Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 5. 2014,
20.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve evropske volitve parlament Tanja Fajon Romana Tomc Patricija Šulin Milica Antić Gaber

Nedelja, 25. 5. 2014, 20.59

8 let

Kdo so tri slovenske dame, ki gredo v Bruselj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Včerajšnji izidi evropskih volitev so na evropsko politično nebo iz male deželice na sončni strani Alp prinesli kar tri ženska imena.

Med osmimi evroposlanci, ki bodo Slovenijo zastopali v Evropskem parlamentu so na evropskih volitvah v ospredje prišle tri evroposlanke: Romana Tomc in Patricija Šulin iz liste SDS ter Tanja Fajon iz liste SD. Razmerje Med vsemi listami je bilo sicer na glasovanju za evroposlance 59 ženskih imen, od teh so v SD, SDS, SNS, DeSUS, združeni NSi in SLS, Zeleni Slovenije, Kacin – Konkretno, Verjamem, PS, Koalicija združena levica, Zares, Solidarnost in Državljanska lista in zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo predlagali 4, lista Slovenski narod 3 in lista Sanjska služba 2 ženski.

Mnenje strokovnjakinje Za mnenje o razmerju žensk med evroposlanci po letošnjih volitvah in o tem, da med nosilci list ni bilo žensk, smo povprašali redno profesorico Milico Antić Gaber, sociologinjo, zaposleno na Oddelku za sociologijo FF UL. "Seveda število ni zadovoljivo, ker smo imeli v preteklem mandatu razmerje štiri proti štiri in zdaj se je rezultat poslabšal, bilo pa je to za pričakovati. Pričakovala sem, da se bo delež znižal, po pregledu list in po občutku, ki sem si ga ustvarila glede na dogajanje v Sloveniji v zadnjem času," je kratko komentirala izid evrovolitev Antić Gabrova.

"Če nič ne delamo na tem, da se stranke obnašajo v skladu s pričakovanji, potem volitve tudi ne prinesejo rezultata. To se je videlo pri združenih NSi in SLS, ki na drugo mesto niso postavili ženske kandidatke. Pa tudi tam, kjer bi lahko postavili žensko na prvo mesto, pa je niso, kot sta to storili SD in SDS, bi lahko bil rezultat boljši. Četudi SD ženske, ki si je to zaslužila, ni postavila na prvo mesto, je prišla v Evropski parlament. Zato čestitam Tanji Fajon za dosežen rezultat, odreagiralo je volilno telo in odreagiralo je pravilno," pravi Milica Antić Gaber.

Zakaj ni več nosilk list? "Več nosilk list ni bilo, ker se vsakič pokaže enako, da strankarski veljaki, tisti, ki so predsedniki, ali tisti, ki imajo v stranki moč, najprej postavijo na prvo mesto najbolj močne, to pa so moški. Šele potem pridejo na vrsto močne ženske, ni pa nujno, da se to zgodi. Ženska mora vložiti poseben trud, da je druga na listi, da bi bila prva, bi se moralo zgoditi nekaj posebnega. Na listi Zares se je tako zgodilo, da so sicer na prvo mesto postavili žensko, so pa verjetno vnaprej vedeli, da ne bodo dobili sedeža v Evropskem parlamentu. Takrat torej stranke postavijo na prvo mesto žensko," je izid na volitvah še komentirala Milica Antić Gaber, ki pravi, da bi bilo sicer razmerje 50-50 v odstotkih med moškimi in ženskami idealno, a da je tudi 40 % žensk na listah povsem v redu, če le stranke znajo to pravilno propagirati. "Uspešne in znane poslanke je treba postaviti na prvo mesto in dosegli bi lahko drugačen rezultat," je še prepričana.

Ne spreglejte