Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
2. 2. 2017,
3.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

9

Natisni članek

Franci Pliberšek Dušan Olaj Tanja Skaza Marjan Batagelj

Četrtek, 2. 2. 2017, 3.48

6 let, 7 mesecev

Komu je Batagelj pripravljen prepustiti svoj stolček?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

9

Služba. Zaposlovanje. Razgovor. Intervju. Izbira delavca. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kakšne lastnosti pri bodočih sodelavcih v svojih podjetjih želijo prvi možje Postojnske jame, Plastike Skaza, Duola in MIK Celja?

"Podjetja si želijo ljudi, ki znajo delati tisto, kar od njih pričakujejo, želijo, da ima voljo do dela in da se bodo vklopili v ekipo. Kasneje pa pripravljenost na učenje," to, kakšne so najpogostejše zahteve podjetij pri iskanju novih sodelavcev, razlaga Vivian Žorž iz kadrovske agencije Adecco.

Ob tem dodaja, da ni dovolj biti le strokovnjak na določenem področju, ampak je pomembna tudi komunikacija. Po njenem mnenju imamo tudi pomembno prednost pred roboti in stroji. "Zdaj, ko veliko govorimo o digitalizaciji in avtomatizaciji, stroji in roboti ne bodo mogli nadomestiti tega, kar znamo le ljudje – medosebna komunikacija," je prepričana Žoržova. 

Želja po delu, inovativnost oziroma kreativnost, ekipni duh in znanje, da boste bodoče sodelavce nekaj naučili. To je nekaj pričakovanj podjetja Akrapovič, Marjana Batagelja (Batagel&Co.), Tanje Skaze (Plastika Skaza), Dušana Olaja (Duol), Francija Pliberška (MIK Celja) in Iva Boscarola (Pipistrel), ki jih pri zaposlovanju želijo videti pri kandidatih.

 


Se v Sloveniji še splača študirati? 

Nenavadna vprašanja, ki so jih spraševali pri Googlu

Slovenski pametni walkie-talkie dobil pomemben zagon


Kaj pri novih močeh v svojih podjetij želijo nekateri vodilni v slovenskih podjetij? 

Podjetje Akrapovič

Igor Akrapovič | Foto: STA , Foto: STA , Pri novih sodelavcih podjetje iščemo predvsem strokovno znanje in usposobljenost, pozitivno naravnano osebnost, osredotočenost na kupca, sposobnost doseganja zastavljenih ciljev, samoiniciativnost in inovativnost. Pričakujemo, da se poistoveti z vrednotami podjetja, ki so delavnost, poštenost in odnos do soljudi.

 

Marjan Batagelj, direktor Batagel&Co.

Marjan Batagelj | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Zame je najpomembnejša lastnost pri vsakem, ki ga zaposlujem njegove želja, da si to delo resnično želi in da hoče biti del naše strastne zgodbe in trdega dela. Predvsem pa mora takoj razumeti, da mu s povabilom v podjetje dajemo le možnost, da stvari naredi še boljše kot jih delamo mi sami. Uspešnost le tega pa je odvisna od njegovega nivoja aspiracije in sposobnosti.

Preziramo povprečnost, cenimo redoljubnost in samoiniciativnost, iščemo vodje in nagrajujemo rezultat. Izredno si želimo predvsem mlade in ambiciozne, ki ne skrivajo želje po uspehu in hočejo postati vodje. Najbolj pa bom cenil  človeka, ki ne bo skrival, da bi rad jutri sedel na mojem stolu. In to dokazal z delom. Z veseljem mu ga bom prepustil.

 

Tanja Skaza, direktorica Plastika Skaza

Tanja Skaza | Foto: STA , Foto: STA , Ne glede na katerem oddelku iščemo nove ljudi, iščemo inovativne oziroma kreativnost in interdisciplinaren. Danes ni več tako, da se lahko nekdo usmeri le v eno smer, ampak mora videti tudi druge. Tretja lastnost pa je odvisna, v kateri smeri iščemo nove sodelavce. Če iščemo v prodajnem ali marketinškem delu, potem iščemo nekoga, ki bo razumel stranke. V 70 odstotkih kadra iščemo te tri lastnosti.

