Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2013,
14.36

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

krave globalno segrevanje

Petek, 12. 4. 2013, 14.36

5 mesecev

Kravji vetrovi povzročajo globalno segrevanje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kravji vetrovi in njihovo riganje naj bi prispevali h globalnemu segrevanju, zato se francoski kmetje trudijo kravam omogočati takšno prehrano, ki bo zmanjšala njihovo riganje in spuščanje vetrov.

Govedo in drugi prežvekovalci, kot na primer ovce in koze, ki jih hranijo pretežno s travo, zaradi počasne prebave iz črevesja izločajo metan (CH4). Ko rigajo ali spuščajo vetrove, se sprošča metan, močan toplogredni plin, ki se mu kot plinu, ki prispeva h globalnemu segrevanju, posveča veliko manj pozornosti kot ogljikovemu dioksidu, poroča Deutsche Welle (DW). Načrt za zmanjšanje emisij Pravzaprav je metan kar 20-krat bolj učinkovit pri segrevanju Zemljine atmosfere kot ogljikov dioksid. Združeni narodi ob tem opozarjajo, da je vpliv na okolje, ki ga ima govedo, celo bolj škodljiv kot emisije avtomobilov in tovornjakov skupaj. Riganje in spuščanje vetrov pri kravah povzroča proces, imenovan fermentacija, ki vodi do kopičenja metana v trebuhu. V Franciji je metan, ki ga izločajo prežvekovalci, kriv za okoli pet odstotkov toplogrednih emisij v državi. Francosko podjetje Valorex je zato pripravilo načrt, kako preprečiti riganje in vetrove krav. Nova dieta Prehranjevalni program podjetja Valorex omogoča ravnovesje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6. Znanstvena raziskava je namreč pokazala, da neravnovesje povzroča, da krave izločajo več metana. Namesto koruze in soje dobijo krave mešanico alfalfe oziroma lucerne, lanenih semen in trave. Predstavnik podjetja Jean-Luc Besset je za DW dejal, da bodo s takšno dieto lahko zmanjšali izločanje metana pri kravah. "Več ko živali pojedo bogate hrane in hrane, v kateri je neravnovesje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6, več metana izločajo. Krava sicer izloči približno od 600 do 800 litrov metana na dan, s posebno dieto pa smo izločanje zmanjšali za 20 odstotkov," je pojasnil. Načrt, ki ga podpirajo tudi francoska vlada in Združeni narodi, od kmetov zahteva, da sledijo strogim navodilom in najprej preverijo, koliko metana izloča njihova čreda. Besset ob tem pojasnjuje, da se količina ogljika lahko izmeri tako, da se testira mleko. "Ko analiziramo mleko, lahko, če je dovolj maščobnih kislin, ocenimo tudi, koliko metana je proizvedenega," je dodal.

Finančna spodbuda Po podatkih Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo živina izloča okoli devet odstotkov ogljikovega dioksida in 37 odstotkov metana. Da bi zmanjšali vpliv na okolje, so v ZN-u predlagali obdavčitev na emisije goveda.

Govedorejec Jean-Marc Laffargue se zaveda vpliva, ki ga ima govedo na okolje, zato se je pred tremi leti pridružil programu podjetja Valorex. Kot je pojasnil, se je za to odločil, da bi storil nekaj dobrega za okolje, pa tudi zaradi zadovoljstva, ki ga občuti, ko stranki ponudi produkt, ki je dober za njeno zdravje.

Podjetje se je odločilo, da kmete spodbudi tudi s finančnega vidika. Februarja so tako sporočili, da ponujajo nagrado vsem tistim, ki bodo prispevali k zmanjšanju izločanja metana v okolje.

Krave so postale odpornejše Blizu mesta Montauban, ki je 50 kilometrov oddaljen od Toulousa, Michel Cantaloube pridobiva mleko v skladu s smernicami podjetja Valorex. Bil je tudi eden prvih kmetov na jugozahodu Francije, ki se je odločil za dieto.

Dejal je, da je poleg pozitivnih učinkov za okolje načrt pripomogel k boljšemu okusu mleka, izboljšalo pa se je tudi zdravje njegovih 70 krav. "Postale so odpornejše, bistveno pa se je izboljšala tudi rodnost," je pojasnil.

Do zdaj se je v program vključila le peščica kmetov v Franciji, ki pa že opažajo rezultate. Podatki kažejo, da so s pomočjo načrta kar 8.365 tonam ogljika preprečili vstop v atmosfero. "Kmeta mnogi vidijo kot glavnega onesnaževalca. To, da lahko naredimo nekaj dobrega, nas zato osrečuje," je dejal Cantaloube.

Ne spreglejte