Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
19. 6. 2014,
16.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

blog internet mediji raziskava

Četrtek, 19. 6. 2014, 16.27

8 let

V Sloveniji služi bistveno manj blogerjev kot drugod

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri nas s pisanjem bloga služi slabih 19 odstotkov blogerjev, medtem ko je na Finskem in v Španiji tako pri več kot 70 odstotkih piscev spletnih objav.

Kot so pokazali rezultati mednarodne raziskave Blogbarometer 2014, za slovenske blogerje denar očitno ni prevladujoča motivacija pri objavljanju vsebin, saj jih več kot štiri petine z njimi ne služi denarja. Kar je blogerjem na Finskem in v Španiji že uspelo uveljaviti kot poslovno priložnost, je pri nas še vedno predvsem ljubiteljska dejavnost, je še pokazala raziskava, ki so jo v osmih evropskih državah (poleg Slovenije še na Češkem, Finskem, Irskem, v Italiji, Nemčiji, Španiji in Veliki Britaniji) ter v ZDA in Novi Zelandiji izvedle članice oglaševalskega omrežja Iprex, v Sloveniji je to agencija Taktik. V raziskavi je sodelovalo 1.360 blogerjev, od tega jih je bilo 149 iz Slovenije. Slovenski blogerji manj komunicirajo s podjetji … Eden od razlogov za razmeroma nizko stopnjo komercializacije slovenske blogosfere je tudi slabša povezanost med krajevnimi podjetji in blogerji. Medtem ko v Sloveniji vsaj enega stika s kakšnim podjetjem ni navezala niti polovica blogerjev, je v večini drugih držav s podjetji vzpostavilo stik okrog štiri petine ustvarjalcev blogov.

Omenjene razlike se očitno dobro zavedajo tudi slovenski pisci spletnih objav, ti so v razpravi ob objavi rezultatov menili, da za svojimi evropskimi kolegi zaostajajo približno dve leti. … so mlajši in vztrajnejši od evropskih kolegov … Slovenska blogosfera odstopa od povprečja še v nekaterih kazalnikih. Slovenski blogerji ustvarjajo svoje objave v povprečju skoraj eno leto dlje kot tisti v drugih sodelujočih evropskih državah in so za dobrih pet let mlajši od evropskega povprečja, to znaša 37 let. Prav tako so med sodelujočimi slovenskimi pisci prevladovali moški, medtem ko je povprečje evropskih držav z močno dvotretjinsko večino naklonjeno ženskam. … in jih zanimajo druge teme Medtem ko so najpogostejše teme evropskih blogov moda, slog in oblačila (15,3 odstotka), lepota (13 odstotkov) ter hrana in pijača (12,7 odstotka), je najbolj priljubljena tematika slovenskih blogov tehnologija (13,4 odstotka), ki je v evropskem merilu z dobrimi sedmimi odstotki komaj na sedmem mestu. Slovenski ustvarjalci blogov o modi, slogu in oblačilih opažajo večji obisk, medtem ko je število obiskov slovenskih tehnoloških blogov večinoma ustaljeno. Različna obiskanost Povprečen obisk slovenskega bloga je 6.750 ogledov na mesec, a jih ima dobra petina mesečno manj kot 500 ogledov. Po drugi strani pa sta dva slovenska sodelujoča v raziskavi odgovorila, da njuna bloga mesečno naštejeta vsak po več kot 75 tisoč ogledov. Povprečen evropski blog ima dobrih 32 tisoč ogledov na mesec, a je tudi med njimi četrtina takih, ki mesečno ne dosežejo 500 ogledov. Ali je blog medij? O odnosu med blogi in tradicionalni mediji niti sami blogerji nimajo enotnega mnenja. Dobra polovica jih meni, da so alternativa poročanju klasičnih medijev, dobri dve petini pa jih menita, da bi morali blogom omogočiti vpis v razvid medijev.

Za odgovor, kako na odnos med blogi in tradicionalni mediji gledajo zadnji, bomo morali počakati na kakšno novo raziskavo.

Ne spreglejte