Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 10. 2018,
21.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

2

Natisni članek

Cerklje na Gorenjskem občine lokalne volitve 2018 večni župani

Petek, 19. 10. 2018, 21.20

5 let, 6 mesecev

Deset županov na funkciji vztraja že dolgih 24 let #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

2

Ste vedeli, da imamo pri nas deset županov, ki so na funkciji že dolgih 24 let oziroma od prvih lokalnih volitev v samostojni državi? V Cerkljah na Gorenjskem so župana Franca Čebulja za župana izvolili že šestkrat zapored. V kabinet župana je Čebulj vstopil pri 42 letih, 24 let pozneje pa Cerklje na Gorenjskem veljajo za občino, kjer se po številnih kriterijih živi najbolje v državi.

Večne župane najdete tudi v najmanj razvitih občinah pri nas. Največ se jih je 24 let obdržalo na oblasti v majhnih občinah na Štajerskem in v Pomurju, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Maribor
Novice Kdo so kandidati za župane mestnih občin #seznam

Haček: Župan se po dveh mandatih na občini razmeroma udomači

Prekmurska občina Črenšovci, znana po vodnem stolpu, je ena od tistih, ki imajo na čelu že 24 let istega župana. Čeprav so Črenšovci na repu lestvice občin, v katerih se najbolje živi, volivci županu Antonu Törnarju vedno znova namenijo glas.

Če bo letos spet zmagal, bo to njegov zadnji mandat, je napovedal Törnar, ki sicer ne vidi potrebe po omejitvi županskega mandata: "Če je nekdo uspešen, če je nekdo prepoznaven, če ima rezultate, zakaj pa ne bi vse svoje aktivne življenjske dobe delal na neki funkciji." 

Podobno meni tudi strokovnjak za lokalno samoupravo in predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede (FDV) Miro Haček, ki je sicer dejal, da obstaja potreba po večjem nadzoru županskega dela: "Župan se po dveh mandatih na občini razmeroma udomači. Na občini se nato lahko dogajajo tudi ekscesi, na primer poslovanje po domače ter zaposlovanje širšega kroga znancev in prijateljev."

Saša Arsenovič
Novice Arsenovič kljub zbranim podpisom županski kandidat SMC

Župan Čebulj: Sem samo delavec za razvoj, ki mi ga zaupajo ljudje

A posploševati ni mogoče, je opozoril strokovnjak za lokalno samoupravo. Pozitiven primer je občina Cerklje na Gorenjskem, ki velja za najbolje ocenjeno slovensko občino, za nameček pa je še nezadolžena. K višji kakovosti življenja pripomorejo tudi dobre službe na brniškem letališču in dobra infrastruktura.

"Na približno pol kilometra imajo ljudje vse, kar potrebujejo. Ne nazadnje sem tudi jaz samo delavec za razvoj, ki mi ga ljudje zaupajo. S tem, da sem župan, pravzaprav nisem vreden nič več kot preostali," je razlagal dolgoletni župan Franc Čebulj.

Novice Popoviča bo v Kopru izzval tudi Gašpar Gašpar Mišič #video

"Očitno župani nekaj že delajo prav, da jim volivci vedno znova zaupajo"

Miro Haček je medtem poudaril, da se večni župani do svojih občin ponavadi vedejo kot do lastnih podjetij, kar je lahko dvorezen meč. "To je že pravzaprav poklic, to niti ni več politična funkcija. Očitno pa na drugi strani ti župani nekaj že delajo prav, da jim volivci vedno znova zaupajo oziroma da niti nimajo prave konkurence, ki bi jih lahko spodnesla," je še dodal predavatelj na FDV.

Marjan Šarec
Novice Največja vladna stranka župane ponuja zgolj v devetih občinah
Ne spreglejte