Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
21.06

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

koncert Božič

Petek, 24. 11. 2023, 21.06

5 mesecev

Tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra Cantabile

Gala božični koncert, ki bo povezal Slovenijo in Argentino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Simfonični orkester Cantabile

V pričakovanju božičnega vzdušja se bo Gallusova dvorana Cankarjevega doma v soboto, 23. decembra, spremenila v prizorišče edinstvenega glasbenega doživetja. Simfonični orkester Cantabile namreč nadaljuje tradicijo gala božičnih koncertov v Ljubljani, tokrat pa bo koncert poseben, saj bo prek glasbe povezal Slovenijo in Argentino.

Na odru se bo pod taktirko dirigenta Marjana Grdadolnika združilo več kot 200 glasbenikov, ki bodo skupaj ustvarili koncert Argentinsko – slovenski božič v Ljubljani.

Poleg Simfoničnega orkestra Cantabile bodo program, poln strastne glasbe, ki združuje slovensko in argentinsko kulturo, izvedli: slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc, pevka Estera Stojko, violinistka Gaja Žnidaršič, Vokalni ansambel Virilis, veliki združeni zbor in godalni orkester Veris. Veliki združeni zbor bo sestavljen iz raznolikih sestavov, saj ga bodo sestavljali člani Mešanega pevskega zbora Adoramus, Mešanega pevskega zbora Duri, Moškega pevskega zbora Razpotje, pa tudi člani mladinskega zbora Adoramus ter pevci in pevke iz glasbenih šol Logatec, Črnomelj in Kranj.

Koncertni spektakel za vse glasbene navdušence
Koncertni program obljublja pravo glasbeno potovanje, ki bo obiskovalce popeljalo iz Alp v Ande. S pestro paleto glasbenih izrazov bodo ustvarjalci koncerta združili argentinske temperamentne napeve in tango ter slovenske božične skladbe. Obeta se veličasten sprehod skozi glasbene mojstrovine, ki so jih v zakladnico izjemnih skladb prispevali Astor Piazzolla, Alberto Ginastera, Ariel Ramírez, Carlos Gardel Leopold Belar, Andrej Vavken in drugi skladatelji.

Obiskovalci bodo lahko med drugim prisluhnili temperamentni glasbi iz baleta Estancia, pa Libertangu, z izvedbo Rezijanske, ki je del simfonične pesnitve Barve zelenega smaragda in jo v Argentini množično plešejo folklorne skupine, pa se bodo ustvarjalci koncerta poklonili nedavno pokojnemu skladatelju Avgustu Ipavcu. 

Maestro Marjan Grdadolnik je pred koncertom povedal, da: »bodo lahko obiskovalci na tokratnem koncertu prisluhnili glasbenim mojstrovinam iz Argentine, ki jih bo v programu dopolnjevala slovenska božična glasba. Ponovno bomo pokazali, kako glasba povezuje in združuje različne narode.«

Ne spreglejte