Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 9. 2015,
10.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Banka Slovenije ECB odkupovanje obveznic

Sreda, 9. 9. 2015, 10.28

7 let, 2 meseca

Banka Slovenije odkupila za 1,3 milijarde evrov obveznic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Banka Slovenije je v okviru programa t. i. kvantitativnega sproščanja do konca avgusta odkupila za 1,312 milijarde evrov obveznic, od tega samo avgusta 192 milijonov evrov.

Evropska centralna banka (ECB) je 9. marca na sekundarnem trgu začela odkupovati državne obveznice in obveznice nekaterih drugih nadnacionalnih institucij. Predvidoma do konca septembra 2016 nameravajo mesečno odkupiti za 60 milijard evrov obveznic v evrih, kar skupaj znese 1140 milijard evrov.

To vključuje tudi programa odkupovanja kritih obveznic centralnih in poslovnih bank ter finančnih instrumentov, zavarovanih s premoženjem, ki ju je ECB sprožila lani. V Frankfurtu pričakujejo, da bodo s tem spodbudili inflacijo in gospodarsko rast.

Do 4. septembra so skupaj odkupili za 301,45 milijarde evrov obveznic, poleg tega pa še za 112,22 milijarde evrov kritih obveznic in za 11,49 milijarde evrov zavarovanih finančnih instrumentov.

Na trgu precej več denarja Slovenske banke opažajo, da je na trgu več likvidnosti, pravijo pa tudi, da dobra podjetja lahko dobijo posojila. V Unicredit banki so pojasnili, da je politika kvantitativnega sproščanja na trg prinesla veliko dodatne likvidnosti.

"Beležimo večji optimizem med podjetji, vendar je vrednost investicij za nove stroje, opremo ali poslovne prostore nižja od dodatne likvidnosti na trgu. Posledično prihaja do pojava refinanciranja kreditov pravnih oseb pri drugih bankah," so zapisali.

Ker je likvidnost na trgu večja, se kriteriji kreditiranja med bankami znova nižajo, opažajo v banki. "Dobra podjetja z dobrimi bonitetami so vedno lahko pridobila posojila, in to velja tudi danes, po drugi strani pa ugotavljamo, da se zaradi nižjih kriterijev pri najemanju posojil na trgu ponovno ustvarja prostor za financiranje slabših projektov," so opozorili.

NLB ne sodeluje v programu kvantitativnega sproščanja V Novi Ljubljanski banki so povedali, da trenutno ne uporabljajo programa kvantitativnega sproščanja, zato le to neposredno ne vpliva na njihovo posojilno aktivnost. "Okrepljeno posojilno aktivnost trenutno zagotavljamo iz lastnih sredstev," so pojasnili in dodali, da so letos okrepili kreditiranje srednje velikih podjetij.

V Novi Kreditni banki Maribor pa so zapisali, da v posojilni aktivnosti banke opažajo pozitivne trende. Glede na povprečje letošnjega leta so junija na področju poslovanja s pravnimi osebami odobrili za slabo petino več novih kreditov.

Ne spreglejte