Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
15.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Agencija za zavarovalni nadzor Vzajemna

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 15.08

7 let, 2 meseca

Agencija za zavarovalni nadzor ocenjuje delovanje nadzornikov Vzajemne kot neodgovorno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Agencija za zavarovalni nadzor poudarja, da je pri izdaji dovoljenj Katji Jelerčič in Ivanu Gracarju za delo v upravi zavarovalnice delovala v skladu z zakonskimi zahtevami.

Ob tem pa menijo, da je ravnanje nadzornikov Vzajemne pri imenovanju novih članov uprave v luči pravkar zaključenih volitev v skupščino nesmiselno in neodgovorno.

Agencija: Ravnanje NS Vzajemne nesmiselno in neodgovorno Člani strokovnega sveta in senata Agencije za zavarovalni nadzor so v skupni izjavi za javnost zapisali, da se zavedajo, da ni poslanstvo agencije nadzorovati poslovne odločitve zavarovalnice in se vmešavati v notranje korporativno upravljanje posamezne zavarovalnice.

Kljub temu pa menijo, da je ravnanje nadzornega sveta Vzajemne v primeru imenovanja dveh novih članov uprave nesmiselno in neodgovorno tako do zavarovalnice kot tudi do novoimenovanih članov uprave.

Zakon o zavarovalništvu namreč eksplicitno določa, da v roku nadaljnjih treh mesecev novo oblikovana skupščina zastopnikov imenuje nove člane nadzornega sveta, ti pa nove člane uprave.

"Posledice bo moral prevzeti nadzorni svet" "Iz navedenega sledi, da ima novoimenovani nadzorni svet pristojnost in dolžnost, da imenuje nove člane uprave, pri čemer pri izbiri nima nobenih omejitev in zato ni dolžan potrditi članov uprave, ki jih je imenoval sedanji nadzorni svet. V skladu z navedenim bo posledice za svoje ravnanje in odločitve moral prevzeti nadzorni svet Vzajemne," so prepričani v agenciji.

Poleg tega v agenciji poudarjajo, da dosedanja člana uprave Igor Jarc in Milojka Kolar poleg predsednika uprave zakonito izvajata vse obveznosti in pravice člana uprave.

Zato agencija meni, da bi bilo v izogib nadaljnjemu zapletu situacije v zvezi z imenovanji članov uprave Vzajemne, ki bi lahko imel za zavarovalnico tudi finančne in odškodninske posledice, smotrno, primerno in legitimno, da bi o novih članih uprave odločal novoizvoljeni nadzorni svet.

Agencija je namreč v preteklem tednu Jelerčičevi in Gracarju izdala dovoljenji za opravljanje funkcije člana uprave zavarovalnice. To je bil pogoj za imenovanje kandidatov v upravo Vzajemne.

Niso se uspeli dogovoriti glede višine plačila Nadzorni svet Vzajemne pravkar zaseda na izredni seji, kjer obravnavajo imenovanje omenjenih kandidatov ter razrešitev Milojke Kolar in Igorja Jarca, ki sta bila imenovana lani jeseni, vendar pa se z njima niso uspeli dogovoriti glede višine plačila.

S takim načinom imenovanja pa se ne strinjata niti predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj niti predsednik društva malih delničarjev Rajko Stanković. Tudi ona dva namreč zahtevata, da bi novo upravo imenoval nov nadzorni svet, ki ga bo imenovala novo konstituirana skupščina.

Ne spreglejte