Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 12. 2018,
16.39

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

16

Natisni članek

ministrstvo za javno upravo Boris Popovič Aleš Bržan Koper

Petek, 7. 12. 2018, 16.39

5 let, 4 mesece

Kdo je kriv za zaplete v Kopru? Ministrstvo vrača žogico. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

16

Zaplet Koper | Število glasov se je pri kandidatih po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri spreminjalo že trikrat. | Foto printscreen

Število glasov se je pri kandidatih po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri spreminjalo že trikrat.

Foto: printscreen

V Kopru je v nedeljo še ob 22. uri zvečer kazalo, da so volitve odločene. Aleš Bržan je imel pred Borisom Popovičem več kot 1.100 glasov prednosti, na strani ministrstva za javno upravo pa je kazalo, da je preštetih že 99,99 odstotka glasov. Zakaj so se številke spremenile šele zjutraj?

Tretji polčas koprskih županskih volitev bo po napovedani pritožbi Borisa Popoviča, ki si želi ponovno štetje glasov, trajal še vsaj do 20. decembra, ko bo ustanovna seja in se bo potrjevala nova sestava sveta.

Zapletati se je v Kopru začelo že mnogo prej, veliko "zaslug" za to pa sta imela koprska volilna komisija in ministrstvo za javno upravo.

Malo po 22. uri je bilo mogoče po podatkih na spletni strani Ministrstva za javno upravo sklepati, da je zmagovalec Aleš Bržan, ki je imel pred aktualnim županom Popovičem več kot 1.100 glasov prednosti oziroma je vodil z 52,29 odstotka proti 47,71 odstotka, po podatkih na spletni strani pa je bilo preštetih že 99,99 odstotka glasov.

Bržan povečal prednost pred Popovičem. Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Popovič že čestital, nato prednost skopnela

Po neuradnih podatkih ima Aleš Bržan (desno) zdaj 17 glasov prednosti pred Borisom Popovičem (levo). | Foto: STA , Po neuradnih podatkih ima Aleš Bržan (desno) zdaj 17 glasov prednosti pred Borisom Popovičem (levo). Foto: STA , Popovič je po 16 letih vodenja Kopra priznal poraz in čestital Bržanu. Prvo presenečenje je sledilo malo pred 23. uro, ko je koprska volilna komisija sporočila, da so prešteli še glasovnice predčasnih volitev (glasovalo je 2.715 posameznikov) in da je prednost le še 12 glasov. Ti podatki pa na spletni strani niso bili osveženi vse do naslednjega jutra, saj je ministrstvo prenehalo osveževanje, ker so vse občine vnesle 99,99 odstotka glasov.

Predsednik koprske volilne komisije Miloš Senčur je krivdo prevalil na ministrstvo za javno upravo, kjer se nihče ni več oglasil, ko so želeli sporočiti rezultate predčasnih volitev.

Rezultati volitev objavljenih na spletni strani MJU v nedeljo zvečer in danes ob 17. uri. | Foto: Printscreen Zimbio Rezultati volitev objavljenih na spletni strani MJU v nedeljo zvečer in danes ob 17. uri. Foto: Printscreen Zimbio

MJU: Podpora je bila zagotovljena, vendar občina ni sporočila potrebe

Na ministrstvu pa vračajo žogico Senčurju. Za informacijsko podporo sta skrbeli dve podjetji, ki sta morali po pogodbi zagotavljati podporo:

•  prek telefona ali prek oddaljenega dostopa, in sicer za ves dan glasovanja od 10. ure do 2. ure zjutraj naslednjega dne ter po z naročnikom določenih časovnih intervalih do izteka povolilnih opravil vsakokratnega kroga volitev, intervali so lahko določeni med 8.00 in 16.00,

•  na dan glasovanja je najmanj ena ustrezno usposobljena oseba prisotna v EKC naročnika med 18. in 24. uro.

"Podpora je torej bila zagotovljena, kot je navedeno, vendar s strani občin ni bilo sporočeno/izkazano, da je podpora v smislu ponovne osvežitve podatkov potrebna," odgovarjajo na ministrstvu za javno upravo.

Franci Matoz odvetnik
Novice Matoz: Zdaj je dvom še večji. Popovič se bo pritožil. #video

Razlika se je še dvakrat spremenila

Tudi po ponedeljkovem jutru še ni bilo konec spreminjanja števila glasov v Kopru. V torek so nato prišteli še glasovnice, prispele po pošti, ki so prednost Bržana stopile na sedem glasov. V nadaljevanju tedna sta oba kandidata vložila ugovore na volilno komisijo, ki jih je ta zavrnila, vendar je pri tem morala ponoviti štetje na enem od volišč in prednost Bržana je zrasla na 17 glasov.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je že napovedal pritožbo na mestni svet.

Boris Popovič. Aleš Bržan.
Novice V Kopru več nepravilnosti na županskih volitvah? #video
Ne spreglejte