Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
16.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Sony LG Nokia Huawei Lenovo pametni telefon MWC 2017

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 16.35

6 let, 7 mesecev

TOP 5: Najboljši novi pametni telefoni

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Na Svetovnem kongresu mobilne telefonije (MWC 2017), ki je te dni v Barceloni, so največji proizvajalci pametnih telefonov na svetu na mizo že vrgli vse svoje najboljše karte. Predstavljamo pet modelov, ki bodo vsaj en mesec, dokler svojih pomladnih adutov ne razkrijeta še Samsung in HTC, zagotovo veljali za najboljše nove pametne telefone v letu 2017.

Huawei P10 in Huawei P10 Plus

Huawei P10 | Foto: Huawei Huawei P10 Foto: Huawei

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei je predstavil dva nova modela: Huawei P10 in P10 Plus. Oba sta nadgradnji lanskih modelov P9 in P9 Plus, a je drugi dobil več izboljšav kot prvi.

Huaweiju P10 se je v primerjavi s predhodnikom malce skrčil zaslon. Zdaj po diagonali meri 5,1 palca (lani 5,2), še pa vedno kaže sliko v ločljivosti Full HD (1.080 x 1920 slikovnih pik). To se v premijskem segmentu v letu 2017 skoraj ne spodobi več, skoraj vsi tekmeci so že lani preklopili na zaslone z ločljivostjo qHD (1.440 x 2.560 slikovnih pik).

Kdor želi qHD, bo moral poseči po modelu P10 Plus, ki pa je v primerjavi z lanskim modelom napredoval v ločljivosti. Kot pove že njegovo ime, je Huawei P10 Plus večji od navadnega P10: njegova diagonala zaslona meri 5,5 palca.

Huawei P10 | Foto: Huawei Huawei P10 Foto: Huawei

Oba pametna telefona poganja procesor Kirin 960, osemjedrni čip, ki utripa že v Huaweijevem paradnem konju lanske jeseni, modelu Mate 9.

Pametni telefon Huawei P10 bo na voljo s štirimi gigabajti delovnega pomnilnika RAM in 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov, P10 Plus pa bo imel šest gigabajtov RAM-a in 128 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov.

Kar zadeva oblikovne novosti, smo malce razočarani, saj je Huawei čitalnik prstnih odtisov s hrbtne strani, kjer je bil na zelo praktičnem mestu, natanko pod kazalcem, prestavil na sprednjo stran na gumb pod zaslonom.

Pri Huaweiju so ob predstavitvi obeh pametnih telefonov P10 zatrdili tudi, da je izboljšan fotoaparat Leica z dvema senzorjema eden od najboljših na mobilnem trgu za hip.

Huawei P10 zadaj | Foto: Huawei Huawei P10 zadaj Foto: Huawei

Vemo že tudi, da Huawei P10 in P10 Plus na slovenski trg prihajata v začetku aprila. Cena P10 v prodaji brez vezave bo med 600 in 650 evri, za P10 Plus pa bo treba odšteti med 800 in 850 evri.


Sony Xperia XZ Premium

Sony Xperia XZ Premium | Foto: Sony Mobile Sony Xperia XZ Premium Foto: Sony Mobile

Sony Xperia XZ Premium je pametni telefon s trenutno najboljšim procesorjem (Snapdragon 835), fenomenalnim zaslonom, ki kaže sliko v ločljivosti 4K, najnovejšim operacijskim sistemom Android (7.1.1), odličnim fotoaparatom in odpornostjo proti vdoru vode.

Gre za izboljšavo modela Xperia XZ, ki smo ga med našim preizkusom zelo pohvalili.

XZ Premium je slišati kot popoln pametni telefon, skrbita pa nas dve stvari: kako se bo obnesla povprečno zmogljiva baterija, ki jo bo zaslon zagotovo zelo obremenil, in kakšna bo cena. Že Xperia XZ namreč spada v najvišji cenovni razred (okrog 650 evrov v prodaji brez vezave).


Nokia 6

Nokia 6 | Foto: HMD Global Nokia 6 Foto: HMD Global

Nokia 6 bo zastavonoša finskega tehnološkega podjetja HMD Global, ki ima do nadaljnjega pravico do prodaje pametnih telefonov z imenom Nokia. Kar zadeva zmogljivost, se Nokia 6 drugimi pametnimi telefoni na tem seznamu ne more primerjati, saj jo poganja razmeroma šibek procesor Snapdragon 430. Ima pa Nokia 6 nekaj drugih močnih adutov:

- nameščen ima operacijski sistem Android 7.0 brez nadležnih aplikacij proizvajalca, kar pomeni, da bo ponujala najbolj čisto izkušnjo Androida med skoraj vsemi pametnimi telefoni (izjema je Googlov Pixel);

- privlačno obliko in kakovost izdelave, kovinsko ohišje je izdelano iz enega samega kosa;

- nizko ceno. HMD Global jo bo prodajal za 229 evrov.

HMD Global je od mrtvih obudil tudi legendarno Nokio 3310


LG G6

LG G6  |  Foto: LG | Foto: LG G6 | Foto: LG

G6 bo vrhunec letošnje ponudbe pametnih telefonov južnokorejskega podjetja LG. Oblikovno je G6 v primerjavi s predhodnikom korak nazaj, saj je LG z njim opustil modularno zasnovo (modelu G5 smo lahko dodajali ali odvzemali komponente), a tudi korak naprej, saj ima večji zaslon, a je hkrati tudi manjši od lanskega G5.

Zaslon LG G6 sega skoraj od roba do roba in zaradi tega kaže sliko v razmerju 18:9, kar je na trgu pametnih telefonov razmeroma novo. Poganja ga najboljši lanski procesor, štirijedrni Snapdragon 821, ima pa tudi štiri gigabajte pomnilnika RAM. Prostora za shranjevanje podatkov je 32 oziroma 64 gigabajtov v dražji različici. G6 ima tudi bolj zmogljivo baterijo od predhodnika.  |  Foto: Android Authority | Foto: Zaslon LG G6 sega skoraj od roba do roba in zaradi tega kaže sliko v razmerju 18:9, kar je na trgu pametnih telefonov razmeroma novo. Poganja ga najboljši lanski procesor, štirijedrni Snapdragon 821, ima pa tudi štiri gigabajte pomnilnika RAM. Prostora za shranjevanje podatkov je 32 oziroma 64 gigabajtov v dražji različici. G6 ima tudi bolj zmogljivo baterijo od predhodnika. | Foto: Android Authority

Na zadnji strani LG G6 je ob dveh lečah fotoaparata čitalnik prstnih odtisov, vgrajen je kar v gumb, ki telefon prebudi iz spanca.

LG G6 je tudi prvi pametni telefon, ki podpira tehnologijo Dolby Vision. Ta omogoča bolj kakovosten prikaz slike med ogledovanjem videoposnetkov.

Ne spreglejte