Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
31. 1. 2017,
14.15

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

4

Natisni članek

S&T Iskratel informacijska tehnologija podjetništvo start-up startup

Torek, 31. 1. 2017, 14.15

1 leto, 4 mesece

Hitrejša pot do realizacije uspešne slovenske ideje

Slovenski pametni walkie-talkie dobil pomemben zagon

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

4

Gotoky, Iskratel

Uresničitvi slovenskega projekta Gotoky, za katerega vlada veliko zanimanje predvsem zunaj Slovenije, bo z denarjem, znanjem in svojo infrastrukturo pomagal kranjski Iskratel.

Gotoky je, zatrjujejo njegovi snovalci, eden od najobetavnejših slovenskih start-up projektov. S tem so se očitno strinjali tudi ocenjevalci projekta New Europe 100, ki so jih (tako kot še petim Slovencem) uvrstili med najbolj obetavne evropske inovatorje, in v nizozemskem pospeševalniku StartupBootCamp HighTechXL, kjer so Gotoky izbrali za najbolj perspektiven start-up generacije.

Kaj je Gotoky?

Gotoky opisuje kot pameten walkie-talkie, ki združuje prednosti neposredne radijske komunikacije in računalniško moč pametnih telefonov. Omogoča govorno in podatkovno komunikacijo ter navigacijo in pošiljanje klica v sili (s podatkom o lokaciji) na pametnem telefonu tudi takrat, ko zmanjka signala mobilne telefonije – na primer v odročnih krajih, kamor se radi odpravljajo popotniki ali (ekstremni) športniki.

Naprava Gotoky, ki zagotavlja radijsko komunikacijo kratkega dosega, kot smo je vajeni pri napravah walkie-talkie, se s pametnim telefonom povezuje prek brezvrvične povezave Bluetooth.

Orodje za popotnike, športnike in tiste, ki jih razmere neprijetno presenetijo

Gotoky lahko pride prav tudi, ko si v kakšni oddaljeni deželi za komunikacijo med sopotniki ne želimo privoščiti mobilnega govornega ali podatkovnega gostovanja, ki je zunaj držav Evropske unije lahko še vedno zelo drago.

Vsaj tako pomemben pa je Gotoky lahko v primeru nesreč ali drugih izrednih razmer, ko mobilna omrežja odpovedo ali so preprosto preveč obremenjena. Tako snovalci kot njegovi novi podporniki vidijo Gotoky kot pomemben prispevek javni varnosti ter hitremu in učinkovitemu ukrepanju v izrednih okoliščinah, kot so naravne in druge množične nesreče.

Mlado majhno slovensko podjetje s podporo uveljavljenega domačega velikana

Pot do realizacije bo za Gotoky zdaj veliko hitrejša, ker so sklenili partnerstvo z družbo Iskratel. Z začetno naložbo reda velikosti do 200 tisoč evrov bo Iskratel v družbi Gotoky pridobil manjšinski delež, prav tako bo proizvodnja prve serije od predvidoma 5.000 naprav Gotoky potekala prav v Kranju.

S tem sodelovanjem je Iskratel začel svoj podjetniški investicijski program Iskratel Startup, s katerim nameravajo v naslednjih petih letih obetavnim mladim zagonskim podjetjem (start-up) iz Slovenije in regije nameniti vsaj pet milijonov evrov.

"Naš namen ni pridobiti večinske deleže v teh podjetjih, ker bi jih s tem postavili v druge okvirje in drugačne zakonske okvire," je pojasnil dr. Roman Kužnar, direktor raziskovalnega centra RC IKT, ki je v lasti Iskratela. Dodal je, da Iskratel z obetavnimi podjetji sodeluje že več kot 20 let in da je Iskratel Startup prenovljena oblika in nadgradnja tega sodelovanja.

Proizvajalec in ponudnik informacijsko-komunikacijskih rešitev Iskratel v svoje osmo desetletje obstoja vstopa z 900 zaposlenimi v razvoju in proizvodnji ter prisotnostjo na trgih več kot 30 držav.  | Foto: Klemen Korenjak Proizvajalec in ponudnik informacijsko-komunikacijskih rešitev Iskratel v svoje osmo desetletje obstoja vstopa z 900 zaposlenimi v razvoju in proizvodnji ter prisotnostjo na trgih več kot 30 držav. Foto: Klemen Korenjak

Denar ni vse

"Sodelujočim start-up podjetjem bomo poleg financiranja lahko zagotavljali tudi znanje in infrastrukturo, tako v fazi razvoja prototipov kot proizvodnje in nato logistike in prodaje," je prepričan tehnični direktor Iskratela Damijan Slapar.

"Prednaročila bomo začeli zbirati predvidoma julija, z dobavami pa bomo začeli oktobra," je pojasnil ustanovitelj in direktor družbe Gotoky Denis Lončar. Povedal je še, da zanimanje za Gotoky kažejo predvsem v državah z velikimi prostranstvi brez celovite pokritosti z mobilnim signalom, kot so ZDA, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija, Rusija in države Latinske Amerike, in da imajo na svojih kanalih družbenih omrežij že okrog 60 tisoč sledilcev.

Brez dodatnih licenc in naročnin

Doseg naprave, ki deluje v frekvenčnem območju, za katerega niso potrebne dodatne licence, je v mestnem okolju praviloma od dva do tri kilometre, v naravnem okolju tudi tri‑ ali štirikrat več. Z nekaterimi dodatnimi postavitvami pa se lahko za posamezne potrebe vzpostavi tudi omrežje, ki pokriva 40 ali več kilometrov razdalje.

Cena? "Okrog 150 evrov za posamezno napravo," je razkril Lončar. "Toda vedeti je treba, da je smiselna prodaja v paru, saj oba sogovornika morata imeti isto opremo, zato pričakujemo, da bo prodajni paket na voljo za približno 280 evrov."

Ne spreglejte