Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

natečaj

Četrtek, 7. 7. 2011, 15.19

8 let

Mariborski študenti s telovnikom kot prepoznavnim znakom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Študenti Univerze v Mariboru bodo poslej imeli svoj prepoznavni znak, ki jih bo po vzoru z univerz v tujini ločil od ostalih študentov.

To bo temno siv telovnik z grbom univerze in obrobo v barvi slovenske zastave, ki so ga člani študentskega sveta univerze izbrali kot zmagovalca internega natečaja.

Odlikuje ga praktičnost uporabe

Telovnik je oblikovala študentka Ana Marija Fink s fakultete za gradbeništvo. Kot je pojasnila, je navdih zanj dobila v slovenski narodni dediščini, odlikuje pa ga predvsem praktičnost uporabe, saj ga je mogoče nositi ob različnih priložnostih.

Študentski svet univerze je interni natečaj za prepoznavni znak študentov mariborske univerze objavil spomladi. Prvi krog zbiranja ni uspel, saj so bili predlogi tako raznovrstni, da ni bilo mogoče izbrati enega izmed njih. Zato so razpis ponovili, pred tem pa organizirali delavnico pod vodstvom etnologa Janeza Bogataja, na kateri so študente seznanili s problematiko prepoznavnega znaka.

V ožji izbor sta se uvrstila še čepica in ogrinjalo

V drugem poskusu so prejeli šest predlogov, med katerimi je strokovna komisija pod vodstvom profesorja Zorana Rena izbrala tri finaliste. Poleg telovnika sta se v ožji izbor uvrstila še čepica in ogrinjalo, ki pa članov študentskega sveta s predstavitvami nista prepričala. Zmagovalka je za nagrado prejela 1000 evrov.

Po besedah prorektorja za študentske zadeve Danijela Vuka so razpis objavili zato, da bi študenti prvič v zgodovini dobili nek prepoznavni znak, ki jih bo povezoval in "delal pripadne" univerzi.

"Telovnik si bodo morali študentje zaslužiti"

Telovnik naj bi študenti dobili v prvem letniku študija. "A si ga bodo morali zaslužiti, najverjetneje na brucovanju," je povedal Vuk s poudarkom, da bo delež cene moral nositi tudi študent sam, zato je bila pri izbiri zmagovalne ideje ključnega pomena cena.

Sčasoma naj bi tudi izdelali protokol podeljevanja tega oblačila, njegovega nošenja in dodatnega okraševanja. Zaenkrat bodo uporabili sedanji logotip univerze in ga nato po potrebi spreminjali. Univerza namreč v skladu z nedavnim sklepom senata načrtuje spremembo svoje celostne podobe.

Ne spreglejte