Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2021,
11.14

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Statistični urad Slovenija gospodarstvo BDP

Petek, 26. 2. 2021, 11.14

3 leta, 2 meseca

BDP lani po prvi oceni upadel za 5,5 odstotka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
BDP, padec | Obseg BDP se je v Sloveniji lani po prvi oceni državnega statističnega urada zmanjšal za 5,5 odstotka. | Foto Getty Images

Obseg BDP se je v Sloveniji lani po prvi oceni državnega statističnega urada zmanjšal za 5,5 odstotka.

Foto: Getty Images

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je lani po prvi oceni državnega statističnega urada zmanjšal za 5,5 odstotka. Občutno se je zmanjšala domača potrošnja, k upadu gospodarske aktivnosti je pripomoglo tudi zmanjšanje zunanjega povpraševanja. V zadnjih treh mesecih leta je bil medletni upad BDP 4,5-odstoten.

Po prvi oceni je BDP v tekočih cenah v lanskem letu znašal 46,3 milijarde evrov, kar je nominalno 4,3 odstotka manj kot leta 2019. Realno se je slovenski BDP zmanjšal za 5,5 odstotka, so sporočili iz statističnega urada. Po sezonsko prilagojenih podatkih, ki se uporabljajo za primerjavo gibanja obsega BDP v EU, je bil padec 6,1-odstoten. Domača potrošnja se je lani zmanjšala za 6,5 odstotka, k čemur je v večini pripomoglo zmanjšanje potrošnje gospodinjstev za 9,8 odstotka, poroča STA.

Infekcijska klinika
Novice V četrtek odkrili 912 novih primerov okužbe

Odstotek manj zaposlenih kot v predlanskem letu

Zmanjšalo se je tudi zunanje povpraševanje, in sicer se je izvoz zmanjšal za 8,7 odstotka, uvoz pa za 10,2 odstotka. Izrazito sta upadla izvoz in uvoz storitev, za okoli 20 odstotkov, medtem ko je bil upad obsega menjave blaga blažji. Izvoz blaga je upadel za 5,6 odstotka, uvoz pa za 8,9 odstotka.

Zunanjetrgovinski presežek je bil konec lanskega leta visok. Znašal je 4,6 milijarde evrov in se je v primerjavi z letom 2019 še povečal. Skupaj je bilo v letu 2020 v Sloveniji zaposlenih 1.036.600 oseb, kar je odstotek manj kot leto prej. Največ oseb je izgubilo delo v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v predelovalnih dejavnostih in v gostinstvu.

Janez Janša in Ursula von der Leyen
Novice Janša predlaga nadzor Evropske komisije, kdo pri nas ogroža vrednote EU

Padec se je poglobil v drugem četrtletju lanskega leta

Šibko je bilo že lansko prvo četrtletje, ko se je obseg BDP na letni ravni realno zmanjšal za 2,3 odstotka. V drugem četrtletju, ki ga je zaznamovala spomladanska ustavitev javnega življenja zaradi izbruha novega koronavirusa, se je padec poglobil na 12,9 odstotka. V tretjem četrtletju je nato prišlo do krepkega odboja, saj so se omejevalni ukrepi sprostili in je javno življenje v veliki meri oživelo, vendar je BDP za svojo vrednostjo v tretjem četrtletju predlanskega leta še vedno zaostajal za 2,4 odstotka.

V zadnjem četrtletju je nato prišlo do vnovične zaostritve ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa in obseg BDP se je na letni ravni realno zmanjšal za 4,5 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu. Domača potrošnja se je med lanskim oktobrom in decembrom zmanjšala za 6,1 odstotka, od tega se je končno trošenje zmanjšalo za 10,1 odstotka, medtem ko so se bruto investicije povečale za 8,2 odstotka.

Februarja na letni ravni deflacija, na mesečni ravni pa rast cen

V Sloveniji so se februarja cene življenjskih potrebščin v letni primerjavi znižale za odstotek, k deflaciji pa so največ pripomogle nižje cene pogonskih goriv. Na mesečni ravni so se cene predvsem zaradi dražjih počitniških paketov in pogonskih goriv zvišale, inflacija je bila 0,3-odstotna, je danes sporočil državni statistični urad.

Ne spreglejte