Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
11.03

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MKGP

Natisni članek

mleko advertorial izbrana kakovost - Slovenija recept

Petek, 29. 6. 2018, 11.03

2 meseca, 1 teden

Slastni recepti po vzoru naših babic

Vsebino omogoča MKGP
peka, babica, mleko

Kateri so tisti okusi, ki vas popeljejo v vaše otroštvo in vam pričarajo tisti pravi občutek domačnosti? Mi smo poiskali tri tradicionalne recepte, ki vam bodo zagotovo obudili neprecenljive spomine.

Mlečni izdelki imajo prav posebno vlogo v slovenski kulinariki – od sladkega do slanega, od hitro pripravljenih do malo bolj zahtevnih specialitet. Vsekakor pa sta bila mleko in skuta stalnica na mizah naših babic in prababic, ki so nam skozi generacije zaupale neprecenljive recepte za slastne jedi, ki jih radi okušamo tudi danes.

Močnik | Foto: Močnik naše babice

Sestavine:

1 liter mleka z znakom "izbrana kakovost – Slovenija"

150−200 g ostre bele pšenične moke

1 večje jajce

1−2 žlici sladkorja

ščepec soli

Postopek:

Moko premešamo z jajcem, da dobimo gosto zmes, iz katere naredimo žgance ali svaljke. Jajčno zmes dodamo v mleko, ki smo ga solili in prevreli. V loncu zavremo mleko, ki smo mu dodali ščepec soli. Močnik kuhamo na srednjem ognju približno 10−15 minut oziroma toliko časa, da postane mehkejši in dovolj gost.

Močnik posladkamo, lahko mu dodamo tudi kakšno žlico kakava, naribane čokolade, žličko vanilje ali cimeta.

štruklji, Skaručna | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Skutini štruklji

Sestavine:

1 zavoj vlečenega testa

1 jajce

500 g skute z znakom "izbrana kakovost – Slovenija"

2 žlici kisle smetane z znakom "izbrana kakovost – Slovenija"

ščepec soli

Postopek:

Testo položimo na vlažno krpo. Skuto, kislo smetano, jajce in sol zmešamo. Skuto pomažemo po testu, ampak ne čisto do roba. Zavijemo ga v kuhinjsko krpo ali v prozorno folijo. Postavimo v vrelo vodo in kuhamo približno 20 minut.

Štruklje narežemo in jih postrežemo s praženimi drobtinicami in sladkorjem, lahko pa tudi z domačo marmelado, čokoladnim ali karamelnim prilivom.

Štruklje lahko postrežemo tudi kot slano prilogo h govejemu golažu.

gibanica pita kolač pogača hrana kulinarika | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Belokranjska pogača

Sestavine:

50 dkg moke

2,5 dcl mlačne vode

1 žlica toplega mleka z znakom "izbrana kakovost – Slovenija"

7 g soli

20 g kvasa

1 celo jajce

žlička sladkorja

žlička nemlete kumine

Skodelica toplega mleka z znakom "izbrana kakovost – Slovenija"

Postopek:

Najprej naredimo kvasovec: kvas nadrobimo v 0,5 l mlačne vode in dodamo žlico toplega mleka. Dodamo 2−3 žlice moke in sladkor. Rahlo premešamo in počakamo, da vzhaja.

Kvasovec nato vmešamo v preostalo moko in vodo ter zmesemo, da dobimo mehko testo, ki se ne sme več prijemati rok. Testo pokrijemo in postavimo na toplo. Vzhaja naj toliko časa, da se poveča za enkratno količino.

Testo razporedimo z rokami po premazanem pekaču, in sicer na debelino do dva centimetra. Posebnost je ta, da je v sredini debelejše, proti robu pa nekoliko tanjše.

Na koncu na testu zarišemo črte, ga premažemo z razžvrkljanim jajcem ter ga posujemo s soljo in kumino.

Pečemo slabe pol ure na 220 stopinjah Celzija. Ponudimo še toplo. Otrokom pa k pogači ponudimo še skodelico toplega mleka.

mlečni izdelki | Foto: Zakaj izbrati mlečne izdelke z oznako "izbrana kakovost – Slovenija"

Ko boste pripravljali eno od mlečnih jedi naših babic, imejte pri nakupu sestavin v mislih samo eno besedo – domače. In če želite pričarati pristnost okusov, potem na prodajnih policah poiščite mlečne izdelke z znakom "izbrana kakovost – Slovenija".

Vsi izdelki, ki nosijo ta znak, so namreč stoodstotno slovenskega porekla – od pridelave do predelave. To pomeni, da je bilo mleko pomolzeno na eni od slovenskih kmetij, ki so certificirane za shemo izbrana kakovost, mlečni izdelki iz tega mleka pa so bili nato predelani v eni od certificiranih mlekarn v Sloveniji.

Stoodstotno slovenska pridelava in predelava omogočata največjo sledljivost ter dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo mleka, kar pozitivno vpliva na kakovost in svežino mleka ter mlečnih izdelkov.

Ne spreglejte