Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2016,
19.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

služba zaposlitev Moja služba

Sobota, 23. 4. 2016, 19.18

6 let, 7 mesecev

Ne najdete službe? Bi čez poletje delali na Portugalskem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Preverili smo, kje v tujini lahko poiščete sezonska dela, kdaj je najboljši čas za iskanje, kakšne zahteve imajo običajno delodajalci in poiskali nekaj zanimivih oglasov za delo.

Februarja je bilo v Sloveniji brez dela 116 tisoč ljudi. Številni brezposelni, da bi ublažili izpad prihodkov, čez poletje posežejo po sezonskem delu. Nekateri pa se po zaslužek čez poletje zatečejo tudi v sosednje države, mnogi tudi v Grčijo, Španijo, na Ciper, Portugalsko in drugam. Preverite, kje v tujini lahko najdete delo in kakšno je plačilo.

Pohitite, časa ni več veliko

Največ oglasov za sezonska dela lahko najdemo tik pred začetkom sezone: to je proti koncu pomladi ter v začetku in ob koncu poletja, so nam pojasnili pri zaposlitvenem portalu mojazaposlitev.si. V Sloveniji tuji delodajalci sicer največ iščejo gostinske delavce (natakarje, kuharje, čistilce), v sezonskem času pa tudi obiralce jabolk in grozdja, kandidate za delo na bazenu, reševalce iz vode, animatorje. Na portalu mojazaposlitev.si imajo največkrat ponudbe za delo v Avstriji in Nemčiji.

Kje lahko najdemo delo v Španiji, na Hrvaškem ...

Svetovalci Eures (Eures je portal, namenjena lajšanju prostega pretoka delavcev med 28 članicami EU ter Švico, Islandijo, Liechtensteinom in Norveško) so letos že februarja iskali kandidate za delo v Španiji in na Hrvaškem, so nam povedali na zavodu za zaposlovanje. V Španiji so za delo v hotelih na Kanarskih otokih, v Andaluziji in na Balearskih otokih iskali športne in otroške animatorje, plesalce, inštruktorje fitnesa. Na Hrvaškem pa so za organizacijo turistične animacije iskali turistične animatorje in voditelje animacijskih timov v poletnih mesecih.

Na Hrvaškem so pred časom na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje za organizacijo turistične animacije iskali turistične animatorje in voditelje animacijskih timov v poletnih mesecih. | Foto: Na Hrvaškem so pred časom na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje za organizacijo turistične animacije iskali turistične animatorje in voditelje animacijskih timov v poletnih mesecih.

Do dela na spletnem sejmu

Trenutno je sicer precej aktualno iskanje dela prek spletne strani Europeanjobdays, kjer Eures omrežje organizira spletne sejme. Prav v aprilu je na voljo kar nekaj spletnih sejmov, ki so posvečeni iskanju kadra v turizmu in gostinstvu za sezonska dela. Sicer pa na zavodu za zaposlovanje že nekaj let sodelujejo tudi z Eures Avstrija pri iskanju kandidatov za sezonska dela v turizmu v zimski sezoni. Iskanje kandidatov se začne že konec avgusta oziroma v začetku septembra.

Kakšne zahteve imajo delodajalci

Če pa želite delati v tujini, morate - pa čeprav gre zgolj za sezonsko delo - izpolnjevati tudi določene zahteve delodajalcev. Kot so povedali na portalu mojazaposlitev.si, je za delo v tujini običajno potrebno znanje uradnega jezika države, v kateri se delovno mesto nahaja, pogosto pa tudi vsaj leto dni delovnih izkušenj na primerljivem delovnem mestu. Za delovna mesta na turističnih destinacijah pa je po podatkih zavoda običajno potrebno tudi znanje jezika turistov, ki na destinacijo prihajajo.

