Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2013,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

navade zdravila maščevanje

Petek, 20. 12. 2013, 10.44

8 let

Pet nenavadnih značilnosti slonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav so v divjini ogrožene živali, sloni znajo poskrbeti sami zase. Med drugim se spoznajo celo na zdravila, ki jih najdejo v naravi.

Maščevanje za smrt, oponašanje človeškega govora in uporaba zdravil so le nekatere izmed navad slonov, ki jim jih ne bi nikoli pripisali, piše Independent.

1. Izkoriščanje naravnih zdravil Zoofarmakognozija je znanost v nastajanju, ki proučuje, kako živali izkoriščajo liste, korenine, semena ipd. za zdravljenje različnih zdravstvenih težav. Sloni so na tem področju pravi strokovnjaki. Pogosto jedo zemljo, ki nevtralizira toksine v rastlinah, ki so jih pojedli, nedavna raziskava pa je pokazala tudi, da so se sloni borili proti izumrtju s pomočjo ganoderme, gobe, ki se uporablja v tradicionalni kitajski medicini kot sredstvo proti raku in proti virusom. Ljudje, ki živijo v bližini slonov, zato celo zavrejo slonje iztrebke in jih pijejo kot čaj, saj naj bi bilo to dobro za zdravje.

2. Maščevanje za smrt svojih bližnjih Poleg tega, da sloni pokopljejo svoje bližnje, prav tako maščujejo njihovo smrt. Ker odraščajo v neke vrste socialnem sistemu, so sloni relativno civilizirana bitja. Mladiči odraščajo ob starših in z njimi komunicirajo tudi po tem, ko so že odrasli. Kaj pa se zgodi, ko divji lovci ubijejo enega ali več članov slonje družine? Takrat se zelo razjezijo in nekateri ljudje celo poročajo o tem, da iščejo in iščejo človeka, da bi se mu maščevali za smrt njegovih dragih.

3. Najboljše varuške Koliko ljudi lahko spremljate in nadzorujete naenkrat? Sloni s tem nimajo težav. Sledijo lahko celo do tridesetim članom svojega tropa, v vsakem trenutku, ne glede na to, kako daleč so. V glavi si namreč lahko ustvarijo zemljevid, na katerem so posamezni člani, sledijo in prepoznajo pa jih s pomočjo vonja njihovega urina.

4. Znajo posnemati človeške glasove Koshik je azijski slon, ki živi v živalskem vrtu v Južni Koreji. Osupljivo pri njem je to, da se je naučil posnemati zvok določenih korejskih besed. S trobcem v gobcu lahko ustvarja zvoke, ki zvenijo kot besede živijo, sedi, ne, lezi in dobro.

Čeprav niso povsem prepričani, zakaj je Koshik razvil to unikatno sposobnost, raziskovalci menijo, da bi bila razlog lahko osamljenost. Kot edini slon v živalskem vrtu je v petih letih svojega bivanja prilagodil svoj zvok, s katerim je želel ustvariti trdnejše socialne vezi s svojimi skrbniki.

5. Razumejo kazanje Ne zdi se nič posebnega, pa vendar je. Nedavna raziskava je odkrila, da sloni razumejo kazanje, ne da bi jih za to trenirali.

Znanstveniki verjamejo, da je divjim živalim uspelo na področju, kjer je mnogim domačim ljubljenčkom pa tudi opicam spodletelo zaradi njihovega kompleksnega socialnega sistema, to je področje prepoznavanja neizgovorjenih signalov.

Ne spreglejte