Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
11. 8. 2018,
18.05

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

Natisni članek

digizgodbe bitcoin kriptovaluta

Sobota, 11. 8. 2018, 18.05

5 let, 8 mesecev

Velika prevara: resnica o zakladu potopljene ruske ladje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57
Ladja, križarka, Dmitrij Donskoj | V težak oklep oblečena in do zob oborožena križarka Dmitri Donskoj je bila nekoč eden od paradnih konjev mornarice ruskega imperija. Večino časa je plula po mednarodnih vodah. | Foto Wikimedia Commons

V težak oklep oblečena in do zob oborožena križarka Dmitri Donskoj je bila nekoč eden od paradnih konjev mornarice ruskega imperija. Večino časa je plula po mednarodnih vodah.

Foto: Wikimedia Commons

Julija je svet obšla novica, da je južnokorejsko podjetje Shinil Group v bližini otoka Ulleungdo v Japonskem morju odkrila potopljeno rusko bojno ladjo Dmitrij Donskoj. Skupaj z ladjo naj bi na dnu morja že od leta 1905 počivalo 200 ton zlata, po oceni podjetja danes vrednega kar 115 milijard evrov. Vse bolj verjetno je sicer, da je šlo v resnici za prevaro, katere namen je bil prodaja ničvredne kriptovalute. 

Podjetje Shinil Group je 15. julija izdalo sporočilo za javnost, v katerem so razkrili, da so približno 1,3 kilometra vzhodno od južnokorejskega otoka Ulleungdo na globini 434 metrov odkril 6.200-tonsko rusko križarko Dmitrij Donskoj. Ladja je na tej lokaciji potonila maja 1905 med vojaškim konfliktom ruskega imperija in Japonske med letoma 1904 in 1905. Križarko so, da se je ne bi polastil sovražnik, potopili Rusi sami. 

Kje že 113 let počiva Dmitri Donskoj:

Novice Sredi morja so našli smrtonosno praznino, veliko za štiri Slovenije

To ni bilo prvo "odkritje" križarke, je bilo pa najbolj prepričljivo

Da so odkrili potopljeno rusko ladjo, so se leta 2001 prvi pohvalili v južnokorejskem podjetju, ki se je ukvarjalo z reševanjem in prodajo razbitin z morskega dna. Takrat so se tudi prvič pojavile govorice, da je bilo na krovu Dmitri Donskoj zlato.

Južnokorejci so takrat trdili, da ga je križarka s seboj vozila kar 14 tisoč ton. Epilog te zgodbe je bil tak, da podjetje svojih trditev nikoli ni podprlo z dokazi, kmalu zatem pa je bankrotiralo.

4.000 ton zlata bi danes predstavljalo 7,36 odstotka vseh svetovnih zalog dragocene kovine, ki smo jih izrudarili do zdaj. Po oceni spletnega portala gold.org svetovna zaloga zlata znaša okrog 190.000 ton, skoraj polovica pa je predelanega v nakit.  | Foto: Reuters 4.000 ton zlata bi danes predstavljalo 7,36 odstotka vseh svetovnih zalog dragocene kovine, ki smo jih izrudarili do zdaj. Po oceni spletnega portala gold.org svetovna zaloga zlata znaša okrog 190.000 ton, skoraj polovica pa je predelanega v nakit.  Foto: Reuters

Podjetje Shinil Group je svetu nato prejšnji mesec pokazalo bolj prepričljive dokaze o najdbi ladje Dmitri Donskoj. Pokazali so namreč videoposnetek, ki ga je posnela njihova robotska podmornica. Na videoposnetku je bilo med drugim mogoče videti ime potopljene križarke:

Foto: Shinil Group | Foto: Foto: Shinil Group

Kaj bodo storili z zlatom, so začeli načrtovati, še preden so ga videli

Robotska podmornica iz globin Japonskega morja sicer ni prinesla zlata, so pa v podjetju sporočili, da so prek kamere opazili vsaj eno skrinjo z zakladom. Na krovu ladje je bilo po njihovih ocenah okrog 200 ton zlata, skupaj vrednega približno 115 milijard evrov.

Ne le, da so v Shinil Group dvig ladje z morskega dna z mednarodnimi partnerji začeli načrtovati, še preden so za dovoljenje za tak projekt sploh zaprosili južnokorejsko ministrstvo za pomorske zadeve in ribištvo, začeli so tudi ugotavljati, kaj bodo storili z zakladom. 

Zanimivo je, da je južnokorejski inštitut za oceanografijo v času, ko je podjetje Shinil Group svoje odkritje obešalo na veliki zvon, medijem zatrjeval, da so razbitine ladje Dmitri Donskoj pravzaprav odkrili oni in sicer že leta 2003. V Shinil Group so trditve inštituta ovrgli, češ da gre za izmišljotino in da je na krovu ladje zagotovo zlato, saj naj bi to razkrivali arhivi mornarice ruskega imperija. Na fotografiji ladja Dmitri Donskoj leta 1893. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Zanimivo je, da je južnokorejski inštitut za oceanografijo v času, ko je podjetje Shinil Group svoje odkritje obešalo na veliki zvon, medijem zatrjeval, da so razbitine ladje Dmitri Donskoj pravzaprav odkrili oni in sicer že leta 2003. V Shinil Group so trditve inštituta ovrgli, češ da gre za izmišljotino in da je na krovu ladje zagotovo zlato, saj naj bi to razkrivali arhivi mornarice ruskega imperija. Na fotografiji ladja Dmitri Donskoj leta 1893. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Polovico zlata bi v Shinil Group prepustili Rusiji, ki je pravzaprav njegov zakoniti lastnik, deset odstotkov bi ga namenili izboljšavam infrastrukture v Južni Koreji, deset odstotkov pa bi ga razdelili med ljudi, ki bi podjetje podprli s svojim denarjem, natančneje z nakupom kriptovalute, ki bi jo izdal Shinil Group.

