Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 10. 2014,
12.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Elon Musk Umetna inteligenca Tesla Matic Tomšič

Torek, 28. 10. 2014, 12.43

2 meseca, 1 teden

Ali Elon Musk verjame, da živimo v Matrici?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ustanovitelj Tesle nadaljuje paranoično opozarjanje na potencialno grožnjo, ki bi jo človeštvu lahko predstavljala umetna inteligenca. Njegova zadnja cvetka? Ljudje živimo v navidezni resničnosti.

Elonu Musku, ustanovitelju plačilnega servisa PayPal, očetu električnih avtomobilov Tesla in prvemu možu vesoljske agencije SpaceX, napredna tehnologija vsekakor ni tuja, a ko v njegovi prisotnosti kdo omeni umetno inteligenco, se mu naježi koža. Svoje nestrinjanje z razvojem računalnikov, pametnejših od ljudi, z napovedmi o morebitni apokalipsi izraža kar pogosto, pred kratkim pa je z razmišljanjem zavil v drugo smer – kaj če superpametna umetna inteligenca že obstaja, ljudje pa pravzaprav živimo v virtualnem svetu, ki ga je ustvarila posebej za nas? Sliši se kot scenarij filmske trilogije Matrica, v kateri strojem ljudi s simulacijo navidezne resničnosti uspe prepričati, da živijo normalno življenje, v resnici pa jih uporabljajo namesto baterij.

Misliti mu je dal Oculus Rift, pripomoček za igralce Oculus Rift, pripomoček za doživljanje virtualne resničnosti, igralcem, ki si ga poveznejo na glavo, omogoči, da se s skoraj vsemi čuti preselijo v igro. "Ko uporabljaš Oculus Rift, se ti ne zdi, da igraš simulacijo streljanja ali dirkanja – ne, prepričan si, da si res tam, da je virtualno dogajanje okrog tebe resnično. Kaj če tudi mi živimo v navideznem svetu, pa se tega sploh ne zavedamo?" se je na javnem srečanju največjih svetovnih tehnoloških vizionarjev, ki ga je v začetku oktobra v San Franciscu organiziral Vanity Fair, spraševal Elon Musk.

Občinstvo je hitro dojelo, da Musk misli resno. "Predstavljajte si – če bi nam umetna inteligenca nadela obleke, ki omogočajo zaznavanje čutnih dražljajev, 360-stopinjski pogled na okolico v visoki ločljivosti in prostorski zvok ter pognala program, ki bi simuliral življenje, svet, bi bilo praktično nemogoče ugotoviti, da gre le za navidezno resničnost. Svojo simulacijo bi moral seveda imeti vsak človek, nas je nekaj milijard, zdaj pa mi povejte – ali ni mogoče, da je verjetnost, da res živimo v računalniški simulaciji, vsaj ena proti milijardi?"

Musk: Razvoj umetne inteligence je klicanje hudiča Inovator, ki ga mnogi primerjajo s Tonyjem Starkom (briljantnim znanstvenikom iz Marvelovih stripov in filmske serije Iron Man), je umetno inteligenco označil tudi za grožnjo obstoju človeštva in jo primerjal s klicanjem hudiča. "Zagotovo ste že slišali zgodbice ali videli filme, v katerih druščina prijateljev s pentagramom poskuša priklicati demone. Jih lahko, ko se pojavijo, nadzorujejo, jim ukazujejo? Ne," je sklenil Musk.

Ne spreglejte