpravninami, podjetje pa je povečalo promet. Velik problem naše države je v prevelikem številu delavcev v državnem sektorju."

Slabe delavce ščitijo sindikati Roglič je komentiral tudi predlog nove delavske zakonodaje, ki naj bi jo sabor obravnaval v mesecu dni. "Tudi v tem predlogu zakona ni vse, kot bi moralo biti, marsikaj pa se je spremenilo. Za Hrvaško je bistvena fleksibilnost, torej da lahko dobrega delavca nagradim, slabega pa odpustim. In to v kratkem času ter brez velikih stroškov. Vsi dozdajšnji zakoni o delu so zanemarjali dejstvo, da je dober delavec najvrednejši kapital podjetja, slabi delavci pa so preveč zaščiteni. Ščitijo jih sindikati."

Morali bi rešiti problem lažnih braniteljev Po njegovem bi morali končno rešiti tudi problem "lažnih invalidov in lažnih braniteljev" – če se ugotovi, da so prevaranti, bi jih terjal, da državi vrnejo denar.

Vlada do zdaj ni izvedla nobene ključne reforme, njeni glavni nalogi pa bi morali biti ustvarjanje ugodnega investicijskega okolja ter narediti Hrvaško privlačno kot investicijsko destinacijo. "Pri tem mora nadaljevati zmanjševanje davčnega pritiska, omogočiti nizko ceno kapitala, narediti administracijo učinkovito ter na ta način povečati konkurenčnost države."

Po Roglićevem mnenju so poteze vlade "preplašene, kot so tudi člani vlade. To se vidi. Niso dovolj ostri, kar je razumljivo glede na to, da nihče od njih ni delal v realnem sektorju. Danes v hrvaški vladi ni človeka, ki bi vsaj nekaj let vodi podjetje s sto ljudmi. Razen ministra za kmetijstvo Tihomirja Jakovine – on je vodil lekarno, ki je šla v stečaj," je za Globus povedal Branko Roglić.

Ne spreglejte