Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
15. 3. 2023,
22.01

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

25

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 15. 3. 2023, 22.01

1 leto, 1 mesec

To so največje skrbi Ukrajincev

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

25

Kijev, Ukrajina, letalski napad | 9. marec 2023: sončni vzhod v Kijevu, ki je po nočnem raketnem napadu zavit v dim.  | Foto Guliver Image

9. marec 2023: sončni vzhod v Kijevu, ki je po nočnem raketnem napadu zavit v dim.

Foto: Guliver Image

Ugibati, kaj v zadnjem letu dni po glavi roji povprečnemu Ukrajincu ali Ukrajinki, je preprosto: v prvi vrsti najverjetneje boj za preživetje in ohranitev suverenosti lastne države, kar je posledica ruske invazije, ki se je začela 24. februarja lani. Podrobnejše podatke o tem, kaj v resnici preveva misli državljanov Ukrajine, medtem ko nad njihovimi mesti žvižgajo ruske balistične rakete, pokaže zgodovina njihovih iskanj na Googlu. Ta razkriva tudi, kaj je v dobrem letu vojne daleč najbolj skrbelo Ruse. 

Orodje Google Trends, ki omogoča vpogled v pogostost pojavljanja iskalnih izrazov in tematik v določeni regiji v določenem časovnem obdobju, daje zelo dober vpogled v teme, ki so v zadnjem letu dni najbolj zanimale povprečnega državljana ali državljanko Ukrajine z dostopom do spleta. Google je s skoraj 90-odstotnim tržnim deležem namreč daleč najbolj uporabljan spletni iskalnik v Ukrajini, z nekaj manj kot osmimi odstotki pa mu sledi ruski Yandex, je razvidno na statističnem portalu gs.statcounter.com.

Ukrajino prežela tesnoba

Med tematskimi sklopi iskalnih poizvedb, ki so od začetka invazije najbolj zanimale Ukrajince, izstopa tesnoba oziroma anksioznost. Gre za tematski sklop, katerega priljubljenost je na ukrajinskem delu Googla lani poskočila v nebo.

Prebivalci Kijeva se med raketiranjem ukrajinske prestolnice skrivajo na postaji podzemne železnice. | Foto: AP / Guliverimage Prebivalci Kijeva se med raketiranjem ukrajinske prestolnice skrivajo na postaji podzemne železnice. Foto: AP / Guliverimage

Glavni razlog za to je, da v tematski sklop "tesnoba" spadajo poizvedbe o alarmih za letalski napad in lokacijah zaklonišč. Med najhitreje rastočimi "guglanimi" ključnimi besedami v Ukrajini je v zadnjem letu namreč "zemljevid alarmov za zračni napad" oziroma ena od podobnih kombinacij besed. Prvi rezultat iskanja je dobro znani portal alerts.in.ua, ki prikazuje zemljevid Ukrajine in regije, kjer trenutno tulijo sirene.

Drugi tematski sklopi, ki so v zadnjem letu doživeli velik skok poizvedb, so vojne operacije (vrhunce je tematski sklop dosegel med prvim uspešno odbitim poskusom Rusije, da zavzame Kijev, in nato med poletno-jesensko ukrajinsko protiofenzivo), ukrajinske oborožene sile ter pa leti 2022 in 2023, ki pa sta bolj kot z vojno povezani s prazniki in drugimi aktualnimi dogodki.

Ukrajinci so po začetku invazije z Googlom veliko pogosteje kot prej iskali ruskega predsednika Vladimirja Putina.  | Foto: Reuters Ukrajinci so po začetku invazije z Googlom veliko pogosteje kot prej iskali ruskega predsednika Vladimirja Putina. Foto: Reuters

Med 25 tematskimi sklopi, ki so v Ukrajini v zadnjih slabih trinajstih mesecih doživeli največjo rast priljubljenosti, med drugim najdemo še splošno temo o vojni, ruskega predsednika Vladimirja Putina, generatorje električne energije in vse drugo, kar je povezano s hrambo električne energije, medij Ukrajinska Pravda ter komunikacijsko aplikacijo Telegram, prek katere Ukrajinci od svojcev, ki se borijo, prejemajo kritično pomembne informacije o stanju na bojišču ter njihovem zdravju in počutju. 