Estatium
Novice Razkrivamo, kateri Slovenci so vpleteni v sumljivo kriptovaluto

Začetna cena kriptovalute, tako imenovanega zlatega kovanca shinil, bi bila 200 vonov (0,15 evra), do konca septembra letos pa bi se povzpela že na 10 tisoč vonov (7,7 evra), kar je več kot 50-kratna rast, so vlagatelje prepričevali pri Shinil Group.

Južnokorejski finančni regulator je kmalu po novici o domnevnem odkritju ladje in njenega zaklada javnost pozval k previdnosti. Podjetje Shinil Group je bilo namreč ustanovljeno komaj 1. junija letos, torej samo dva tedna pred zgodovinsko najdbo križarke, potencialne vlagatelje pa je k nakupu kriptovalute začelo vabiti, še preden so predložili dokaze, da je na ladji res zlato.  |  Foto: Shinil Group | Foto: Južnokorejski finančni regulator je kmalu po novici o domnevnem odkritju ladje in njenega zaklada javnost pozval k previdnosti. Podjetje Shinil Group je bilo namreč ustanovljeno komaj 1. junija letos, torej samo dva tedna pred zgodovinsko najdbo križarke, potencialne vlagatelje pa je k nakupu kriptovalute začelo vabiti, še preden so predložili dokaze, da je na ladji res zlato. | Foto: Shinil Group

Sanje o zlatu in denarju so potonile kot Dmitri Donskoj

Kako natanko bi kriptovaluti zrasla cena tako, kot so napovedali pri Shinil Group, ni bilo jasno, a zdaj to niti ni več pomembno, saj se je izkazalo, da je bila vse skupaj najverjetneje velika prevara. 

ICO, javna prodaja kriptožetonov, kriptožeton
Novice Temna stran kriptosveta, o kateri se govori premalo: ujela tudi Slovence

Na tiskovni konferenci podjetja Shinil Group 26. julija je novopečeni predsednik družbe Choi Yong-seok namreč razkril, da v resnici ne vedo zagotovo, ali so na ladji Dmitri Donskoj zlatniki ali zlate palice. Predsednik je Choi sicer postal zato, ker je zgolj nekaj ur pred tiskovno konferenco odstopilo vse vodstvo Shinil Group.

Razlog za takšno drastično spremembo menedžmenta je bila policijska preiskava, ki je ta teden razkrila, da je podjetje sodelovalo z zloglasnima južnokorejskima bratoma Rhu - Rhu Seung-jinom in Rhu Sang-mijem. Prvi je Južno Korejo zaradi obtožb, ki ga bremenijo poslovnih prevar, zapustil že leta 2014 in se najverjetneje skriva v Vietnamu. Južnokorejske oblasti so Interpol tudi prosile, naj za njim razpiše mednarodno tiralico.

Južnokorejska policija je vodstvu podjetja Shinil Group, med drugim tudi predsedniku Choi Yong-seoku, do nadaljnjega prepovedala izstop iz države. (Fotografija je simbolična.) | Foto: Reuters Južnokorejska policija je vodstvu podjetja Shinil Group, med drugim tudi predsedniku Choi Yong-seoku, do nadaljnjega prepovedala izstop iz države. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Ocenjeno vrednost zlata na krovu križarke so zmanjšali za 123-tisočkrat

Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap News je ta teden razkrila tudi, da je vodstvo podjetja Shinil Group v prošnji za dovoljenje za dvig križarke, ki so jo poslali južnokorejskemu ministrstvu za pomorske zadeve in ribištvo, vrednost razbitine ladje in njenega tovora potiho ocenilo na samo okrog 930 tisoč evrov, kar je precej manjša številka od začetne ocene 115 milijard evrov.

Podjetje Shinil Group je sicer že izginilo in za sabo poskusilo zabrisati vse sledi.

Spletna stran Shinil Group ni več dostopna, ugasnila je tudi spletna stran, na kateri je podjetje prodajalo svojo kriptovaluto. Ukinjen je bil račun na spletni strani YouTube, kjer so pri Shinil Group 15. julija objavili prvi posnetek domnevnega odkritja ladje Dmitri Donskoj. 

Preberite tudi:

Everest ASKfm
Novice Tragedija na Everestu: umrl za kriptovalute
Kim Džong Un, WC
Novice Kaj je v strogo varovani škatli, ki Kim Džong Una spremlja vsepovsod
Bitcoin thumb
Novice Čas, ko so nastajali bitcoin milijonarji: je bilo vse zlagano?
Xaurum
Novice Resnica o sporočilu, ki ga naokrog pošilja mladi Slovenec

 

Ne spreglejte