Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2019,
13.03

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

8

Natisni članek

Marko Grgurovič Mordhau Slovenija zna Slovenija zna digizgodbe

Petek, 31. 5. 2019, 13.03

4 leta, 10 mesecev

Igra Mordhau je svetovni hit

Padel je rekord: slovensko igro kupilo že milijon ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,07

8

Mordhau | Foto Triternion

Foto: Triternion

V mesecu prodaje je računalniška igra Mordhau, ki simulira srednjeveško bojevanje z meči, gorjačami in loki, ustvaril pa jo je Slovenec Marko Grgurovič, prepričala milijon kupcev v največji trgovini z računalniškimi igrami na svetu Steam. "Trenutno smo prodali med milijon in milijon petdeset tisoč iger," nam je dopoldne razkril Grgurovič, ki takega uspeha "gverilske" ekipe nikakor ni pričakoval.

Igro je razvila 12-članska skupina entuziastov, ki jo je vodil doktorand na koprski fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Marko Grgurovič.

Kot smo nekaj tednov pred začetkom prodaje igre pisali v članku Kmalu bo šlo zares: obetavni projekt Slovenca gre na največji svetovni oder, je v ekipi ob njem in še enem Slovencu, ki živi na Danskem, pisana mednarodna zasedba osmih programerjev in grafičnih oblikovalcev, med katerimi niti dva ne prihajata iz iste države. 

Marko Grgurovič
Novice Izjemen uspeh Slovenca: postal je glavni v največji trgovini na svetu

V mesecu dni milijon kupcev

Marko Grgurovič | Foto: Facebook / Marko Grgurovič Foto: Facebook / Marko Grgurovič Gre za navdušence, zato je njihov uspeh toliko večje presenečenje. Število prodanih iger je prav te dni preseglo milijon, še vedno pa prodajo okrog 10 tisoč iger dnevno, nam je povedal Grgurovič. Poleg tega je po mesecu dni prodaje še vedno na četrtem mestu trenutno najbolje prodajanih iger.

Takšnega prodajnega uspeha na Steamu in velike spletne prepoznavnosti ni dosegla nobena slovenska računalniška igra do zdaj. 

Grgurovič je sicer napovedoval, da ima igra potencial zaradi pomanjkanja ponudbe "realnih" iger iz srednjeveškega obdobja na trgu, a takega uspeha ni pričakoval. Predvsem ne, ker je v tej bitki njegova ekipa david, ki se bori proti "goljatom" - velikim založnikom. Največji igralci na trgu danes v razvoj posamezne igre vlagajo milijone, tu pa je bil večji vložek le na Kickstarterju zbranih 250 tisoč evrov.

Mordhau
Novice Slovensko uspešnico hvalijo po vsem svetu: tako se dela! #video

Obeta se jim lep zaslužek

Grgurovič je edini lastnik in direktor v Sloveniji registriranega podjetja Triternion, ki je izdalo igro. Sam ocenjuje, da bi lahko prihodek od igre, ki pri nas stane 25 evrov, a so cene po državah različne, pri milijon izvodih ocenili na 20 milijonov dolarjev.

Mordhau je bil na Steamu po izidu 29. aprila dolgo najbolje prodajana računalniška igra, trenutno pa je glede na to, da je Steam daleč največja trgovina z računalniškimi igrami na svetu, na še vedno odličnem četrtem mestu. | Foto: Matic Tomšič Mordhau je bil na Steamu po izidu 29. aprila dolgo najbolje prodajana računalniška igra, trenutno pa je glede na to, da je Steam daleč največja trgovina z računalniškimi igrami na svetu, na še vedno odličnem četrtem mestu. Foto: Matic Tomšič

Seveda je treba odšteti 30 odstotkov provizije, ki jo vzame spletna trgovina Steam, davščine in stroške dela ekipe, ki se po "gverilski" akciji v času razvoja igre (večino dela so naredili v prostem času) zdaj uradno vključuje v podjetje.

A kljub temu bi pod črto ekipi lahko ostal lep zaslužek, ki pa bo viden v rezultatih podjetja prihodnjo pomlad. 

Preberite tudi:

Predjamski grad, Castle
Novice Milijoni cenijo delo uspešnega Slovenca, ki ga ne pozna skoraj nihče

 

Ne spreglejte