Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Android Google Samsung LG računalniška varnost

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 13.04

8 let

Proizvajalci androidnih mobilnih naprav obljubljajo rednejše popravke

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Največja do zdaj odkrita pomanjkljivost operacijskega sistema Android je velike proizvajalce, ki ga uporabljajo za svoje mobilne naprave, vendarle prepričala o pogostejših in hitrejših popravkih.

Nekaj dobrega pa je le prinesla ogromna varnostna pomanjkljivost Stagefright, ki je potencialno ogrožala več kot milijardo mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android. Google, LG in Samsung so namreč obljubili, da bodo v prihodnje objavljali mesečne varnostne popravke za svoje mobilne naprave. Veliko različic otežuje vzdrževanje Kot enega od razlogov, zakaj so do zdaj takšni popravki prihajali s precejšnjim zamikom, navajajo številne prilagojene različice operacijskega sistema, ki so v uporabi, kar znatno upočasnjuje razvoj vseh primernih posodobitev. Android je namreč odprtokodni sistem in ga proizvajalci, prav tako tudi mobilni operaterji, lahko prilagajajo tudi z dodajanjem svojih programov.

Android je najbolj uporabljan operacijski sistem za mobilne naprave in zato še bolj zanimiv tudi za računalniške nepridiprave. Varnostne popravke za Android razvijajo Googlovi programerji, a je dolžnost in naloga proizvajalcev mobilnih naprav poskrbeti za distribucijo teh popravkov na svoje izdelke. Začasna rešitev: izklopite samodejno nalaganje MMS-sporočil Stagefright, odkrili so ga prejšnji mesec, je toliko bolj nevaren zato, ker napadalcu omogoča prevzem mobilne naprave že s pošiljanjem videosporočila. Dokler ne bodo naredili ustreznega popravka, je v nastavitvah sporočil zelo zaželeno izklopiti samodejno nalaganje prejetih večpredstavnih (MMS) sporočil – neudobje ob ročnem nalaganju prejetih sporočil pristnih pošiljateljev je zanemarljivo majhno v primerjavi s tveganjem, ki obstaja, če se s trenutnim, še nepopravljenim Androidom samodejnemu nalaganju večpredstavnih sporočil ne odpoveste.

Ne spreglejte