Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2021,
9.23

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

22

Natisni članek

Koronavirus

Petek, 26. 2. 2021, 9.23

3 leta, 2 meseca

V četrtek odkrili 912 novih primerov okužbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

22

V četrtek so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 4.484 PCR-testih potrdili 912 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 20,3 odstotka. Opravili so tudi 20.446 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi. V četrtek je umrlo še 14 ljudi, skupaj že 3.823.

V bolnišnicah se zdravi 529 ljudi (17 manj kot včeraj), od tega jih je 95 na intenzivni negi (osem manj kot včeraj). Gre za najnižje število pacientov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, po 28. oktobru. Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 39 pacientov, iz bolnišnic pa je bilo skupaj odpuščenih 42 pacientov. 

Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo: Celje (28), Domžale (27), Kranj (23), Škofja Loka (19), Velenje (18), Ljubljana (112), Maribor (38). Tudi včeraj je bilo v obalnih občinah potrjenih precej novih okužb, v Kopru 55, v Izoli in Piranu pa 15.

235 | Foto:

Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 764 (včeraj 763).

Fotogalerija
1 / 2

V prihodnjem tednu pošiljki s predvidoma 46.290 odmerkov cepiv

V prihodnjem tednu v Sloveniji pričakujemo dve pošiljki s cepivi proti covidu-19. V ponedeljek je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, v četrtek še predvidoma 26.400 odmerkov cepiv AstraZenece, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Cepivo Pfizerja bo v prihodnjem tednu namenjeno za starejše od 75 let, pa tudi vse starejše od 80 let, ki se doslej še niso cepili.

Direktor NIJZ Milan Krek je na današnj novinarski konferenci pojasnil, da so pozvali združenja družinskih zdravnikov in splošnih zdravnikov, naj obvestijo zdravnike v zdravstvenih domovih kot tudi koncesionarje, naj se aktivirajo in čim več starostnikov pošljejo na cepljenje. "Upamo, da bo padlo na plodna tla in bodo ostale starostnike, ki se še niso, cepili," je povedal.

V tem tednu so namreč zagotovili drugi odmerek cepiva proti covidu-19 vsem, ki so starejši od 80 let in so se prijavili k cepljenju. A ostajajo še vedno starejši od 80 let, ki še niso bili cepljeni. Če bi se odločili za to, bodo prednostno dobili cepivo, je zagotovil Krek.

V tem tednu so sicer v Slovenijo prišle tri pošiljke cepiv proti covidu-19. V ponedeljek je prišla pošiljka z 22.230 odmerki cepiv Pfizerja, v četrtek pa še pošiljki Moderne z 8400 odmeri in AstraZenece s 16.80 odmerki.

S cepivom AstraZeneca sicer cepijo posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 65 let, nepokretne osebe na domu, zdravstvene delavce, mlajše od 65 let, ki še niso bili cepljeni, pa tudi institucionalizirane osebe, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami, mlajše od 65 let.

Cepivo AstraZenece naj bi zagotavljajo dobro zaščito že po prvem odmerku, zaradi česar nekatere države odlašajo z drugim odmerkom in na ta način zagotavljajo čim prejšnji dostop do cepiva prebivalstvu. Krek je potrdil, da v svetovalni skupini za cepljenje razpravljajo tudi o tem. Cepivo AstraZence je bilo namreč načrtovano, da bo zadostoval le en odmerek, šele v nadaljevanju so dodali tudi drugega

"To je strokovno vprašanje in na strokovni skupini je, kako se bo odločila," je povedal. Če bi se dostopnost do cepiv v prihodnje povečala, bi to po njegovih besedah postalo nepomembno vprašanje. Če bodo težave z dobavo cepiv tudi vnaprej, pa se bo treba pogovoriti tudi o tej možnosti. (STA)

V Sloveniji je trenutno 10.614 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. V četrtek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 912  ljudeh, torej pri treh več kot v četrtek pred tednom dni (909).

Slovenija je trenutno v oranžni fazi epidemije. Za prehod v rumeno fazo, ki prinaša dodatna sproščanja, morata biti izpolnjena dva pogoja, to sta povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Ponovno rast v bolnišnicah?

Po ocenah Instituta Jožef Stefan (IJS) epidemija trenutno stagnira. "Nakazuje se naraščanje sprejema v bolnišnice, morebiti zaradi naraščanja števila dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini 65-74 let, v kateri so stari starši šolarjev, kjer v starostni skupini 5-14 let prav tako narašča dnevno število pozitivnih oseb. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R = 1,0," so zapisali. 

Šele maja manj kot 300 primerov na dan?

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 768. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 768 in ocenjeno reprodukcijsko število R = 1,0, bi lahko to stanje dosegli šele maja, ocenjujejo na IJS.

V prihodnjem tednu pošiljki s predvidoma 46.290 odmerkov cepiv

V prihodnjem tednu v Sloveniji pričakujemo dve pošiljki s cepivi proti covidu-19. V ponedeljek je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, v četrtek pa je predvidena dobava 26.400 odmerkov cepiv AstraZenece, so pojasnili na NIJZ. Cepivo Pfizerja bo v prihodnjem tednu namenjeno za starejše od 75 let, pa tudi vse starejše od 80 let, ki se do zdaj še niso cepili. V tem tednu so sicer v Slovenijo prišle tri pošiljke cepiv proti bolezni covid-19. V ponedeljek je prišla pošiljka z 22.230 odmerki cepiv Pfizerja, v četrtek pa še pošiljki Moderne z 8.400 odmerki in AstraZenece s 16.800 odmerki, poroča STA.

Ne spreglejte