Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
16. 2. 2016,
14.12

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rak levkemija onkologija

Torek, 16. 2. 2016, 14.12

2 leti

So ameriški znanstveniki odkrili zdravilo za levkemijo?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ameriški onkologi poročajo o novi in učinkoviti metodi zdravljenja akutne limfoblastične levkemije, za katero verjamejo, da bi lahko učinkovala tudi pri drugih oblikah raka.

Skupina onkologov iz centra za raziskovanje karcinoma v ameriški zvezni državi Washington na severozahodu države je z umetnimi receptorji "naučila" T-limfocite, kako prepoznati in napasti celice tumorja, ter jih nato z infuzijo vrnila v telo bolnika. "Česa takega medicina še ne pozna!" Z optimizmom jih navdaja predvsem to, da so pri kar 94 odstotkih bolnikov v klinični raziskavi – vsi so bili v zadnjem stadiju bolezni in jim niso več napovedali niti pol leta življenja – izginili vsi simptomi limfoblastične levkemije, v drugi raziskavi pa se je 80 odstotkov bolnikov z nehodgkinovim limfomom prav tako ugodno odzvalo na novo metodo zdravljenja. "Doseči takšne rezultate pri bolnikih, ki so v tako poznem stadiju bolezni – česa takega medicina še ne pozna," je po poročanju svetovnih medijev povedal vodja raziskav Stanley Riddell na letnem srečanju Ameriškega združenja za napredek znanosti (American Association for the Advancement for Science, AAAS).

"Imamo razloge za optimizem in razloge za pesimizem" Riddell poudarja, da to vendarle ni terapija, ki bo rešila vse bolnike, tako kot jih tudi kemoterapija ali obsevanje ne, a ne dvomi, da gre za revolucionarni premik. Raziskati je treba še stranske učinke, ki so bili pri devetih od 35 bolnikov zelo resni: sedem jih je končalo na intenzivni negi, dva sta celo umrla. "Imamo razloge za optimizem in razloge za pesimizem," je dejal Riddell in dodal, da bi zmanjševanje odmerka T-celic lahko zmanjšalo tveganje pred neželenimi stranskimi učinki.

Znanstveni prispevek o teh raziskavah je trenutno v strokovnem pregledu in presoji pred morebitno objavo, a pravila pred objavo ne dopuščajo razkrivanja, za katero znanstveno revijo gre.

Ne spreglejte