Ob tem se mi zdi pomembno tudi, da je oseba agilna, da živi prave vrednote. Torej, da spoštuje ljudi, da mu timski duh veliko pomeni, da se zaveda, da ni sam na tem planetu.

Formalna izobrazba je samo vstopnica, po drugi strani pa je lahko tudi zaviralec, če je ta oseba prepotentna in misli, da vse zna.

Na eno strani imamo mlade, ki si resnično želijo uspeti. Ki si postavijo cilj, da bodo v treh letih naredili nekaj, kar je njihov sodelavec naredil v 15 letih. Oseba, ki je prodorna in ima vizijo, kaj želi narediti v svojem življenju in je ciljno usmerjen in ima timski duh, je to lahko formula uspeha za potencialni kader.

 

Dušan Olaj, generalni direktor Duola

Dušan Olaj | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Formalno pa iščemo sodelavce  z odličnimi komunikacijskimi sposobnostmi, ki jih bo potrebno nenehno dokazovati predvsem v mednarodnem prostoru. Spretnost in kreativnost na področju iskanja rešitev za potencialne kupce sta samoumevni vrlini, ki ju zahtevamo. Od novih sodelavcev pričakujemo pripravljenost prevzeti odgovornost in samostojnost pri sprejemanju odločitev.

Tisti, ki ne govorijo  vsaj dveh svetovnih jezikov, imajo  zelo malo možnosti, da postanejo del naše ekipe. Znanje angleškega jezika je v Duolu samoumevno, govorimo pa tudi rusko, nemško, francosko, italijansko. Veseli smo tudi sodelavcev z znanjem arabščine. 

Bolj kot formalno osvojena znanja nas zanimajo kandidati s sposobnostjo povezovanja tehničnih, komercialnih in marketinških znanj.

Ker se ukvarjamo z nišnim izdelkom, ki mu dodajamo nove in nove namene uporabe, v plus štejemo širino znanja o športni infrastrukturi, industrijskih objektih, gojenju in skladiščenju kmetijskih pridelkov.

 

Franci Pliberšek, generalni direktor MIK Celje

Franci Pliberšek MIK Celje | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Bodoči sodelavec mora biti energičen, ob tem pa pokazati željo po delu in biti timski človek. Ob tem mora imeti ustrezno izobrazbo, seveda odvisno od položaja, ki ga bo zasedel. Dobre sodelavce ustvarjamo v podjetju, zelo malo jih izdelanih že pride k nam. Z mladimi je lažje delati, ker so bolj dovzetni za nova izobraževanja. Formalna izobrazba je samo predpogoj, da si nato lahko dober sodelavec.

Ivo Boscarol. | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ivo Boscarol, direktor Pipistrela

- kaj nas lahko naučijo

- predhodne izkušnje in reference

- produktivnost (učinkovitost)

Kateri so najperspektivnejši poklici?

Tilen Prah | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Najbolj perspektivni poklici trenutno so v medicini, kjer so potrebe po kadrih enake ali celo večje kot pred recesijo, je prepričan Tilen Prah iz kadrovske agencije Kariere. Po njegovem so perspektivni tudi poklici obrti, kjer so potrebne ročne spretnosti.

Glavna težava Slovenije je po mnenju Praha hiperprodukcija preveč izobražene populacije, ki predolgo ostaja v izobraževalnem sistemu. Bistveno bi bilo, da bi se ta četrtina mladih, ki se zdaj vpiše na fakulteto, čeprav potreb zanje ni, po srednješolskem izobraževanju takoj vključila na trg dela ter se poleg pridobivanja neformalnih ter delovnih izkušenj izobraževala ob delu. "

V Sloveniji je stopnja brezposelnosti decembra lani znašala 7,5 odstotka, kar je manj od novembrskih 7,6 odstotka. Decembra 2015 pa je bila brezposelnost v Sloveniji 8,4-odstotna. Na območju evra je raven brezposelnosti najnižja po maju 2009 in znaša 9,6 odstotka.

 

Ne spreglejte