Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft računalništvo Matic Tomšič

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 12.55

8 let

Petletnik postal najmlajši računalniški strokovnjak na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanski deček Ayan Quareshi je uspešno opravil z zahtevnim Microsoftovim preizkusom znanja in pri vsega petih letih uradno postal certificiran računalniški strokovnjak.

Microsoftov certifikat profesionalnega računalniškega strokovnjaka je ena najbolj cenjenih listin v IT-industriji, zanjo pa se praviloma bojujejo diplomanti računalništva, informatike in podobnih študijskih smeri, ki si želijo zagotoviti boljše možnosti pri iskanju službe. Pogoj za pridobitev certifikata je test, ki velja za razmeroma zahtevnega – a ne za britanskega dečka Ayana Quareshija.

Se spomnite risanke Dexterjev laboratorij? Mladi mož iz Coventryja, ki danes sicer šteje že šest let, se je pri petih letih spopadel z Microsoftovim preizkusom znanja in pravilno odgovoril na dovolj vprašanj, da je postal rekorder – najmlajši Microsoftov računalniški strokovnjak s certifikatom. Edinstveni naziv je pred tem pripadal Pakistancu Mehrozu Yawarju, ki je test aprila letos uspešno opravil pri starosti šest let in pol.

"Test je sestavljalo več vrst nalog, kot so vprašanja z več mogočimi odgovori in scenariji potencialnih računalniških težav, ki so bile rešljive na več načinov, a Ayanu je največ težav povzročal strokovni jezik," je za BBC povedal njegov oče Asim.

Ayan se z računalniki sicer ukvarja že od tretjega leta. Najprej se je spoznaval z delovanjem strojne opreme, kot so trdi diski in matične plošče, nato še z operacijskimi sistemi, predvsem okoljem Microsoft Windows. Pri petih letih je z očetovo pomočjo začel sestavljati domačo mrežo računalnikov – danes so del njegovega lastnega računalniškega laboratorija. Najmlajši Microsoftov strokovnjak želi v prihodnosti ustanoviti lastno podjetje, njegov sanjski projekt pa je E-Valley, britanska ustreznica Silicijeve doline v ZDA.

Ne spreglejte