Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2016,
13.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

3

Natisni članek

FC Koper Milan Mandarić Boris Popovič nogomet Vedran Ćorluka Boško Županović Franci Matoz spor prodaja terjatev

Četrtek, 15. 12. 2016, 13.07

6 let, 7 mesecev

Mandarić usodo FC Koper predal v roke spornega menedžerja Vedrana Ćorluke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

3

Milan Mandarić | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Milan Mandarić ni več upnik nogometnega kluba FC Koper.

Po podatkih, ki smo jih pridobili na Siol.net, je ameriško-srbski poslovnež v torek prodal nekaj manj kot milijon evrov visoko terjatev do FC Koper, zaradi katere je koprski prvoligaš že dalj časa na robu bankrota.

Mandarić se umika iz spora s Popovičem

S prodajo terjatve se Mandarić, aktualni predsednik in financer ljubljanske Olimpije, očitno predčasno umika iz spora z ekipo koprskega župana Borisa Popoviča. Ta se je v zadnjih mesecih preselila na sodišče.

Kot smo poročali, so v klubu FC Koper sredi leta sprožili poenostavljeno prisilno poravnavo. Še pred tem se je zgodil domnevno fiktiven posel s podjetjem iz davčne oaze, ki ga obvladuje nogometni menedžer Andy Bara. S tem so želeli ustvariti možnost za odpis velike večine dolgov do Mandarića, tudi če se ta ne bi strinjal.

Zastopa ga Matoz

Milijonsko terjatev do FC Koper je od Mandarića kupilo podjetje Delona, ki je v lasti hrvaškega državljana Boška Županovića. To dokazuje vloga, ki jo je podjetje v tem tednu vložilo na okrožno sodišče v Kopru. V njenem imenu je vlogo oddal odvetnik Franci Matoz, ki zastopa tudi Mandarića.

Tako je Delona, ki pred tem ni bila upnik FC Koper, predlagala, da se jo pooblasti za vodenje poslov v klubu. O tem se morajo izreči še drugi večji upniki, vendar s tem ne bi smela imeti težav. Če ne upoštevamo domnevno fiktivne terjatve do podjetja iz davčne oaze, je namreč Delona daleč največja upnica FC Koper.

Matoz je potrdil, da zastopa tudi novega upnika FC Koper, torej podjetje Delona, za več informacij o njegovih načrtih s koprskim prvoligašem pa nas je napotil na Županovića.

Denar. Nogomet. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V Bayern neuspešno prodajal Ćorluko

Županović je kontroverzni podjetnik iz Reke, ki je v hrvaškem nogometnem svetu najbolj znan kot menedžer (uradno pravni zastopnik) nogometnega reprezentanta Vedrana Ćorluke. Tega je poleti letos neuspešno skušal prodati v Bayern. Ćorluka že od leta 2012 igra za moskovsko Lokomotivo, kamor je prestopil iz londonskega Tottenhama. 

Županović od lani deluje tudi v upravnem odboru NK Karlovac 1919, zraslega na pogorišču propadlega tamkajšnjega nogometnega kluba, ki je imel pomembno vlogo v odmevni aferi s podkupovanjem nogometnih sodnikov. 

Nogomet sicer ni primarna dejavnost 41-letnega Županovića, zastopnika več podjetij na Hrvaškem, ki se ukvarjajo s prodajo avtomobilov, trgovino in drugimi dejavnostmi. 

Več kot 60 kazenskih ovadb

V hrvaških medijih je bilo v zadnjih petnajstih letih mogoče zaslediti več zgodb o spornih poslovnih aktivnostih Boška Županovića. Ukvarjal naj bi se s posojanjem denarja po oderuških obrestih, predvsem na območju Istre. Na spletu pa so nastale pravcate skupnosti domnevno opeharjenih strank. 

Med drugim naj bi se ob obiskovanju restavracij in gostinskih lokalov lažno predstavljal kot inšpektor. Zaslovel naj bi kot mojster za poneverbe in goljufije, ob najmanj eni priložnosti pa je po podatkih hrvaških novinarjev javno grozil z umorom.  Prislužil naj bi si več kot 60 kazenskih ovadb. Celo znani hrvaški odvetnik Anto Nobilo ga je prijavil, četudi je bil njegova stranka. Razlog: lažno se je predstavljal kot uslužbenec oziroma pravnik njegove pisarne. Županović ga je pozneje obtožil, da primere na sodišču dobiva s pomočjo podkupnin. 

Županovića smo klicali za odziv in mu poslali SMS s prošnjo za komentar obtožb in nakupa terjatve do FC Kopra, vendar nismo bili uspešni. Odziv bomo objavili takoj po prejemu.

Prebegnil v Slovenijo

Ob prelomu stoletja je imel pomembno vlogo v veliki hrvaški aferi o podkupovanju v pravosodju, kjer je bil najprej priča, nato pa postal osumljenec. Pred preiskovalnim sodnikom je zatrjeval, da je denar različnim uslužbencem sodišč nosil po dogovoru s tožilstvom, s katerim naj bi se v zameno dogovoril za opustitev obtožb. To je skušal podkrepiti tudi z nekaterimi podrobnostmi iz preiskave, ki jih je navrgel na zaslišanju. 

Na sodišču v Bujah je bil Županović obsojen na leto in pol zaporne kazni zaradi ponarejanja listin. Leta 2001 je prost izhod za vikend izkoristil za beg v Slovenijo. Za njim je bila izdana tiralica, Županović pa je na novinarski konferenci ponovno zatrjeval, da je bil ves čas tajni policijski sodelavec.

Ne spreglejte