Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2012,
16.11

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Četrtek, 23. 8. 2012, 16.11

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Sony VAIO S 15

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Sonyjev VAIO S odlikujeta predvsem visokoločljivostni zaslon in zelo spodobno drobovje, prav tako pa hrbtenica ne bo preveč trpela pri prenašanju naokoli. Krila mu žal prireže počasen trdi disk.

Na prvi pogled je najnovejši 15-palčni VAIO iz družine S precej podoben svojemu 13-palčnemu bratu. Zunanjost odlikuje kakovostno srebrno aluminijasto ohišje, ki vliva zelo dober občutek trdnosti in robustnosti, pokrov z zaslonom je dobro pregiben in solidno pričvrščen, kljub precej zajetnemu paketu mogočnih komponent, ki se skrivajo pod tipkovnico, pa je celotna naprava presenetljivo tanka. In prenosljiva.

Prenosnik, ki to je Tehta namreč vsega dva kilograma, kar za takšnega "težkokategornika" res ni veliko. Kljub nazivu prenosnik se namreč takšne "beštije" navadno najbolje počutijo v mirujočem položaju na domači pisalni mizi. Sama oblika razvajenemu očesu, vajenem Applove preproste elegantnosti, nemara ne bo najbolj všeč, saj so robovi precej oglati in dajejo občutek staromodnosti, ampak ker je lepota v očeh opazovalca, tukaj ne gre iskati pretiranih zamer.

Sonyju je z učinkovito razporeditvijo tipk čudežno uspelo v ohišje integrirati tudi polnopravno tipkovnico z numeričnim delom in s tem poskrbeti za karseda udobno tipkanje. Matirane tipke so odzivne, ravno prav trde in na splošno prijetne za uporabo. Za lažje pisanje pa skrbi tudi sinjemodra osvetlitev, ki omogoča, da pod prste vidite, tudi ko policijska ura veli pogasitev luči. Da ne bi bilo vse skupaj preveč popolno, izkušnjo malce pokvari sredinsko ugrezanje tipkovnice, kar se dogaja tudi ob nežnejših pritiskih in je lahko precej nadležno.

Živce vam bo občasno parala tudi malenkostno neoptimizirana drsna ploščica, katere površina je sicer ogromna (podobno kot pri MacBooku Pro), a je pri uporabi občasno neodzivna in se vse preveč zatika. Ne bo trajalo dolgo, da boste iz predala raje potegnili klasičnega "mišona".

Nanj lahko priključite Pričakovano se lahko novi VAIO pohvali s številnimi obstranskimi priključki. Ponaša se z enim USB-priključkom druge generacije in dvema tretje generacije, za priklop na zunanje prikazovalnike slike skrbita izhoda HDMI in VGA, sposoben je branja tako navadnih spominskih kartic SD kot tudi Sonyjevih Memory Stick DUO, ob strani pa sta še obvezna priključka za mikrofon in slušalke.

V težnji po tanjšem obsegu so se pri Sonyju namesto za klasično optično enoto s pladnjem odločili za režo. Model, ki smo ga imeli na testu, je imel vgrajeno snemalno enoto DVD, priporočamo pa, da to nadgradite v Blu-ray pogon. Povezavo z medmrežjem naprava omogoča prek kabla Ethernet in prek brezžične povezave. Za brezžične potrebe uporabnikov ima sicer vgrajen ima tudi sprejemnik Bluetooth 4.0.

Izjemen zaslon in spodobno drobovje Vendar so vsi ti priključki že bolj ali manj standardni in samoumevni pri današnjih notesnikih. Razlike med njimi se pokažejo predvsem pri zaslonu in notranjih organih. In ravno na teh področjih novi VAIO najbolj blesti. Sicer ne zmore ravno konkurirati igričarskim namiznikom, med prenosno srenjo pa se uvršča v višji razred.

Čista in ostra slika se pri najvišji ločljivosti 1920 x 1080 izrisuje na 15-palčnem zaslonu, opremljenem s tehnologijo IPS, ki skrbi za širok vidni kot in hitro osveževanje. Zaslon bo navdušil vsakogar, razen morda lastnikov novega MacBooka Pro, katerega najvišja ločljivost znaša vesoljskih 2880 x 1800 .

