Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2011,
15.43

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Igor Lukšič

Četrtek, 20. 10. 2011, 15.43

5 let, 8 mesecev

Izgradnja Centra za raziskave z antiprotoni in ioni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Igor Lukšič je v sredo podpisal pogodbo s konzorcijem za izvedbo del za prvo fazo prispevka Republike Slovenije za izgradnjo Centra za raziskave z antiprotoni in ioni v Evropi (FAIR).

Center bo sicer namenjen študiju osnovnih gradnikov materije in razvoja vesolja, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Prispevek, ki ga bo država plačala, predstavlja en odstotek ocenjenih stroškov gradnje Podpis pogodbe za izgradnjo centra FAIR predstavlja prvi konkretni korak izvedbe konvencije, s katero je Republika Slovenja prevzela obveznost prispevka k izgradnji centra v skupni vrednosti po cenah iz 2005, 12 milijonov evrov. Prispevek, ki ga bo država plačala, predstavlja en odstotek ocenjenih stroškov gradnje, s tem pa bo postala tudi en odstotni delničar te infrastrukture, so sporočili z ministrstva visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Vložek Slovenije bo v celoti stvarni, in sicer v obliki naročil za razvoj, dobavo raziskovalne opreme, storitev in znanja slovenskih partnerjev. Izpolnitev celotne obveznosti pa bo urejena s posebno tripartitno pogodbo med FAIR, ministrstvom in konzorcijem, ki ga sicer zastopa Tehnodrom d. o. o., predvidoma še v teku tega leta, so sporočili z ministrstva.

"Eden prvih in finančno največjih projektov velike mednarodne raziskovalne infrastrukture" Center FAIR je po navedbah ministrstva eden prvih in finančno največjih projektov velike mednarodne raziskovalne infrastrukture v okviru kažipota Evropskega strateškega foruma za raziskovalno infrastrukturo in se bo nahajal v Darmstadtu v Nemčiji.

Sodelovanje Slovenije v FAIR bo prineslo številne koristi. Oblikovala se bo vrhunska mreža slovenskega znanja na tem hitro se razvijajočem področju, slovenskim partnerjem v projektu bodo odprta vrata v druge sedanje in prihodnje podobne projekte. Slovenski znanosti bo tako omogočeno enakopravno sodelovanje pri delovanju tega centra, nenazadnje pa bo članstvo Slovenije v FAIR slovenskim partnerjem omogočalo tudi izvedbo potencialnih dodatnih neposrednih naročil s strani FAIR, so še sporočili z ministrstva.

Ne spreglejte