Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
19. 6. 2013,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bitcoin davki

Sreda, 19. 6. 2013, 11.29

8 let

V ZDA pred davki ne bo več varno niti virtualno premoženje

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lovkam ameriškega davčnega urada se bodo v bližnji prihodnosti zelo težko izmaknili do zdaj nedotakljivi zbiralci neoprijemljivih valut, kot so BitCoin, Linden dollars, WoW Gold in Simoleons.

Poročilo ameriškega vladnega urada za revizijo (GAO) o virtualnih transakcijah predlaga, da naj bo vsak zaslužek, ki izvira iz zamenjave virtualnega imetja v zameno za pravi denar, obdavčen, saj gre za sivo območje, ki se je do zdaj uspešno izmikalo ameriškemu davčnemu uradu (IRS). Temu je glede na poročilo GAO-ja namreč uspelo spregledati izredno aktiven poslovni sektor, kjer se iz leta v leto obračajo večje številke.

Kompleksnost in razvejanost virtualnih gospodarstev je v zadnjih letih dosegla nepričakovano raven priljubljenosti, zahvaljujoč predvsem igram The Sims (Simoleons), World of Warcraft (WoW Gold) in (dobro, morda ni toliko igra kot emulacija resničnosti, v kateri je mogoče početi praktično karkoli) Second Life (Linden Dollars).

Naštete virtualne valute si igralci najpogosteje prislužijo z opravljanjem nalog in delom v igrah samih, doseganje ciljev pa si je mogoče olajšati z nakupom valut z resničnim denarjem, bodisi skozi vmesnik v igri bodisi od tretje osebe na namenskih spletnih servisih. Pozornost ameriške vlade so sicer pritegnili samo tovrstni hibridni sistemi transakcij, saj takšna virtualna gospodarstva namreč proizvajajo dobrine, ki jih je mogoče zamenjati za denar v svetu, ki ni v celoti sestavljen iz ničel in enic. Valute, s katerimi razpolagamo in jih lahko porabimo samo v igrah, namreč ne predstavljajo nobene osnove za obdavčitev.

GAO je izvlečke poročila utemeljil s praktičnim primerom. John je prebivalec sveta Second Life in lastnik virtualne hišice na plaži, ki jo v zameno za prgišče dolarjev Linden vse leto daje v najem četverici soigralcev. Profit ob koncu leta po veljavnem ceniku zamenja za ameriške dolarje. Glede na višino zneska je John morda zaslužil dovolj, da je zavezan k plačilu davka na dohodek.

Urad za revizijo ameriški davkariji predlaga, da naj se nove vrste zaslužkarjev sprva sicer ne loti z (za IRS) običajnimi štirimi konjeniki apokalipse, temveč z jasno obrazloženimi vrstami obdavčljivih in neobdavčljivih virtualnih transakcij.

Ne spreglejte