Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 4. 2014,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

ledena gora Antarktika

Sreda, 23. 4. 2014, 13.20

8 let

Ledena gora, velika kot mesto, zapustila zaliv in pluje proti oceanu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Masivna ledena gora, katere površina je tolikšna, da bi pokrila več kot dve mesti v velikosti Ljubljane, se pomika proti oceanu Antarktike in bi lahko ogrožala ladijski promet.

Ledeni otok z imenom ledena gora B31 pokriva 255 kvadratnih milj oziroma 410 kvadratnih kilometrov površine, predvidevajo pa, da je debela skoraj tretjino milje oziroma dobrega pol kilometra, je zapisano v poročilu Nasinega zemeljskega observatorija.

Če bi velikost ledene gore primerjali z mestom v Sloveniji, bi lahko rekli, da je velika za okoli dve Ljubljani in pol (ob upoštevanju, da je površina Ljubljane 163,8 kvadratnega kilometra).

Znanstvenike skrbi, da bo gori težko slediti Prvi prelom v ledeniku Pine Island Glacier na Antarktiki so po podatkih Nase prvič opazili leta 2011, ledena gora pa se je od njega dokončno odlomila lani novembra. Nato jo je odneslo iz zaliva Pine Island v Amundsenovo morje, ki se nahaja na območju Antarktike, v Južnem oceanu.

"Ledena gora je zdaj že zunaj zaliva Pine Island in se bo kmalu priključila splošnemu toku v Južnem oceanu," je dejal raziskovalec Grant Bigg z univerze Sheffield v Angliji, piše CNN.

Ko se bo to zgodilo, raziskovalce skrbi, da bodo ledeni gori zelo težko sledili, predvsem zaradi dolgih tednov teme, ki jih prinaša antarktična zima. Obstaja tudi nevarnost, da bi ogrožala ladijski promet.

Prav tako ne pričakujejo, da bi se gora lahko stalila. Ledena gora takšne velikosti bi lahko obstala celo leto ali več, je pojasnil znanstvenik Robert Marsh.

Nastanek ledenih gor je del naravnega ciklusa umikanja ledenikov. Od omenjenega ledenika sta se ledeni gori nazadnje odlomili leta 2001 in 2007.

Največja ledena gora je bila velika kot Jamajka Največja ledena gora do zdaj je bila poznana pod imenom B15 in je nastala leta 2000. Velika je bila 4.250 kvadratnih milj oziroma dobrih 6.800 kvadratnih kilometrov. Njeno velikost lahko primerjamo z velikostjo Jamajke.

Od nastanka je sicer razpadla na manjše kose, vendar so nekateri njeni deli še vedno v okolici Antarktike.

Ne spreglejte