Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
30. 3. 2016,
19.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

1

Natisni članek

znanost

Sreda, 30. 3. 2016, 19.29

6 let, 6 mesecev

Poglejte si eksploziven trk neznanega predmeta v Jupiter (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

1

Jupiter | Foto Reuters

Foto: Reuters

V največji planet v Osončju, plinasti velikan Jupiter, je pred nekaj dnevi trčilo neznano vesoljsko telo. Dogodek je v objektiv ujelo več amaterskih astronomov.

Avstrijski amaterski astronom Gerrit Kernbauer je 17. marca skozi objektiv teleskopa snemal Jupiter, največji planet v Osončju, in opazil nekaj nenavadnega. Na površini planeta se je za trenutek nekaj zasvetilo - videti je bilo, kot da bi vanj trčilo drugo vesoljsko telo, na primer komet ali asteroid. Videoposnetek je objavil na spletno stran YouTube.

V komentarjih je bilo opazili veliko objav skeptikov, a dvome o tem, da se je na površini plinastega velikana nekaj res zgodilo, je najbrž dokončno razblinil še en posnetek. Na YouTubu ga je delil irski astronom John Mckeon.

Phil Plait z astronomskega spletnega bloga Bad Astronomy meni, da v nobenem primeru ni šlo za anomalijo teleskopov, temveč res za trk med planetom in neznanim vesoljskim predmetom. "V Jupiter vsako leto 'poči' nekaj dovolj velikega, da lahko dogodek z Zemlje opazuje vsak amaterski astronom," je zapisal.

Zelo velika eksplozija

Telo, ki je treščilo v Jupiter, po vsej verjetnosti ni bilo zelo veliko, morda je imelo premer nekaj deset metrov. A trčenje je bilo kljub temu zelo silovito, zelo eksplozivno. Precej bolj, kot če bi podobno velik asteroid ali komet padel na Zemljo, razlaga Plait.

Razlog za to je Jupitrov gravitacijski privlak, ki je nekajkrat močnejši od Zemljinega. Močnejša gravitacija pomeni, da vesoljsko telo med približevanjem planetu pospešuje bolj intenzivno in vanj tudi trči precej hitreje.  

Energija, ki jo vesoljsko telo sprosti ob trku v planet, je odvisna od mase telesa (večkratnik mase pomeni enak večkratnik sproščene energije) in od kvadrata hitrosti. Jupitru (na fotografiji) se bo asteroid, komet, meteorit približal petkrat hitreje kot Zemlji, petkratna hitrost pa pomeni petindvajsetkratno energijo. | Foto: Reuters Energija, ki jo vesoljsko telo sprosti ob trku v planet, je odvisna od mase telesa (večkratnik mase pomeni enak večkratnik sproščene energije) in od kvadrata hitrosti. Jupitru (na fotografiji) se bo asteroid, komet, meteorit približal petkrat hitreje kot Zemlji, petkratna hitrost pa pomeni petindvajsetkratno energijo. Foto: Reuters

 Asteroid, ki je pred tremi leti eksplodiral nad Rusijo, je ob tem sprostil energijo, ki ustreza pol milijona tonam eksploziva TNT. Če bi zadel atmosfero Jupitra, bi torej povzročil eksplozijo, ekvivalentno 12,5 tonam TNT.

To je le malce manj od eksplozije vodikove bombe Castle Bravo leta 1954, ki še danes velja za najsilovitejše jedrsko orožje, ki so ga kdajkoli preizkusile ZDA. | Foto: To je le malce manj od eksplozije vodikove bombe Castle Bravo leta 1954, ki še danes velja za najsilovitejše jedrsko orožje, ki so ga kdajkoli preizkusile ZDA.

 

Se kdo še spomni dogodka iz leta 1994?

Najbrž najbolj znan trk vesoljskega telesa z Jupitrom se je zgodil leta 1994, ko so atmosfero na južni polobli plinastega giganta prebodli kosi razpadlega kometa Shoemaker-Levy 9.

Veliki madeži na površini Jupitra, ki jih je povzročil trk kometa Shoemaker-Levy 9, so bili s pomočjo teleskopa opazni še več mesecev po dogodku, vidni pa celo bolj od Velike rdeče pege, ene od najbolj prepoznavnih površinskih lastnosti plinastega planeta. | Foto: Reuters Veliki madeži na površini Jupitra, ki jih je povzročil trk kometa Shoemaker-Levy 9, so bili s pomočjo teleskopa opazni še več mesecev po dogodku, vidni pa celo bolj od Velike rdeče pege, ene od najbolj prepoznavnih površinskih lastnosti plinastega planeta. Foto: Reuters

Ne spreglejte