Ogromne skrbi zaradi napadov iz zraka

Med konkretnimi kombinacijami ključnih besed, ki so jih ukrajinski uporabniki v Google v primerjavi z obdobjem pred invazijo vpisovali najpogosteje, z naskokom prednjačijo tiste, ki so povezane z alarmi, ki opozarjajo na letalske ali raketne napade. 

Med 25 iskalnimi poizvedbami, katerih pogostost pojavljanja je od začetka vojne v Ukrajini narasla najbolj, med drugim najdemo tudi:

- prošnje za državno finančno pomoč, 

- Deep State: ne gre za globoko državo, kar to pomeni v prevodu, temveč za zemljevid frontne linije in drugih oboroženih spopadov DeepStateMAP,

Zemljevid Deep State Map temelji na odprtokodnem projektu zemljevida sveta OpenStreetMap, na katerem lahko vsak ustvarja svoje zemljevide.  | Foto: DeepStateMap / OpenStreetMap / Posnetek zaslona Zemljevid Deep State Map temelji na odprtokodnem projektu zemljevida sveta OpenStreetMap, na katerem lahko vsak ustvarja svoje zemljevide. Foto: DeepStateMap / OpenStreetMap / Posnetek zaslona

- Oleksija Arestoviča, zdaj nekdanjega svetovalca ukrajinskega predsednika Zelenskega, ki je januarja odstopil po izjavi, da bi bil domnevni ruski napad na stanovanjski blok v Dnipru lahko pravzaprav posledica delovanja ukrajinske zračne obrambe,

- ukrajinsko protestno pesem Oj u luzi červona kalina,

- brezpilotna letala bayraktar, s katerimi Ukrajino opremlja Turčija.

Čeprav med najhitreje rastočimi iskalnimi poizvedbami od 24. februarja 2022 na ukrajinskem delu Googla izstopajo vsebine, povezane z rusko invazijo, je med njimi vseeno mogoče najti nekaj običajnih tem, kot so TV-serija Wednesday (Sreda), resničnostni šov Samski moški 2022 in pa športne stave.

Kaj pa je od začetka invazije najbolj zanimalo Ruse?

Orodje Google Trends je za Rusijo nekoliko manj reprezentativno, saj ima Google med spletnimi iskalniki v Rusiji precej manjši tržni delež kot v Ukrajini. V Rusiji po podatkih gs.statcounter.com namreč prednjači domači Yandex, ki ima 54-odstotni tržni delež, Google pa nekaj več kot 43-odstotnega.

Tudi v Rusiji je bila velika večina najhitreje rastočih spletnih iskanj z Googlom v enakem obdobju, torej od 24. februarja 2022 do danes, povezana z vojno v Ukrajini. Ruse je daleč najbolj skrbela vojaška mobilizacija, ki jo je Putin odredil septembra lani.

Septembra lani je ogromno Rusov zaradi napovedane mobilizacije pobegnilo v Kazahstan in Gruzijo.  | Foto: AP / Guliverimage Septembra lani je ogromno Rusov zaradi napovedane mobilizacije pobegnilo v Kazahstan in Gruzijo. Foto: AP / Guliverimage

Med iskanimi tematskimi sklopi, ki so v Rusiji najbolj poskočili od začetka invazije, so bili med drugim še Ukrajina, Ukrajinci kot narod, navidezno zasebno omrežje (VPN, orodje, ki se uporablja za navidezno spremembo lokacije uporabnika interneta in mu omogoči, da dostopa do spletnih strani, ki so v njegovi državi blokirane), prepovedana beseda vojna, Vladimir Putin, informacije o različnih denarnih valutah (dolar, rubelj, evro) in Kitajska. 

 

Ne spreglejte