Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
21. 8. 2015,
14.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

učitelj prosta delovna mesta

Petek, 21. 8. 2015, 14.52

8 let

Kaj se z novim šolskim letom obeta učiteljem brez zaposlitve

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novo šolsko leto ne prinaša dovolj prostih delovnih mest za vse pedagoge, ki iščejo službo, zato smo preverili, kakšne so alternativne možnosti zaposlovanja za učitelje.

Osnovne in srednje šole v času poletnega premora, predvsem pa tik pred začetkom novega šolskega leta, iščejo nove učiteljske kadre. Na Zavodu za zaposlovanje je bilo konec preteklega tedna razpisanih nekaj manj kot 250 prostih delovnih mest za iskalce zaposlitve s pedagoško izobrazbo.

Delo v povprečju iščejo dobrih osem mesecev To je daleč premalo za število vseh pedagogov, ki so prijavljeni v evidenco brezposelnih. Konec julija je bilo namreč na zavodu prijavljenih 1.760 brezposelnih oseb s pedagoško izobrazbo.

V povprečju so učitelji na zavodu prijavljeni dobrih osem mesecev, preden se zaposlijo, a kljub temu jih je kar 541 dolgotrajno brezposelnih, kar pomeni, da so brez dela že več kot eno leto.

Učitelji, ne omejite se le na pedagoško delo Potrebe po učiteljih so namreč v zadnjih letih zaradi manjših generacij in zaradi varčevanja v javnem sektorju manjše kot pred desetletji. Pedagoški delavci morajo zato zaposlitvene priložnosti pogosto iskati tudi zunaj (javnega) šolstva.

O tem, kakšne so alternativne zaposlitvene možnosti za učitelje, smo se pogovarjali z Barbaro Eršte Jurkovič, svetovalno delavko z Zavoda za zaposlovanje, ki pravi, da je zelo pomembno, kako si je pedagog pridobil izobrazbo.

"Tisti, ki so študirali na filozofski fakulteti ali pa na kakšni od naravoslovnih fakultet in so pedagoško izobrazbo pridobili dodatno, imajo širše zaposlitvene cilje. Ti že v samem začetku niso osredotočeni le na pedagoško delo," pravi Eršte Jurkovičeva.

Alternativne zaposlitvene možnosti Zaposlitveni svetovalci pedagoške kadre spodbujajo, naj pri določanju zaposlitvenih ciljev ne razmišljajo le o tem, kaj so študirali in kaj znajo, temveč tudi kaj zmorejo, kaj jih veseli in kje se vidijo.

Kaj po nasvetu Eršte Jurkovičeve poleg učenja, vsaj dokler se zaposlitvene možnosti v šolstvu ne povečajo, lahko delajo pedagoški delavci:

Glede povsem pedagoškega dela pa vsi pedagogi lahko izvajajo tudi učne pomoči oziroma inštrukcije. Poklicna svetovalka ob tem dodaja, da brezposelne pedagoge usmerjajo tudi v podjetništvo; če imajo to žilico, jim povejo, kje so možnosti in kako pridobiti prave informacije. Je pa vse odvisno od posameznika, ali že ima kakšne izkušnje, kaj ga veseli, kakšne interese ima in kaj dela v prostem času, pravi svetovalka. Mnogo ljudi ima veliko potencialov, a jih sami ne prepoznajo, zato je zelo koristno sodelovanje s svetovalci in izpolnjevanje testov, da prepoznajo svoje močne točke.

Ne spreglejte