Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
1. 9. 2016,
14.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Sony Sony Mobile Sony Xperia XZ Sony Xperia X Compact pametni telefon

Četrtek, 1. 9. 2016, 14.56

6 let, 7 mesecev

Sonyjeva mobilna novinca: eden za najvišjo ligo in eden za razred kompaktnih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Foto: Sony Mobile

Xperia XZ je najnovejši in na prvi pogled tudi obetaven poskus japonskega proizvajalca, da se ponovno znajde v družbi uspešnih pametnih telefonov najvišjega razreda.

Sonyjeva enota za mobilne telefone že od nekdaj izkorišča znanje in tehnologijo, ki ga ima matična japonska družba pri fotoaparatih, natančneje pri tipalih, ki omogočajo kakovostne fotografije v manj ugodnih razmerah tudi takrat, ko se uporabnik povsem zanaša na privzete nastavitve fotoaparata.

Tako so tehnologijo trojnega zaznavanja slike, ki obljublja nezamegljene fotografije tudi pri premikajočih se motivih, pripeljali na svoja nova pametna telefona. Oba sta iz serije X in sta bila pravkar predstavljena v Berlinu na dan pred uradnim odprtjem sejma IFA.

Nov Sonyjev paradni konj je Xperia XZ

Z zaslonom, katerega diagonala meri 5,2 palca (13,2 centimetra), Xperia XZ, ki jo poganja Qualcomm Snapdragon 820, eden od najmočnejših silakov med mobilnimi procesorji, meri na najbolj zahtevne uporabnike. Poleg treh senzorjev, ki skrbijo za ostrino in barve tudi ob pomanjkljivi svetlobi, ima fotoaparat na hrbtni strani pametnega telefona Xperia XZ ločljivost 23 milijonov pik in hiter čas zagona iz stanja pripravljenosti – že v šestih desetinkah sekunde je pripravljen na zajem. Na sprednji strani pa je fotoaparat, namenjen predvsem selfiejem, katerega ločljivost je 13 milijonov pik.

Tistim, ki pa vendarle želijo ohraniti nadzor nad lastnostmi fotografije ali morda ustvarjati kakšne osebne učinke, so na voljo napredne funkcije ročnih nastavitev, so izpostavili pri Sonyju.

Sony Xperio XZ bodo trgu ponudili predvidoma oktobra, in sicer v treh barvah: gozdnato modri, mineralno črni in platinasti. Predvideni sta različici za eno kartico SIM ali dve, vendar še ni znano, na katerih trgih bosta prisotni obe.

Sony Xperia X Compact ima zaslon z diagonalo, manjšo od 12 centimetrov, česar bodo veseli predvsem tisti, ki so vajeni svoj pametni telefon upravljati samo z eno roko. | Foto: Sony Mobile Sony Xperia X Compact ima zaslon z diagonalo, manjšo od 12 centimetrov, česar bodo veseli predvsem tisti, ki so vajeni svoj pametni telefon upravljati samo z eno roko. Foto: Sony Mobile

Za tiste, ki jim je manjša velikost več vredna

Nova Xperia X Compact je nekoliko manjša, diagonala njenega zaslona meri 4,6 palca, to je 11,7 centimetra. Na trg bo prišla predvidoma že ta mesec, in sicer v treh barvnih odtenkih: megleno modri, vesoljsko črni in beli.

Tako kot zmogljivejša sestrica Xperia XZ ima tudi kompaktni X funkcije za učinkovitejše ravnanje z energijo akumulatorja, funkcijo Xperia Tips, ki zaznava vzorec uporabe in na podlagi tega prilagaja uporabniške nasvete ter priporočila, in funkcijo Smart Cleaner, ki prav tako na podlagi zaznavanja vzorca uporabe čisti podatke iz aplikacij v predpomnilniku z namenom zagotavljanja optimalnega delovanja naprave.

Ne spreglejte