V tujini lahko običajno zaslužite več

Sezonska dela v tujini so po informacijah portala mojazaposlitev.si v večini primerov bolje plačana kot pri nas (plačilo je za okoli 20 odstotkov višje). Je pa plačilo vsekakor odvisno od delodajalca in države zaposlitve, dodajajo na zavodu za zaposlovanje. Delodajalec v tujini sicer pogosto krije tudi stroške prevoza na destinacijo, stroške uvodnega usposabljanja, za čas dela pa imajo delavci tudi brezplačno namestitev in hrano.

Bi radi poletje preživeli na toplih španskih plažah? Preverite ponudbo prostih delovnih mest. | Foto: Bi radi poletje preživeli na toplih španskih plažah? Preverite ponudbo prostih delovnih mest.

Španija: 1.400 evrov na mesec + hrana + prenočišče

Začetno plačilo za turističnega animatorja na Hrvaškem je na primer po podatkih zavoda, kjer je bil oglas objavljen, znašalo 4.000 kun mesečno (okoli 540 evrov), delodajalec pa je nudil tudi prenočišče in hrano (polni penzion). V Španiji pa je bila za podobno delo ponujena osnovna plača 1.400 evrov bruto na mesec, delodajalec pa je kril tudi stroške namestitve, prehrane, prevoza in predhodnega usposabljanja. 

Portugalska

Na Portugalskem zaposlijo voznika manjšega vozila na štirikolesni pogon, ki bi turiste organizirano vozil po gorovju Algarve. Naloga voznika bo turistom razložiti vse o regiji, kulturi in tradiciji.

Od kandidatov med drugim pričakujejo:
-  izobrazbo (končana srednja šola ali izobrazba s področja turizma),
- vsaj dve leti delovnih izkušenj v turizmu na podobnem delovnem mestu,
- tekoče znanje angleščine, prednost imajo kandidati z znanjem nemščine, francoščine in nizozemščine,
- več kot dve leti vozniško dovoljenje,
- osnovna znanja servisiranja vozila.

Z izbranim kandidatom bodo sklenili pogodbo za vsaj šest mesecev (med aprilom in novembrom). Plačilo znaša 4.620 evrov bruto za šest mesecev, med delom pa delodajalec krije tudi stroške za hrano. Če vas delo zanima, lahko več informacij dobite na spletu ali po elektronski pošti: pedro.oliveira@extremoambiente.pt telefon: +351 91 953 30 80).

Nemčija

Podjetje Agencija Agado za naročnika iz Nemčije išče reševalce/ke iz bazena za sezonsko delo.

Od kandidatov med drugim pričakujejo:
- ustrezno izobrazbo (IV. ali V. stopnjo izobrazbe),
- eno do tri leta delovnih izkušenj,
- licenco Rettungsschwimmer,
- vsaj minimalno znanje pogovorne nemščine.

Delo se začne sredi maja. Izbranemu kandidatu pa za čas dela nudijo polno zaposlitev. Za namestitev poskrbi delodajalec, prav tako za delovna oblačila. Če vas delo zanima, lahko svojo prijavo (v nemščini ali angleščini) pošljete na elektronski naslov info@agado.si. Čas imate do 29. aprila 2016.

Nemčija

Eures iz Nemčije išče večje število gostinskih in turističnih delavcev za delo v različnih delih Nemčije. Iščejo kuharje, natakarje, hotelske delavce in hotelske managerje.

Od kandidatov pričakujejo:
- zaključeno izobraževanje hotelske ali turistične smeri,
- znanje nemščine za kuharje (najmanja A2), za natakarje in recepcijske delavce (najmanj B1).

Gre za delo za nedoločen čas. Delodajalci nudijo pomoč pri iskanju cenovno ugodnega prenočišča in urejanju administrativnih formalnosti. Razgovori bodo potekali v mesecu maju.

Če vas delo zanima, se lahko prijavite z Europass ali drugim tabelarnim življenjepisom v nemškem ali angleškem jeziku po elektronski pošti na naslov: zarko.markovic@ess.gov.si. Več informacij: Žarko Markovič tel. 02 23 49 454. Čas imate do 4. maja 2016.

Ne spreglejte