Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2023,
20.37

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

obrestna mera Ameriška centralna banka

Sreda, 26. 7. 2023, 20.37

9 mesecev

Ameriška centralna banka dvignila obrestno mero na najvišjo raven v zadnjih 22 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Ameriška centralna banka | V Fedu so navedli, da bodo nadaljnje odločitve sprejemali v odvisnosti od razvoja dogodkov v gospodarstvu in njihovih posledic za denarno politiko.  | Foto Reuters

V Fedu so navedli, da bodo nadaljnje odločitve sprejemali v odvisnosti od razvoja dogodkov v gospodarstvu in njihovih posledic za denarno politiko.

Foto: Reuters

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je danes v skladu s pričakovanji dvignil osrednjo obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 5,25 in 5,50 odstotka. To je najvišja raven v zadnjih 22 letih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fedu vnovično zvišanje obrestne mere omogoča vztrajanje zelo dobrih razmer na trgu dela. Ob tem se osnovna inflacija, ki ne upošteva cen hrane in energije, počasi znižuje, a še vedno vztraja visoko nad ciljno vrednostjo pri dveh odstotkih.

Zvišanje obrestnih mer pričakovano 

Enajsto zvišanje v 16 mesecih je bilo pričakovano. A po poročanju medijev se mnenja članov odbora ameriške centralne banke Federal Reserve razlikujejo. Nekateri se zavzemajo za nadaljevanje zviševanja obrestnih mer, drugi pa želijo dvige ustaviti in s tem zaščititi trg dela.

V Fedu so navedli, da bodo nadaljnje odločitve sprejemali v odvisnosti od razvoja dogodkov v gospodarstvu in njihovih posledic za denarno politiko. Po navedbah poznavalcev kaže, da oblikovalci politike razmišljajo o premoru na naslednjem zasedanju septembra, a nakazujejo, da se zaostrovanje denarne politike še ni končalo.

FOMC si je na junijskem zasedanju po 10 zaporednih dvigih obrestne mere v 15 mesecih vzel premor. Analitiki tako po današnjem vnovičnem dvigu namigujejo, da bo centralna banka zaradi umirjanja inflacije letos svojo glavno obrestno mero najverjetneje dvignila le še enkrat.

Predsednik Feda: Vse je odvisno od gospodarskih podatkov

Predsednik Feda Jerome Powell je na novinarski konferenci po objavi odločitve FOMC poskrbel za rast borznih indeksov z izjavo, da na naslednjem zasedanju odbora lahko obresti spet dvignejo, vendar jih lahko tudi obdržijo na sedanji ravni.

Širši indeks Standard & Poor's 500 je zaradi možnosti ohranitve ključne obrestne mere na sedanji ravni nemudoma narasel za 0,24 odstotka.

Powell je ob tem tako kot vedno poudaril, da bo vse odvisno od gospodarskih podatkov. "Če bodo podatki to zahtevali, je možno, da septembra spet dvignemo obresti. Možno je tudi, da jih obdržimo na sedanji ravni," je dejal.

"Še naprej bomo sprejemali odločitve na podlagi podatkov. Naredili smo veliko, pravi učinek politike višanja obrestnih mer pa se še ne čuti," je dejal Powell.

Glede gospodarske podobe je dejal, da je inflacija še vedno daleč od cilja dveh odstotkov letno. "Od sredine lanskega leta se je inflacija precej umirila, vendar je pot nižanja inflacije na dva odstotka še vedno dolga," je dejal.

Trg delovne sile zategnjen, povpraševanje presega ponudbo 

Glede trga delovne sile je menil, da je ta še vedno zelo zategnjen in povpraševanje po delovni sili bistveno presega ponudbo. "Čeprav je nekaj znamenj, da razmerje med ponudbo in povpraševanjem postaja bolj uravnoteženo. Tudi nominalna rast plač se umirja, število prostih delovnih mest pa se je doslej letos zmanjšalo," je dejal Powell.

Možnosti recesije zaradi denarne politike ni omenjal, priznal pa je, da bo nižanje inflacije prineslo s seboj obdobje počasne rasti. "Zavedamo se, kako naša politika vpliva na skupnosti, družine in podjetja v ZDA. Povrnitev cenovne stabilnosti je bistvenega pomena za doseganje maksimalne zaposlenosti in stabilnih cen na daljši rok," je povedal.

Bank of England
Novice Britanska centralna banka z novim dvigom obrestne mere
Jerome Powell Ameriška centralna banka
Novice Powell namiguje na dodatna zvišanja obrestnih mer v ZDA
Ne spreglejte