Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
11. 6. 2021,
18.46

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

17

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus bitcoin

Petek, 11. 6. 2021, 18.46

2 leti, 10 mesecev

Se bo prvi veliki dogodek brez mask izkazal za covidno katastrofo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

17

V ameriški metropoli Miami se je pred natanko enim tednom začel dvodnevni sejem Bitcoin 2021, do zdaj domnevno največji dogodek, posvečen kriptovaluti bitcoin. Na prizorišče se je v dveh dneh po nekaterih ocenah zgrnilo do 50 tisoč ljudi, ki za vstop v konferenčne dvorane niso potrebovali zaščitnih mask, negativnega testa na koronavirus ali potrdila o cepljenju. Zdaj se je pojavila skrb, da bi lahko šlo za tako imenovani superprenašalski dogodek. Kar nekaj gostov Bitcoina 2021 namreč javno tarna, da so staknili bolezen covid-19 oziroma se okužili z novim koronavirusom.

BethAnn McLaughlin
Novice Lagala o smrti zaradi koronavirusa: dvojna igra osramočene znanstvenice

Pretekli konec tedna je marsikdo verjel, da se bo sejem Bitcoin 2021 v zgodovino vpisal iz dveh razlogov: obsega, saj je šlo za domnevno najbolj obiskani bitcoin-dogodek v zgodovini, in "afnanja" ter na trenutke naravnost fanatičnega vedenja številnih prisotnih, zaradi katerih resnejše navdušence nad bitcoinom v zadnjih dneh skrbi, da jih bo svet začel obravnavati kot člane kulta. 

Vrsta za vstop na dogodek Bitcoin 2021 naj bi bila prvi dan dolga več kot kilometer in pol:

Toda vse bolj verjetno se zdi, da bo zapuščina konference, ki se je je po nekaterih ocenah v dveh dneh udeležilo kar 50 tisoč ljudi, drugačna. Šlo je namreč tudi za prvi množični dogodek po hudem drugem valu epidemije v ZDA za zaprtimi vrati brez kakršnihkoli zaščitnih ukrepov.

Obiskovalcem sejmišča Mana Wynwood v Miamiju ob vstopu na Bitcoin 2021 namreč ni bilo treba nadeti zaščitne maske ali pokazati negativnega testa na koronavirus oziroma potrdila o cepljenju proti covid-19.  

Eden od govorcev na dogodku Bitcoin 2021 je bil Francis Suarez, župan Miamija in velik podpornik bitcoina. Napovedovalec ga je na govorniški oder pospremil s komentarjem, da gre morda za "najbolj neodgovornega politika v ZDA", kar je bila najverjetneje šala na račun tega, da organizatorji Bitcoin 2021 niso uvedli nikakršnih zaščitnih ukrepov za zajezitev morebitnega prenosa koronavirusa med obiskovalci.
 | Foto: AP / Guliverimage Eden od govorcev na dogodku Bitcoin 2021 je bil Francis Suarez, župan Miamija in velik podpornik bitcoina. Napovedovalec ga je na govorniški oder pospremil s komentarjem, da gre morda za "najbolj neodgovornega politika v ZDA", kar je bila najverjetneje šala na račun tega, da organizatorji Bitcoin 2021 niso uvedli nikakršnih zaščitnih ukrepov za zajezitev morebitnega prenosa koronavirusa med obiskovalci. Foto: AP / Guliverimage

Organizatorji dogodka naj bi obiskovalce predhodno sicer obvestili, da naj raje ostanejo doma, če spadajo v katero od rizičnih skupin ali še niso bili cepljeni, in da bodo na konferenci upoštevali smernice CDC (Centra ZDA za nadzor nad nalezljivimi boleznimi).

Naomi Wolf
Novice Bila je preglasna: huda zaušnica slavni nasprotnici ukrepov

Toda eden od organizatorjev Bitcoin 2021, Dylan LeClair, je na družbenem omrežju Twitter jasno pokazal, da zagovarja drugačna stališča, saj je objavo, ki je cepljenje proti bolezni covid-19 primerjala s totalitarizmom, komentiral s fotografijo cepilnega kartončka CDC, na kateri je zapisano: "J*bite se":

Ne-ukrepi so "delovali"

V preteklih dneh so se na družbenih omrežjih začele pojavljati informacije o obiskovalcih dogodka Bitcoin 2021, ki so se (najverjetneje) tam okužili z novim koronavirusom. 

Do zdaj jih je o pozitivnem rezultatu testov na Twitterju poročalo več deset, odprto vprašanje pa je seveda, koliko je tistih, ki tega ne obešajo na veliki zvon.

Posnetek zaslona videoposnetka občinstva, ki je poslušalo govor župana Miamija na dogodku Bitcoin 2021, razkriva, da zaščitnih mask v zaprtem prostoru ni nosil tako rekoč nihče.  | Foto: Twitter / Posnetek zaslona Posnetek zaslona videoposnetka občinstva, ki je poslušalo govor župana Miamija na dogodku Bitcoin 2021, razkriva, da zaščitnih mask v zaprtem prostoru ni nosil tako rekoč nihče. Foto: Twitter / Posnetek zaslona

Da je resneje zbolel za covid-19, je med drugim razkril Eric Wall, eden od šefov investicijske družbe Arcane Crypto. Okužbo je potrdil tudi znani kripto-vplivnež s Twitterja Luke Martin (@VentureCoinist).

Za zdaj še ni jasno, ali se bo na koncu izkazalo, da je bila konferenca Bitcoin 2021 pravi superprenašalski dogodek, ki je po definiciji druženje večjega števila ljudi zaprtega tipa, med katerim okužena oseba virus prenese na neproporcionalno višje število drugih ljudi.

Ameriška zvezna država Florida, kjer je potekal dogodek Bitcoin 2021, je med prvimi v ZDA sicer sprostila večino omejitev za zajezitev epidemije. Floridske oblasti so ta teden tudi ukinile vsakodnevno poročanje o številu pozitivnih testov, hospitalizacij in umrlih za covid-19, saj naj bi bile zaradi uspešnega programa cepljenja številke dovolj nizke, da to ni več nujno.

Preberite tudi:

Biogen
Novice Razkrite prave razsežnosti dogodka, ki je povzročil eksplozijo okužb
Novice Maščevanje znanstvenici, ki trdi, da oblasti lažejo o epidemiji? #video
Ne spreglejte