Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
8.08

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mamut izumrtje

Petek, 31. 5. 2013, 8.08

5 let, 5 mesecev

Bodo znanstveniki končno le uspeli obuditi izumrlega mamuta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ruski znanstveniki so v Sibiriji odkrili povsem dobro ohranjeno truplo mamuta, kar je ponovno obudilo upe o kloniranju te že dolgo izumrle živali.

Brez skrbi če ste zamudili zadnjo ledeno dobo, ko so po planetu še lomastili mamuti, saj naj bi se obetale precejšnje možnosti, da bi znanstveniki, tudi s pomočjo zadnje najdbe, iz ledene smrti obudili to veličastno žival.

Najbolje ohranjeni mamut v zgodovini paleontologije Raziskovalci iz ruske zvezne univerze v mestu Jakutsk so namreč našli dobro ohranjeno deset tisoč let staro truplo samice mamuta, ki je bilo odeto v ledeni oklep. Kot poročajo mediji, je pri najnovejšem najdenem primerku še povsem ohranjeno mišično tkivo, pa tudi kri, ki naj bi bila kljub okoliškim desetim stopinjam pod ničlo še vedno v tekočem stanju.

Najdba naj bi znanstvenike pripeljala korak bližje možnosti kloniranja in posledične oživitve, za katero si prizadevajo že vse od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Mediji, ki povzemajo navedbe ruskih znanstvenikov, so med drugim zapisali, da gre v primeru zadnjega odkritja za primer najbolje ohranjenega mamuta v vsej zgodovini paleontologije.

Kot navaja CNN, naj bi iz živali, po tem ko so jo prebodli z injekcijsko iglo, pritekla temna in še vedno tekoča kri. "Delčki mišičnega tkiva, ki smo ga našli v telesu, imajo naravno rdečo barvo, kot sveže meso. Eden od vzrokov za tako dobro ohranjenost trupla je to, da je spodnji del telesa ležal v čistem ledu," je dejal Semjon Grigorjev, vodja odprave in direktor univerzitetnega muzeja mamutov.

Kri tekoča kljub temperaturi pod lediščem "Kri je zelo temna, našli pa smo jo v telesnih votlinah pod želodcem. Ko smo omenjene predele prebodli z iglo, je iz njih pritekla kri," je dejal ter dodal: "Zanimivo je to, da je bila kri tekoča, čeprav je bila temperatura ob času izkopa med sedmimi in desetimi stopinjami pod ničlo. Povsem možno je, da je imela kri mamutov specifične fizikalne lastnosti."

Grigorjev je ob tem tudi poudaril, da tekoča kri predstavlja dragocen material v najnovejšem nizu poskusov oživitve živali, ki je izumrla pred več tisoč leti.

Ne spreglejte