V osrčju naprave leži tudi kar nekaj zmogljivega čipovja. Srce računalnika, procesor, je Intelov dvojedrni i5 in tiktaka pri hitrosti 2,5 gigaherca, s tehnologijo Turbo Boost pa ga lahko "navijete" celo na 3,1 gigaherca. Za grafično procesiranje skrbita dve kartici. Osnovna je Intova HD 4000, ob igranju iger in zahtevnejših procesih pa v akcijo stopi GeForce GT 640M LE z enim gigabajtom pomnilnika. Naš testni model je bil opremljen še s 4 gigabajti delovnega pomnilnika (RAM), je pa tega mogoče nadgraditi do 12 GB. Za miren spanec je močno priporočljivo vzeti vsaj 6- ali 8-gigabajtni model.

Polžji trdi disk Žal pa je trdi disk razlog za neizkoriščen potencial. Sama velikost (640 GB) je zadovoljiva, precej pa razočara njegova hitrost (5400 rpm). Če se že niso odločili za SSD-ja, bi se lahko vsaj za hitrejšega (7200 rpm) HDD-ja. Pregovor pravi, da je veriga močna le toliko, kot je močan njen najšibkejši člen, in to do neke mere drži tudi pri novem Sonyjevem mogotcu. Če ne drugje, pa pri zagonu – do polne pripravljenosti v okolju Windows 7 pretečeta kar dve minuti in pol. Za primerjavo: (sicer močnejši in dražji) MacBook Pro, opremljen z diskom SSD, potrebuje zgolj 17 sekund.

Rezultati zgolj povprečni Sposobnosti prenosnega računalnika smo testirali tudi v praksi s pomočjo nekaterih testov zmogljivosti. V grafično precej požrešni igri Battlefield 3 je pri ločljivosti 1920 x 1080 in nastavitvah podrobnosti na Ultra povprečje slik na sekundo znašalo od 10 do 11, pri nastavitvah High 14, pri Medium 22, pri Low pa 25. Tudi pri znižanju ločljivosti na 1680 x 1650 so bili rezultati približno enaki. Za najzahtevnejše igre je računalnik torej malce prešibak. Igrati se sicer da, vendar lahko udobje pošteno trpi.

Povprečno se je odrezal tudi pri testiranju v programu 3DMark 11, kjer je dosegel točkovni indeks 1324. To je le nekaj več kot lanskoletni VAIO, opremljen z malce šibkejšim procesorjem in AMD-jevo grafično kartico Radeon HD 6630M, katerega rezultati se gibljejo okoli številke 1310. Nič pretresljivega in posebno naprednega torej.

Vreden svojega denarja? Vseeno pa je novi VAIO S spodoben računalnik, ki ga poleg dobrega zaslona odlikuje predvsem širok nabor konfiguracijskih možnosti, od diska in RAM-a do procesorja. Z njim boste zadovoljni tako občasni igričarji kot resnejši uporabniki, žal pa vseeno ostaja malce grenak priokus, da za premium ceno (okoli 1200 evrov) dobite preveč povprečen računalnik. Malce razočara tudi baterija, ki je ob običajni uporabi (MS Word, YouTube, brskanje po spletu) zdržala zgolj tri ure. Obstajata sicer dva načina uporabe naprave, grafični in vzdržljivostni, pri slednjem je avtonomija baterije za dobro uro daljša kot pri prvem.

Končna ocena: 7

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Specifikacije

Dimenzije: višina 2,39 cm x širina 38 cm x globina 25,54 cm Teža: 2 kg Zaslon: 15,5" (1920 x 1080) Procesor: dvojedrni Intel Core i5 2.5-GHz (Ivy Bridge) Grafika: Intel HD 4000, NVIDIA GeForce GT 640M LE (1GB) Delovni pomnilnik: 4 GB DDR3/1333 MHz (nadgradljiv do 12 GB) Disk: 640 GB HDD (5400 rpm) Optična enota: Pogon DVD SuperMulti Zvok: vgrajeni stereo zvočniki, vgrajen stereo mikrofon Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium SP1 (64-bit) Omrežje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 (do 10 metrov) Kamera: HD kamera (1280 x 1024) Baterija: Li-poly (v vzdržljivostnem načinu do 6,5 ur; v grafičnem načinu do 4,5 ure) Priključki, vhodi, izhodi: 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, HDMI, VGA, vhod Ethernet, reža za spominsko kartico Memory Stick DUO, reža za spominsko kartico SD, vhod za mikrofon, vhod za slušalke

Ne spreglejte