Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2018,
14.33

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Puigdemont Madrid Katalonija

Petek, 9. 2. 2018, 14.33

6 let, 2 meseca

Madrid naj bi sprejel simbolično izvolitev Puigdemonta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
puigdemont | Foto STA

Foto: STA

Španska vlada naj bi bila odprta za načrt, po katerem bi odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont postal nekakšen simboličen voditelj Katalonije, medtem ko bi to regijo, ki si želi neodvisnosti, de facto vodil nekdo drug. V igri za ta položaj je 41-letna Elsa Artadi, ki velja za Puigdemontovo desno roko.

Puigdemonta, ki je že pred časom pobegnil v Bruselj, saj mu doma grozi aretacija, naj bi izvolili na glasovanju, ki bi sicer lahko potekalo v katalonskem parlamentu, a ne bi bilo uradno, španski dnevnik El Pais danes povzema neuradno stališče Madrida.

Če bi torej poslanci v Barceloni Puigdemonta počastili s tem, da bi ga simbolično izvolili za voditelja, osrednja vlada naj bi ne sprejela nobenih "kaznovalnih" ukrepov, ampak bi to preprosto ignorirala - če glasovanje seveda ne bi bilo uradno in Puigdemont z njim ne bi dobil realnega vpliva na katalonsko politiko. Za Madrid namreč na noben način ne bi bilo sprejemljivo, da bi odstavljeni voditelj kakorkoli neposredno ali posredno vplival na vladne posle v Kataloniji, še piše El Pais, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Protesti za Katalonijo v Bruslju | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prav zato Madrid tudi naj bi ne bil navdušen nad morebitno izvolitvijo Artadijeve za novo katalonsko premierko. Artadijeva je namreč tiskovna predstavnica Puigdemontove liste Junts per Catalunya in velja za njegovo desno roko. Proti njej sicer niso sprožili nobenih pravnih postopkov in ni obtožena ničesar, zato s tega vidika osrednja vlada ne vidi težav, vendar bi bilo ob njenem imenovanju težko zagotoviti, da ne bi niti iz ozadja dejansko vlekel Puigdemont, piše APA.

Kot kandidatka za novo predsednico katalonske vlade se Artadijeva omenja v zadnjih dneh, a to je še daleč od gotovega. Najprej bi se namreč z njeno izvolitvijo morale strinjati vse tri glavne katalonske stranke, naklonjene neodvisnosti, torej tudi stranki ERC in CUP, pogajanja o tem pa naj bi še potekala.

Ne spreglejte