Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2018,
13.01

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Škofija novice Slovenija

Četrtek, 20. 9. 2018, 13.01

5 let, 7 mesecev

Do imenovanja novega celjskega škofa bo škofijski upravitelj Rok Metličar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Papež Frančišek | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zbor svetovalcev celjske škofije je za škofijskega upravitelja izvolil Roka Metličarja, ki je nadžupnik v Laškem, dekan Dekanije Laško in predsednik Škofijske karitas Celje, piše na spletni strani Slovenske škofovske konference. Metličar bo vodil celjsko škofijo do imenovanja novega škofa.

Metličar je bil izbran za škofijskega upravitelja, potem ko je papež Frančišek sprejel odstop celjskega škofa Stanislava Lipovška zaradi dopolnjenih 75 let starosti.

Škofijski upravitelj ima po zakoniku cerkvenega prava dolžnosti in oblast krajevnega škofa, razen v primerih, ki so po naravi škofovske službe in po pravu pridržani škofu, kot je na primer posvečevanje v diakone in mašnike. Prav tako se v škofiji ne sme uvesti nič novega, dokler je izpraznjen sedež škofa.

Cerkev | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Škofijski upravitelj skrbi za tekoče zadeve delovanja škofije

Tistim, ki začasno upravljajo škofijo, je prepovedano storiti vse, kar bi lahko škofiji ali škofovskim pravicam škodovalo. Škofijski upravitelj tako skrbi za tekoče zadeve delovanja škofije, pomembne odločitve in spremembe pa morajo počakati na novega krajevnega škofa, navaja Slovenska škofovska konferenca na svoji spletni strani.

Metličar se je rodil v Celju leta 1961, doma pa je iz župnije Šmarje pri Jelšah. V duhovnika je bil posvečen leta 1988 v Mariboru, kaplansko službo je opravljal v Brežicah in Slovenskih Konjicah, nato je postal župnik župnije Sladka Gora, kjer je ostal do leta 2009, ko je prevzel vodenje nadžupnije Laško in za nekaj let tudi soupravo sosednjih župnij Sv. Marjete pri Rimskih Toplicah in Sv. Miklavža nad Laškim.

Od leta 1999 je duhovni voditelj župnijskih gospodinj na območju mariborske metropolije, od leta 2007, ko je bila ustanovljena Škofijska karitas Celje, pa je njen predsednik. "S svojo prizadevnostjo, čutom za sočloveka in ustvarjanjem mreže prostovoljcev, njihovim stalnim izoblikovanjem - duhovnim in človeškim - uspešno skrbi, da Škofijska karitas Celje odgovarja na duhovne in materialne potrebe ter stiske ljudi z območja celjske škofije," so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci. Od leta 2011 je dekan Dekanije Laško, od leta 2006 pa tudi član Zbora svetovalcev in Duhovniškega sveta Škofije Celje.

Novice Ljubljanska nadškofija izbrisala sporen tvit, od zapisa se distancira
Ne spreglejte