Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
13. 10. 2015,
17.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pomnilnik nasveti Matic Tomšič Windows 10

Torek, 13. 10. 2015, 17.44

8 let

Zdaj je pravi čas za nadgradnjo računalnika z dodatnim pomnilnikom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cene pomnilnika RAM so najnižje v zadnjih nekaj letih. Če želite pospešiti delovanje svojega osebnega računalnika, je zdaj pravi čas za nakup.

Številne računalniške trgovine, tudi slovenske, so v zadnjih mesecih znižale cene pomnilnika RAM. Štirigigabajtne module pomnilnika vrste DDR3 priznanih znamk, kot so Kingston, Crucial in Corsair, je pri nas mogoče kupiti za dobrih petindvajset evrov, osemgigabajtni moduli oziroma kompleti (2 x 4 GB) pa praviloma ne presegajo 60 evrov. Izdelek, za katerega je avtor tega prispevka pred časom odštel skoraj sto evrov, je danes cenejši za več kot 40 odstotkov.

To ni v skladu s tradicijo, saj precej trgovcev cene računalniških komponent v mesecih pred prihajajočim prazničnim obdobjem kvečjemu navije in si s tem zagotovi več prihodkov, saj so osebni računalniki in oprema zanje priljubljena darila. A letos se po mnenju strokovnjakov to ni zgodilo zaradi dveh razlogov – prvi je zasičenost trga pomnilnikov, drugi pa izid Windows 10.

Zaradi prevelike produktivnosti proizvajalcev bodo cene nizke ostale še leto ali dve Kot je v raziskavi ugotovila analitična veja kanadske banke RBC Capital, so proizvajalci pomnilniških čipov Samsung, Inotera in Hynix že leta 2014 dobesedno poplavili trg, ki je posledice začel čutiti zdaj.

Šlo naj bi za začaran krog, ki se ponavlja znova in znova – trg postane nasičen, cena pomnilnika RAM pade na absurdno nizko raven, skrčeni prihodki zarežejo v proračune proizvajalcev, propadeta eden ali dva. Ker ni vložkov v optimizacijo in pocenitev proizvodnega procesa, se cene pomnilnika znova dvignejo, prihodki se zvišajo, proizvajalci pa želijo nadoknaditi izgubljen čas in denar ter trg spet preplavijo s pomnilniki.

Analitiki Deutsche Bank ugibajo, da se bodo trgovske marže pomnilnika RAM nižale še prihodnje leto, cene pa naj ne bi začele rasti do leta 2017.

Zakaj proizvajalci komponent postrani gledajo Windows 10 Drugi razlog, da cene pomnilnika RAM padajo, je poletni izid operacijskega sistema Windows 10, ki ga je Microsoft uporabnikom ponudil kot brezplačno nadgradnjo Windows 7 in 8 oziroma 8.1.

Windows 10 je pri mnogo uporabnikih ubil željo po nadgradnji strojne opreme, saj: – ni bilo potrebe po nakupu novega računalnika, Windows 10 so lahko na svojega prenesli z enim klikom in ga začeli uporabljati takoj;

– je Windows 10 zelo dobro optimiziran za delovanje na starejši strojni opremi. Če lahko računalnik poganja sedmico ali osmico, lahko skoraj zagotovo tudi desetko.

Ne spreglejte