Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
11. 8. 2019,
19.58

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73

Natisni članek

vesolje nedeljska znanost

Nedelja, 11. 8. 2019, 19.58

4 leta, 8 mesecev

Silovit trk v Jupiter

Nevede je posnel enega najredkeje opaženih dogodkov v Osončju

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,73
Jupiter trk | Foto Ethan Chappel / CC by 2.0

Foto: Ethan Chappel / CC by 2.0

Astronom Ethan Chappel je imel v sredo med opazovanjem meteorskega dežja oziroma tako imenovanih Perzeidov teleskop, ki je bil povezan s kamero, usmerjen proti Jupitru. Izkazalo se je, da je imel veliko srečo, saj mu je uspelo posneti zelo redko opažen dogodek: trk drugega vesoljskega telesa v največji planet v Osončju. 

Chappel je dogodek na površini Jupitra opazil šele po tem, ko je videoposnetek slike s teleskopa naložil v specializirano programsko opremo, ki zaznava bliske ob morebitnih trkih drugih vesoljskih teles v planete.

Da ni šlo zgolj za anomalijo opreme za snemanje videoposnetkov, temveč se je trk v Jupiter res zgodil, se strinjajo tudi drugi astronomi, v prvi vrsti Heidi Hammel, slavna strokovnjakinja na področju planetarne astronomije, ki je leta 1994 vodila opazovanje ene najbolj odmevnih prometnih nesreč v zgodovini opazovanja vesolja, ko se je v Jupiter zaletel komet Shoemaker-Levy 9:

Drugi astronomi menijo, da trk na površini največjega planeta v Osončju najverjetneje ne bo pustil vidnih posledic. Vesoljsko telo, ki je povzročilo blisk na Jupitru, primerjajo s tistim iz leta 2010, ko se je v plinastega velikana zaletel meteor s premerom od 8 do 13 metrov in z maso do 2.000 ton:

Ob zgornjem trku vesoljskega telesa v Jupiter leta 2010 naj bi se sprostilo približno toliko energije kot ob detonaciji ene megatone (milijona ton) eksploziva TNT. Za primerjavo: atomska bomba, ki jo je avgusta 1945 razneslo nad Hirošimo, je dosegla okrog 15 kiloton TNT, kar je 0,015 megatone TNT. 

Hirošima
Novice Če bi bilo tisti dan oblačno, bi jim bila prihranjena peklenska eksplozija

Če upoštevamo dejstvo, da je Jupiter v premeru okrog 11-krat večji od Zemlje in več kot 300-krat bolj masiven od našega planeta, se od 8 do 13 metrov dolg meteor zdi neznaten.

A treba je upoštevati dejstvo, da ima Jupiter zaradi svoje mase precej močnejši gravitacijski privlak od Zemlje, zato se vesoljska telesa vanj zaletavajo bolj silovito. 

Takole bi bila ob Jupitru, največjem planetu v Osončju, videti naša Zemlja. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Takole bi bila ob Jupitru, največjem planetu v Osončju, videti naša Zemlja. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Svetleči oblaki, noktilucentni oblaki
Novice Kot da bi nebo stresla elektrika: nad Slovenijo izredno redek pojav #video

Trki v Jupiter niso redki, zelo redko pa jih dejansko vidimo

Jupiter je zaradi svoje ogromnosti in že omenjenega zelo močnega gravitacijskega privlaka velika tarča za meteorje, asteroide in komete. Po ocenah znanstvenikov v planet vsako leto trči od 12 pa tudi do 60 vesoljskih skal s premerom od 5 do 20 metrov. 

Takšnih dogodkov smo ljudje do zdaj sicer videli zelo malo. Različnih videoposnetkov trkov v Jupiter je toliko, da jih lahko tako rekoč preštejemo na prste obeh rok. Zadnji takšen prizor smo lahko opazovali maja 2017.

Jupiter
Novice Poglejte si eksploziven trk neznanega predmeta v Jupiter (video)

Daleč najslavnejši dogodek, ko je človeštvo tudi sploh prvič lahko opazovalo trk vesoljskih teles v Osončju, se je zgodil julija 1994. Takrat so atmosfero na južni polobli plinastega giganta naluknjali kosi razpadlega kometa Shoemaker-Levy 9.

Veliki madeži na površini Jupitra, ki jih je povzročil trk kometa Shoemaker-Levy 9, so bili s pomočjo teleskopov opazni še več mesecev po dogodku.

Posledice trka kometa v Jupiter so bile vidne celo bolj od velike rdeče pege, ene od najbolj prepoznavnih površinskih lastnosti plinastega planeta. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Posledice trka kometa v Jupiter so bile vidne celo bolj od velike rdeče pege, ene od najbolj prepoznavnih površinskih lastnosti plinastega planeta. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Preberite tudi:

Mirko Tuš
Novice Obljuba Mirka Tuša, o kateri je govorila vsa Slovenija
Črna luknja
Novice Zgodovinski dan za človeštvo: to je prva fotografija črne luknje #video
Mars, prevara
Novice Resnica o prizoru, ki ga je danes videlo na tisoče Slovencev
Grenlandija
Novice Alarm na strehi sveta: ko psi hodijo po vodi, je nekaj zelo narobe
Ne spreglejte