SiolNET. Novice Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Parizu napredujejo počasi, nevladne organizacije postajajo nestrpne

0

termometer

Na ključni podnebni konferenci ZN v Parizu je napredek še naprej počasen. Danes zjutraj objavljeni novi osnutek končnega besedila je le štiri strani krajši od začetnega.

V zadnjem osnutku ostaja ogromno še nedorečenih delov. Nevladne organizacije pozivajo k hitrejšemu iskanju kompromisov.

Še ogromno nedorečenega Osnutek pariškega sporazuma je bil pripravljen na zasedanju delovne skupine konec oktobra in obsega 54 strani. Dokument je sestavljen iz dveh delov; prvi je osnutek pariškega sporazuma, ki obsega 28 strani in vsebuje ključna vsebinska določila, drugi del pa je 26 strani dolg vzporedni sklep, ki vsebuje člene o sprejetju, podpisu, ratifikaciji in podobno.

Podnebna konferenca v Parizu se je z dnevom voditeljev začela v ponedeljek, tehnična pogajanja so stekla v torek. Kljub temu pa je trenutni osnutek od prvega krajši le za štiri strani, ogromno v njem ostaja še nedorečenega.

Bo sploh dosežen kakšen napredek? V Pariz bodo sicer v ponedeljek pripotovali ministri članic ZN, ki bodo skušali osnutek, predan s strani pogajalcev, spremeniti v nov globalni podnebni dogovor. Podnebna konferenca se bo končala 11. decembra.

"Ob tej hitrosti se bodo ministri prihodnji teden spraševali, kakšen napredek je bil sploh dosežen od nastopa svetovnih voditeljev v Parizu," je kritičen vodja mednarodnih podnebnih politik v Greenpeaceu Martin Kaiser.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin