SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S telemetrično ovratnico opremili tudi risinjo Majo

1

termometer

Raziskovalci iz Skupine za ekologijo živali so na Travni gori na Kočevskem v sodelovanju z lovci ujeli in s telemetrično ovratnico opremili samico risa.

Vsak podatek o tej izumirajoči mački je zato toliko pomembnejši, so sporočili z omenjene skupine, ki jo sestavljajo strokovnjaki z Biotehniške fakultete v Ljubljani. Risinja Maja je stara približno dve leti, tehta 18 kilogramov in je v dobri telesni kondiciji.

Ovratnica bo s pomočjo sistema GPS zbirala podatke o gibanju Maje Raziskovalci so risinjo opremili s črno, ultra-lahko telemetrično ovratnico. Ta bo skozi celo leto s pomočjo sistema GPS zbirala natančne podatke o gibanju in življenju risinje ter jih v obliki SMS sporočil pošiljala raziskovalcem na fakulteti.

Ris je najbolj ogrožena vrsta sesalca pri nas Opažanja iz zadnjih let kažejo, da je risinja Maja verjetno eden izmed redkih risov, ki še živijo na Kočevskem. Število risov v Sloveniji je namreč v zadnjih 15 letih drastično upadlo in iz mnogih predelov so risi do danes že popolnoma izginili. Ris je sicer najbolj ogrožena vrsta sesalca pri nas.

Glavna grožnja obstoju risov pri nas je parjenje v sorodstvu Raziskovalci ugotavljajo, da je poleg nezakonitega odstrela glavna grožnja obstoju risov pri nas parjenje v sorodstvu. Po tem, ko je bil ris v Sloveniji v začetku 20. stoletja popolnoma iztrebljen, smo ga leta 1973 ponovno naselili. A ker je bilo takrat v Slovenijo pripeljanih le šest živali, je kmalu začelo prihajati do parjenja v sorodstvu.

Raziskave kažejo, da se genetska pestrost populacije risa v Sloveniji slabša z vsako naslednjo generacijo in kot pravi vodja genetskih raziskav v Skupini za ekologijo živali Tomaž Skrbinšek, smo prišli že tako daleč, da je stanje danes podobno, kot bi se med seboj parili sestre in bratje.

Ris lahko v Sloveniji zopet izumre Pri risih se posledice parjenja v sorodstvu izražajo kot odpovedi srca, deformacije skeleta, levkemija in slabša uspešnost pri razmnoževanju. Strokovnjaki ocenjujejo, da če v kratkem ne bomo začeli aktivno reševati problema parjenja v sorodstvu (npr. z doselitvijo nekaj risov iz druge populacije), lahko ris v Sloveniji zopet izumre.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin