Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
18.42

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

LG G5 Andrej Pirnat Srdjan Cvjetović

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 18.42

7 mesecev, 2 tedna

LG predstavil nov telefon, ki se sestavlja kot kocke lego

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
LG iz leta v leto postaja resnejši tekmec na trgu pametnih telefonov. Z G5, letošnjim paradnim konjem, ciljajo na revolucijo v dizajnu. Telefon bo namreč razstavljiv kot kocke lego.

Korejska multinacionalka LG je naslednika svojega telefona G4, ki se je izkazal za enega od najboljših v letu 2015 (sploh na področju fotografije), naznanila v sklopu svetovnega kongresa mobilne telefonije, ki te dni poteka v katalonski prestolnici Barceloni.

Najbolj vpadljiva in potencialno revolucionarna novost novega telefona z oznako G5 je modularni dizajn, ki uporabniku omogoča menjavo določenih komponent strojne opreme. Bolj subtilne spremembe pa obsegajo še bolj ergonomsko obliko ohišja, manjše fizične tipke in nekoliko spremenjen operacijski sistem Android, iz katerega so odstranili glavni meni z aplikacijami (tipka na dnu zaslona, ki vam pokaže seznam vseh nameščenih aplikacij). Ta sprememba pomeni, da se bodo vse nameščene aplikacije prikazovale na začetnem domačem zaslonu, tako kot pri Applovih mobilnih napravah.

Z razširitvami bo telefon dobil dodatno funkcionalnost G5 bo imel odstranljiv spodnji del ohišja, s čimer bo uporabnikom omogočal lažji dostop do baterije, če bi jo bilo treba odstraniti ali zamenjati. Ne bo pa to edina funkcija odstranljivega dna. Tega bo mogoče zamenjati z različnimi moduli oziroma dodatno opremo, ki bo obogatila funkcionalnost telefona.

Na predstavitvi so med drugim pokazali razširitev za boljši zvok z dodatnim vhodom za slušalke (LG Hi-Fi Plus) in razširitev za fotoaparat (LG CAM Pro), ki bo skrbela za zajemanje bolj kakovostnih slik. Zadnja bo navdušencem nad fotografijo ponudila tudi večje število nastavitev, s katerimi se bodo lahko igrali. Pri LG pa so obljubili tudi, da bodo pri razvoju razširitev in dodatkov k sodelovanju povabili tudi zunanje proizvajalce strojne opreme.

Ob tem pa so opozorili tudi, da modularni dizajn za zdaj ostaja omejen na dodatke in razširitve, ki obogatijo že obstoječe funkcije telefone in da, vsaj v tej generaciji, na ta način še ne bo mogoče menjati osnovnih komponent, kot so procesor, zaslon in fotoaparat.

Na zaslonu bo ostrejša slika Omenjene komponente so bile sicer deležne tudi nekaj posodobitev. Zaslon bo v diagonalo meril 5,3 palca, kar je nekoliko manj kot pri predhodniku, obdržal pa bo enako ločljivost (QHD oziroma 2560 x 1440 slikovnih pik). Posledično bo gostota slikovnih pik na palec (PPI) nekoliko višja, kar v praksi pomeni še bolj ostro sliko, prav tako pa LG obljublja boljši kontrast slike, s katerim bo vsebina zaslona bolj razločna tudi na sončni svetlobi.

Morda najpomembnejša novost posodobljenega zaslona pa je posebna funkcija, ki bo nekatere pomembnejše informacije, kot so ura, dnevne obveznosti in vremenska napoved, prikazovala tudi v spečem stanju.

Fotografije bosta zajemala kar dva objektiva Precej večjo prevetritev pa je doživel fotoaparat. G5 ima namreč na hrbtni strani kar dva objektiva, poleg standardnega še 135-stopinjskega, ki zajemata slike v ločljivosti 16 oziroma 8 megapikslov. Z obema lahko sliko zajamete istočasno ali pa med njima preklapljate.

LG je nadgradil tudi procesor, in sicer z osemjedrnim Snapdragonom 820, ki ga bomo v bližnji prihodnosti našli pri vseh močnejših telefonih. Poleg procesorja v drobovju počivajo še štirje gigabajti delovnega pomnilnika in 32 gigabajtov notranjega spomina. S spominsko kartico microSD lahko tega razširite do dveh terabajtov.

Od pomembnejših novosti pa sta omembe vredna še hitrejši način polnjenja prek novega vmesnika USB-C ter senzor za prepoznavo prstnih odtisov, ki se nahaja na hrbtni strani telefona.

Ne spreglejte