Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Petek,
26. 2. 2021,
8.00

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

Natisni članek

pismo Evropska komisija Ursula von der Leyen Janez Janša Janez Janša

Petek, 26. 2. 2021, 8.00

3 leta, 2 meseca

Janša predlaga nadzor Evropske komisije, kdo pri nas ogroža vrednote EU

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

Janez Janša in Ursula von der Leyen | Foto Twitter

Foto: Twitter

Predsednik vlade Janez Janša (SDS) je predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen uradno povabil, naj delovna skupina Evropske komisije v najkrajšem času obišče Slovenijo, da bi se prepričala o stanju demokracije, vladavini prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev pri nas. To je premier storil po tem, kot je zapisal v vabilu, ko je tudi podpredsednica Evropske komisije Věra Jourová ponovila obtožbe v zvezi s svobodo tiska, ki so jih že prej po posamičnih medijskih objavah brez kakršnihkoli dokazov izrekali tiskovni predstavniki Evropske komisije. Premier se strinja, da država ima težave, a so obratne vrste, kot trdijo te kritike. Janša je predlagal, da bi v poročilu po preverjanju dejstev Evropska komisija predlagala tudi ukrepe, kako nasloviti in odpraviti težave nedokončane tranzicije v medijih, sodstvu in državni administraciji v Sloveniji.

Premier Janez Janša v pismu opozarja, da Slovenija 1. julija prevzema predsedovanje Evropski uniji in da smo bili podobnim absurdnim obtožbam proti njegovi vladi enako kot zadnje tedne priča že leta 2008, ko se je država prvič pripravljala na predsedovanje svetu EU. Takrat je po Evropi krožilo pismo 571 novinarjev in urednikov, v katerem so ti trdili, da slovensko predsedovanje pomeni grožnjo vsej Uniji.

Janša: Absurdne obtožbe, ki jih z lahkoto zavrne vsak, ki spremlja medije

Pobudnika peticije 571 sta bila Blaž Zgaga (nekoč Večer)  in Matej Šurc (Radio Slovenija), med podpisniki pa je bil tudi predsednik danes največje opozicijske stranke Marjan Šarec (LMŠ), ki je bil takrat kot komik zaposlen na TVS.

"Tudi takrat so številni evropski mediji povzemali takšne absurdne obtožbe kot objektivno poročanje in jih nenehno ponavljali," v pismu predsednici Evropske komisije opozarja Janša, ki povzema, da se predsedovanje državi EU pozneje "ni izkazalo za veliko grožnjo Uniji".

Pred EU je kopica izzivov, država se kljub pandemiji odgovorno pripravlja na vodenje Sveta EU, je v vabilu na obisk zapisal Janša in dodal: "Ne želimo pa, da sredi trdega dela letijo na nas absurdne obtožbe, ki jih z lahkoto zavrne vsak, ki ob korektnem prevajalcu dan ali dva spremlja medijsko in politično dogajanje v Sloveniji."

Premier je Evropski komisiji predlagal, da bi še posebej preverili, ali je v skladu z evropskimi normami in temeljnimi načeli vladavine prava v katerikoli državi članici EU 20 nenavadnih primerov na področja medijev, sodstva in delovanja družbe.

Dimitrij Rupel
Mnenja Dimitrij Rupel: Res zaušnica in sramotilni steber?

Primeri Petek, Meško, Božič, Šarec, Vesel

Med temi primeri Janša navaja razvpite dogodke, na primer pretep in poskus umora novinarja Mira Petka, ki je kritično poročal o korupciji lokalnih tajkunov, povezanih s takratno oblastjo, ko storilci po več kot desetletju še niso kaznovani, primer novinarja slovenske tiskovne agencije Boruta Meška, ki so ga, ker ni poročal v skladu z željami direktorja, brutalno šikanirali in odpustili iz službe, čeprav je bolehal za rakom (in kmalu za tem umrl), primer, ko je premierka Alenka Bratušek tožila novinarja Janija Božiča, kar se je končalo s pogojno obsodbo na pet mesecev zapora samo za objavo fotografije njenega pošiljanja sporočil med javnim prenosom seje državnega zbora, primer, ko je premier Marjan Šarec leta 2018 javno pozval državna in druga podjetja, naj ne objavljajo oglasov v tistih medijih, ki kritizirajo njegovo vlado, primer, ko predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel krši prepoved konflikta interesov in vladavine prava, a še naprej dela, kot da se nič ni zgodilo, primer, ko se sodniki in sodnice udeležujejo strankarskih prireditev v opravah s simboli totalitarnih režimov ...

Janša med nenavadnimi dogodki opozarja tudi na to, da je moral sam v času uradne volilne kampanje pred volitvami poslancev, na katerih se mu je obetala zmaga, zaradi lažnih obtožb v zapor.

Vabilo premiera predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen je takšno:

Pismo von der Leynovi | Foto:

Pismo von der Leynovi | Foto:

Pismo von der Leynovi | Foto:

Pismo von der Leynovi | Foto:

Evropska komisija v odzivu: Primeren okvir za oceno položaja medijev letno poročilo o vladavini prava

V Evropski komisiji so potrdili, da so v četrtek prejeli pismo premierja Janše. Ob tem so poudarili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava. "Svoboda medijev je steber naših demokracij. Zato to ocenjujemo v našem letnem poročilu o vladavini prava," so zapisali v komisiji v odzivu na Janševo pismo. Ob tem so dodali, da se je priprava naslednjega letnega poročila o vladavini prava že začela. "To je primeren okvir za ocenjevanje položaja glede svobode medijev," so še poudarili in pojasnili, da so izmenjave z državami članicami vsekakor del tega procesa. (STA)
Ne spreglejte