Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 12. 2021,
19.01

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

energetika

Ponedeljek, 6. 12. 2021, 19.01

2 leti, 4 mesece

Podražitve vzbujajo skrb: bo gospodarstvo preživelo najhujši energetski šok v zgodovini? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Vse dražji energenti ne grozijo le gospodinjstvom, temveč ogrožajo tudi preživetje energetsko intenzivnih panog, ki so hrbtenica slovenskega gospodarstva, opozarja Gospodarska zbornica Slovenije. Slovenija približno kar dve tretjini elektrike, ki jo porabimo, ustvari s hidroelektrarnami in krško nuklearko. Pri tem ni razloga za do 300-odstotne podražitve, opozarjajo predstavniki kovinske, papirne in živilske industrije, ki so državi predstavili okoli 100 milijonov evrov težke ukrepe, ki bi jim omogočili preživetje najhujšega energetskega šoka v zgodovini. 

Po več mesecih rasti cen so cene energentov dosegle ravni, ki resno ogrožajo gospodarstvo. Sodu je dno izbila cena zemeljskega plina. A če se je do zdaj iskalo rešitve za gospodinjstva, ki jih ogroža mrzla zima, so danes svoje tegobe predstavile energetsko intenzivne panoge, ki predstavljajo hrbtenico slovenskega gospodarstva. 

Cene energentov v nebo

"Ta del gospodarstva predstavlja okrog 200 tisoč zaposlenih, 24 odstotkov dodane vrednosti, vsaj del teh podjetij bo imelo resne težave pri poslovanju. Zaradi dražjih energentov in tudi surovin bi morala živilska industrija cene proizvodov dvigniti za skoraj tretjino," je poudaril direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Aleš Cantarutti.

"Te rasti energentov so tako nenormalno visoke, da to ni povezano z normalnim poslovanjem. To je nemogoče premostiti z danes na jutri," je bil jasen Janez Gale iz Papirnice Goričane.

Ukrepi, ki so jih danes predstavili gospodarstveniki, bi državo stali sto milijonov evrov. Ob tem predlagajo, da sredstva ne bi prišla iz proračuna, ampak iz podnebnega sklada, ki se nekako priročno, ironično, polni s prodajo emisijskih kuponov. 

Robert Golob
Novice Golob: Še prosili me boste, da se vrnem #video
Peter Jančič
Mnenja Golob, Masleša in sistemska korupcija
glavina, golob logo eur
Novice Golob ni edini iz GEN-I, ki so ga zalivali z denarjem mimo zakona
Elektrika
Novice Rešitev za vse, ki so ostali brez dobavitelja elektrike
Ne spreglejte